19 yaşındaki Emine Mutlu, 11 yıldır bağımlı bulunduğu oksijen cihazından, ‘organ bağışı’ ile kurtuldu

Yaklaşık 11 yıldır oksijene bağımlı yerine yaşamını idame ettirmeye etkin 19 yaşındaki Emine Mutlu, kendine makul akciğerin bulunması ile sağlığına kavuştu. Mutlu, “11 yıldır oksijene bağımlı yaşıyordum. Çok şükür ki 11 Eylül'de akciğer nakli oldum. Şuan aşırı

Sağlık - 3 yıl önce

Kistik fibrozis rahatsızlığı ile savaş fail ve 11 yıldır oksijen tüpüne bağımlı namına canlı 19 yaşındaki Emine Mutlu, kendine akla yatkın akciğerin bulunması ile sağlığına kavuştu. 11 yıl süresince hayati fonksiyonlarını gerçekleştireceği en küçük hareketlerin caba kendisi düşüncesince aşırı ağır bulunduğunu kaydeden Mutlu, geçirdiği dizi eylem daha sonra oksijene bağımlı olmaksızın soluk alabilmesinin kendisini aşırı bahtiyar ettiğini söyledi. Ayrıca, rahatsızlığı yardımıyla ortak meslek yaşamı olmadığını kaydeden Mutlu, aktarım ile beraberce alışılagelen yaşamını berhayat olmak istediğini ve darülfünun sınavına girerek Hukuk Fakültesine dönüşmek arzusunda bulunduğunu belirtti. Hastalık döneminin aşırı ağır bulunduğunun altını çizen Mutlu, “11 yıldır oksijene bağımlı yaşıyordum. Çok şükür ki 11 Eylül'de akciğer nakli oldum. Şuan aşırı mutluyum soluk alabiliyorum.

Öncesinde makineye ilişkin yaşıyordum. Allah razı olsun ki donörüm yardımıyla şuan geçinme tutundum. Daha mutluyum. Küçük evlatların yapabildiği hareketler benim düşüncesince aşırı zordu. Ama inşallah yaşıtlarım denli yaşayabileceğim. Daha mutluyum. Organlarımızın yer altında çürümesi, namevcut olması değil, benim denli içi yaşantı komple arkadaşlarıma düş olması demin iyi. İnşallah yurttaşlarımız sağlam olabilir ve hassas olur. Organlarının çürümesi adına bağış yaparlar” ifadelerini kullandı.

“En küçük isteğim çantamı koluma takıp yürümekti”

Hastalık zımnında zarfında küsurat bazısı şeyler bulunduğunu ve aktarım daha sonra bunları da yapmak istediğini dile getiren Mutlu, “En küçük isteğim çantamı koluma takıp yürümekti. Dışarı çıkarken, ‘acaba oksijenimin yükleme cihazı mevcut mı, rastgele şeyimi, ilaçlarımı aldım mı' bunlar benim düşüncesince aşırı ehemmiyetli faktördü. Ama şuan aklımda tek akıl olmaksızın çantamı alıp çıkabilmek aşırı dobra ortak duygu” halinde konuştu.

“Benim denli nice dostum bekliyor aktarım olmayı, yine soluk almayı”

Hastalık yardımıyla yaşamının az demin tamamına yakınını evde geçirdiğini, bu nedenle de meslek yaşamı olmadığını kaydeden Mutlu, “Şuan ortaöğretim mezunuyum, evde terbiye aldım. Yani meslek hayatım olmadı. Sürekli hayatım lüp bünyesinde geçti; ilaçlarla, tedavilerle, egzersizlerle. Ama inşallah bundan sonraları hayatımı demin elleme yaşayacağım. Tabii ki darülfünun düşünüyorum. Hukuk kısmı düşünüyorum, inşallah olur. Benim denli nice dostum bekliyor aktarım olmayı, yine soluk almayı. Umarım organları bulunmaktadır ve yaşama tutunurlar” dedi.

“Organ bağışı avlu kurtarır, lütfen organlarımız çürümesin ve acemi hayatlar bulsun”

Kızının illet sürecinde aşırı müşkülat yaşadığını vurgulayan ana Münevver Mutlu, “Kızım akciğer nakli bulunduğu düşüncesince aşırı mutluyum. 11 yıldır oksijen makinesine bağlıydı. Sürekli lüp içindeydi. Dışarı çıkacağımız zaman, ‘bataryanın şarjı nerede, ilacımız nerede' sanarak iptila içerisindeydik. Ama deminden yaşama bağlandı. Çok teşekkürname ederim. Şunu bildirmek istiyorum, ‘organ bağışı avlu kurtarır, lütfen organlarımız çürümesin ve acemi hayatlar bulsun.'

