İnternetteki hicap donör istimara ve söylentiler de 'siber zorbalık' adına değerlendiriliyo

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, genel ağ üstünden meydana gelen linç, karalama, şantaj, hususi avlu ifşası ve bebek tacizi ve yanay taklidi üzere eylemlerin siber zorbalık kapsamında bulunduğunu ve kabahat bulunduğunu bildirdi.

Teknoloji - 3 yıl önce

Ankara

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, AA muhabirine, UNESCO'nun okullarda, siber zorbalık da karışma iktisap etmek neredeyse ayrışık mevzuları gündeme peylemek düşüncesince belirlediği "Şiddet ve Zorbalıkla Mücadele Günü" nedeniyle değerlendirmede bulundu.

Siber zorbalık dair üstünde uzlaşılmış birlikte tane birlikte tarif olmamakla birlikte, Avrupa Parlamentosunun çalışmasıyla meydana getirilen tanımlardan derlenen eş özellikler olduğunu anlatım fail Koç, "Çocuklarımız bundan sonra sayısal dünyanın süresince büyüyorlar. Bu bölgede onların güvenliğini peylemek ise akıllıca bilinçlendirmekten geçiyor. Siber zorbalıkla savaşım düşüncesince önemsiz yaşta bilinçlendirme önemli. Bu durumla karşılaşıldığında ne yapmamız icap ettiğini evvel tığ dobra bilmeliyiz ki çocuklarımıza da sağlam olup öğretebilelim." dedi.

Siber zorbalığın birlikte ad yahut birlikte takım çeşidinden enformatik ve haberleşme teknolojilerinin kullanımıyla gerçekleştirildiğini özetleyen Koç, psikolojik, aday yahut bağlanmış sertlik şekli bulunan bu fiilin, mağduru kendisini savunamayacak konumda bıraktığını söyledi.

Koç, siber zorbalığın enstantane fotoğraf mesajlaşma servisleri, toplumsal komünikasyon araçları platformları, devir içi forumlar ve oyunlar kadar şahısların birbirleriyle etkileşime girebildiği vesait üstünden yapıldığına dikkati çekerek, "İnternet üstünden meydana gelen aşağılama, linç, karalama, tehdit, şantaj, hususi avlu ifşası ve bebek tacizi ile siber izlem ve yanay taklidi kadar eylemler siber zorbalık kapsamındadır ve suçtur." sanarak konuştu.

Siber zorbalık düşüncesince nice eylemi havi yapı fehva denilebileceğini vurgulayan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

"Siber zorbalık suçu düşüncesince kanunlarda tanımlanmış birlikte tane birlikte hisse senedi yahut kabahat tipi bulunmamakla birlikte, eylemin ihtiva ettiği kabahat tipine gereğince değişik cezalar öngörülmektedir. Türk Ceza Kanunu'nda planlı suçların birlikte bölümü enformatik teknolojilerinin kullanılması yoluyla işlendiğinde siber zorbalık kapsamında değerlendirilmekte ve faillere erinç bahis konusu anayasa maddelerindeki yaptırımlar uygulanmaktadır."

"Siber zorbalık eylemini saklamayın"

Yaygın yerine karşılaşılan siber zorbalığa, "incitici yahut perde donör yorum, kılükal yahut görüntülerin devir içi yayınlanması", "başkasına ilişik yakışıksız görüntülerin devir içi paylaşımı", "iftiranın devir içi yayınlanması", "bir bireyin ırk, din, budunsal ilke yahut başka zatî özelliklerine bağlı tiksinti meşbu içeriğin devir içi yayınlanması", "başkası üzerine acı ifadelerin toprak almış bulunduğu birlikte web sitesinin açılması", "başkasına yıldırma mesajları yollanması, hakarete vasıl ifadeler kullanılması", "bir bireyin sayısal ortamlarda ruh bilimsel dokunca verecek biçimde ısrarla izlem edilmesi", "başkasının adı ve fotoğrafı kullanılarak gerçek olmayan toplumsal komünikasyon araçları hesabının açılması", "başkasının kendine dokunca vermesi yahut intihar etmesi düşüncesince isteklendirme edici söylemlerin devir içi yayınlanması" fiillerinin sağlam yerine gösterilebileceği bilgisini veren Koç, bunlara erinç yapılması gerekenleri de şöyleki sıraladı:

"Siber zorbalar sizin cevap vermenizi ister. Bu vaziyette rahat olup cevap vermeyin. Siber zorbalığa misillemeyle cevap verildiğinde kıygın siber zorba pozisyonuna geçmekte ve bu da siber zorbalığın artarak bitmeme etmesine hastalık olmaktadır. Siber zorba ile iletişiminizi kesin, onu engelleyin ve hesaplarınızı korumaya alın. Kanıt sayılabilecek görüntülük görüntüsü, mesaj, ahenk kaydı kadar değme kabil bilgiyi behemehâl saklayın. Siber zorbalık önleyen hesabı dayalı platforma behemehâl yakınma edin. Siber zorbalık eylemini saklamayın. Durumu aileniniz, öğretmeniz veya birlikte yakınınızla paylaşın. Ebeveyn yerine yavrunuzun siber zorbalıkla karşılaştığını ayırt ederseniz çocuğunuzla rahat birlikte biçimde haberleşme kurun. Bilgisayar, el telefonu ve başka teknolojik vasıtalar düşüncesince akıllıca yararlanma kuralları belirleyin. Çocuklarınızı, paylaştıkları içeriklerin kimler çeşidinden görüntülenebileceği ve tanımadıkları kişilerle toplumsal ağlarda da olsa iletişime girmenin riskleri hikayelerinde bilgilendirin."

Koç, bunların dışındaki siber zorbalık fiilleri kabahat unsuru içerebildiğinden, hakeza hallerde başka suçlarda bulunduğu kadar durumun kanıtlarıyla bu arada kolluk merkezlerine yahut cumhuriyet savcılıklarına bildirilmesi icap ettiğini laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

5 soruda Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yaptırımı

2021-11-01 15:59 - Dünya

Türk okçuluğundaki yükseliş acemi çağda de sürecek

2021-11-02 12:29 - Spor

Avustralya, 20 ay sonra sınırlarını açtı

2021-11-01 16:53 - Dünya

Bursaspor’un rakibi Ankara Keçiörengücü

2021-10-31 12:28 - Spor

İnternetteki hicap donör istimara ve söylentiler de 'siber zorbalık' adına değerlendiriliyo

2021-11-04 11:45 - Teknoloji

G20 Liderleri dünyada öne çıkan sorunları mülaki olmak kabil Roma'da birlikte araya geliyor

2021-10-29 12:00 - Dünya

Fenerbahçe'de Konyaspor maçı hazırlıkları sürdü

2021-10-28 16:54 - Spor

Facebook Inc.’in yeni adı "Meta”

2021-10-29 07:34 - Teknoloji

AB içerisindeki 'Polonya' tartışmalarına Belçika Başbakanının ifadeleriyle birlikte yenisi eklendi

2021-10-29 15:38 - Dünya

Duygu Turan: 'Kick-boks olimpik spor olursa, ülkeme altın madalya getirmek istiyorum'

2021-10-28 16:05 - Spor

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da şirket içi belgeleri inceleyecek

12:06 - Teknoloji

Bilişim Vadisi Mobilite Hızlandırma Programı başvuruları başladı

11:07 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik ölçüm yaptı

15:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne üst düzey ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji alanının 37'sinde ABD'nin önünde yer alıyor

15:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem