Dünya

Türkiye-Afrika dostluğu eğitim, kalkınma ve hars iş birliğiyle güçleniyor

Türkiye-Afrika ilişkilerinin yükselişe geçmiş olduğu sonuç çağda Türk kurumları ve taharri memuru polis maşer kuruluşları, kıtanın pedagoji bilimi ve kalkınmasına önderlik fail faaliyetleriyle dikkati çekiyor.

Türkiye-Afrika dostluğu eğitim, kalkınma ve hars iş birliğiyle güçleniyor
17-10-2021 12:00
Yaounde

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Türkiye Maarif Vakfı (TMV) üzere kıtada servet yayınlayan Türk kurumları eğitim, kalkınma ve ekin dalında meydana getirdiği envestisman ve çalışmalarla Afrika'nın yükselişine önderlik ediyor.

Türk aut politikasının çalışan enstrümanları durumuna mevrut TİKA, YEE, TMV kıtada Türkiye'nin güzel gücüne ve kültürel diplomatlık faaliyetlerine ehemmiyetli katkılar sunuyor.

TİKA Afrika'da 7 bin projeyi yaşama geçirdi

Cezayir, Cibuti, Etiyopya, Gambiya, Güney Afrika, Gine, Güney Sudan, Kamerun, Kenya, Mozambik, Mısır, Namibya, Nijer, Senegal, Somali, Sudan, Tunus, Uganda ve Çad'da ofisi mevcut TİKA, kıtanın nice ülkesinde teşrikimesai ve eş güdüm faaliyetleri yürüterek, Türkiye-Afrika ilişkilerine ve kıtanın kalkınmasına yardım sağlıyor.

TİKA, Afrika'da geçmiş ofisini 2005'te Etiyopya'da açmasından beri çalışkanlık gösterdiği 22 ülkede sağlık, eğitim, tarım, hayvancılık, yönetsel ve çıplak altyapıların geliştirilmesi üzere muhtelif bölgelerde 7 bin plan tamamlandı.

Nijer'de geliri sıfır 50 avrat düşüncesince tavuk çiftliği projesi, Güney Afrika'da Osmanlı İslam alimi Ebubekir Efendi'nin kabrinin mekân düzenlemesi, Cibuti serebral palsili evlatların dirim kalitesinin artırılması, Somali'de haya tavukçuluğunun geliştirilmesi, Kamerun'da Mekone IV ilkokuluna dü ek blok inşası, TİKA'nın Afrika kıtasında sonuç birlikte ayda tamamladığı planlar oldu.

TİKA'nın kültürel mevcudat dalında yürüttüğü en prestijli projelerden birisi de Etiyopya ve İslam tarihinde ehemmiyetli yere sahip, geçmiş muhacirlerden 15 sahabenin de mezarının bulunmuş yer aldığı Necaşi Türbesi'nin restorasyonu. Türbe, tetik yenileme sürecinden peşi esna zamanı dokusu korunarak 2018'de kapılarını ziyaretçilere açtı.

YEE'den Afrika üniversitelerinde Türkçe eğitimi

YEE, çalışan yer aldığı nice Afrika ülkesinde başta Türkçe faaliyetleriyle, Türkiye'nin kültürel alışverişini artırıp dostluğunu geliştirmesine yardım sunuyor.

Cezayir, Fas, Güney Afrika, Mısır, Senegal, Sudan, Somali ve Tunus'ta ofisi mevcut YEE kıtanın nice ülkesinde Türkçe öğretimi ve müzakere programları, anadan görme Türk el sanatları kursları, söyleme sergileri, beyaz perde günleri ve muhtelif sosyokültürel etkinlikler düzenliyor.

YEE ofislerinin bulunmuş yer aldığı anne kara ülkelerinde, Türkçe kursu, Osmanlı Türkçesi kursu, ebru kursu, okçu projesi, Türkçe yaz okulu, Türk sineması yaz okulu, istimara kıymetlendirme ve imtihan faaliyetleri ile şita okulları kanalıyla Afrika ile Türkiye ortada güreşçi köprüsü yapmaya çalışıyor.

YEE Afrika'da nice darülfünun ile imzaladığı Türkoloji protokolü kapsamında üniversitelerde verdiği Türkçe eğitimi ve Türk kültürü dersleriyle ülkenin Afrika'da elan dobra tanıtılmasında kılavuz gösteriş oynuyor.

Afrika'da yetişek ağını genişleten TMV, FETÖ ile mücadeleyi sürdürüyor

Afrika'da ilkokul yılını bitiren TMV, 25 ülkede değme sene kalifiye ve dobra Türkçe mütekellim binlerce mektepli izinli ederek, Türkiye-Afrika ilişkilerine ehemmiyetli yardım sunuyor.

Kıtadaki yetişek ağını değme güzeşte periyot genişleten TMV, Afrika'da öğrencilerine meslek öncesinden yükseköğretime denli değme kademede yetişek tedrisat hizmeti veriyor.

Haziran 2021 bakımından okullarında 43 bin öğrenciye yetişek sağlayan TMV "Yabancılara Türkçe Öğretim Müfredatı" ile kursiyerlerini minimum B2 seviyesinde Türkçe ile izinli ediyor.

TMV kıtadaki yetişek faaliyetlerinin beraberinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile savaşım ediyor.

Şu anne denli 19 ülkede FETÖ iltisaklı 216 okulu devralan TMV, FETÖ'nün nice mektebinin da kapatılmasını yahut üçüncü taraflara zaman kanalıyla örgütün kontrolünden çıkmasını sağladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?