“Akciğer nakli kâffesi organlar bünyesinde en ağır bulunan ve en karmakarışık bulunan organ nakli”

Akciğer naklinin kâffesi organlar bünyesinde en ağır meydana getirilen aktarım işlemi bulunduğunu kaydeden Ankara kent Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Yekeler, “Akciğer nakli kâffesi organlar bünyesinde en ağır bulunan ve en karmakarışık bulunan organ nakli. Bu yönüyle devletimizde ihtimal de en sonuç yaşama sabık ve rutin ortak izlence namına yapılabilen organ aktarımı olmuştur. 2012 yılına denli devletimizde akciğer nakli gereksinim duyan hastalarımızı yurtdışına irsal geçirmek durumundaydık.

Ama öteki organ nakillerine baktığımız zaman, 1980'lerden buyana aşırı da erdemli ortak muvaffakiyet oranıyla yapılıyor. Akciğer naklinin zorluğu ihtimal de bu işin 2012'lere denli aksamasına etmen olmuştur diyebiliriz. 2012'den sonraları devletimizde bu operasyonları gerçekleştirebilir bir vaziyete geldik ve bundan sonraları bu şikayetle yurtdışına hastalanmış sevkine lüzum kalmamıştır” açıklamasında bulundu.

“Akciğer naklinden 20 gündüz sonra, bundan sonraları oksijen bağımlılığından kurtuldu”

Emine Mutlu'nun aktarım gerçekleştikten endamsız ortak müddet sonraları oksijen bağımlılığının sona erdiğine ilgi çekici Prof. Dr. Yekeler, vatandaşları organ bağışçısı olmaya çağırarak şunları kaydetti:

“Kızımız 19 yaşında ve kistik fibrozis hastasıydı. Yaklaşık 10 yaşından itibaren ayrıca 11 yıldır oksijene bağımlı namına yaşamını idame ettirmekteydi. Bu biçimde oksijenden ayrılmadan, oksijene bağımlı olarak, oksijen olmaksızın çarşıya çıkamamak, dostlarıyla buluşamamak, okula gidememek ve bunun denli nice ‘hayata ilişkin basit' aktiviteleri kalmak hakkıyla aşırı üzücü. 11 yıldır bu biçimde oksijene bağımlı olarak, ilaçlar ile yaşamını idame ettiren ortak hastamızdı. Bize kısaca 2 yıl ilk başvurma etti.

Biz akciğer bekleme listesine aldıktan sonraları geçtiğimiz ay akla yatkın organ baskı ve akciğer naklimizi yaptık. Yaklaşık şuan 20 gündüz oldu. Akciğer naklinden 20 gündüz sonra, bundan sonraları oksijen bağımlılığından kurtuldu. Nekahet süresini de tamamladıktan sonra, hastalarımız yaşama ilişkin rastgele ayrışık aktivitesini yapabilecek konuma kavuşuyor.”

Utku Şimşek - Cem Geçim 

Haftanın Öne Çıkanları

5 soruda Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yaptırımı

2021-11-01 15:59 - Dünya

Türk okçuluğundaki yükseliş acemi çağda de sürecek

2021-11-02 12:29 - Spor

Bakan Kasapoğlu: 'Harcanan her bir kuruşu gençlerimiz için harcıyoruz'

2021-11-04 21:00 - Spor

Avustralya, 20 ay sonra sınırlarını açtı

2021-11-01 16:53 - Dünya

19 yaşındaki Emine Mutlu, 11 yıldır bağımlı bulunduğu oksijen cihazından, ‘organ bağışı’ ile kurtuldu

2021-11-06 10:39 - Sağlık

Bursaspor’un rakibi Ankara Keçiörengücü

2021-10-31 12:28 - Spor

İnternetteki hicap donör istimara ve söylentiler de 'siber zorbalık' adına değerlendiriliyo

2021-11-04 11:45 - Teknoloji

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Glasgow'da 'Türkiye'nin Yeşil Kalkınma Strat

2021-11-04 12:07 - Dünya

YPG/PKK, Kamışlı'da perhiz unsurlarına müteveccih ablukasını kaldırıyor

2021-11-04 18:19 - Dünya

Mescid-i Aksa’ya baskın

2021-11-04 16:01 - Dünya

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde polikliniklerde ayaktan hasta kabulüne başlandı

16:07 - Sağlık

Depremzedelere yönelik aşı çalışmaları devam ediyor

14:10 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem