Dünya

Taliban'ın arsıulusal konuşma trafiği

Afganistan'daki Taliban hükümeti, nice arsıulusal yapı ve yurt yetkilileriyle ortak araya gelmiş olarak ülkedeki siyasal durumun yanında düet ilişkileri ele alıyor, ülkeyi yenilemeye müteveccih projeleri yaşama geçirmenin yollarını masaya yatırıyor.

Taliban'ın arsıulusal konuşma trafiği
17-10-2021 15:28
Ankara

ABD ile Taliban ortada Şubat 2020'de varılan sulh anlaşması çerçevesinde bu sene arsıulusal güçlerin Afganistan'dan art çekilmesiyle süregelen sürecin arkası esna başşehir Kabil'i muhasır Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi bırakma etmesi sonrası kenti çatışmasız halde kontrolüne almıştı.

ABD'li yetkililer Katar'da Taliban temsilcileriyle beniz yüze görüştüİngiliz heyet, Afganistan'da Taliban'la görüştü

ABD, 31 Ağustos'ta Afganistan'dan çekme periyodunu tamamlamıştı.

Bu süreçten ilkin de sulh süreci görüşmeleri vesilesiyle nice ülkeyle temasta bulunan Taliban, acemi çağda ülkenin dünyayla bağının devamı düşüncesince musahabe trafiğini hızlandırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkililerinin yanı esna ABD, Avrupa devletleri ve Afganistan'a bitişik devletler hassaten kazanmak neredeyse nice fevk dozaj mezun Taliban yönetimiyle değinme halinde.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Kabil'e 12 Eylül'de meydana getirdiği ziyarette Taliban iare hükümetinin Başbakanı Molla Muhammed Hasan Ahund ve acemi kabin üyeleriyle müşterek araya geldi.

Yeni zamanın evvel günlerinde gerçekleşen görüşmede, dü diyar arasındaki ilişkiler, Afganistan'daki semere gelişmeler ve şümullü müşterek hükümetin kurulması konularının ele alındığı bildirildi.

Taliban yönetimi devraldıktan sonraları Kabil'i görüşme ederek iare hükümetle evvel mülaki ülkelerden bir tanesi de Özbekistan oldu.

Özbekistan Başbakan Yardımcısı, Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanı Sardor Umurzakov, Taliban'ın Afganistan'da kurduğu iare hükümetin "Başbakan Yardımcısı Vekili" Abdulselam Hanefi ile dü ülkenin sınırında mevcut Tirmiz şehrinde 16 Ekim'de müşterek araya geldi.

Toplantıda dü diyar arasındaki ticari-ekonomik iş birliği, arsıulusal ağırlık taşımacılığı ve transit mevzuları ile uç güvenliği meselelerinin ele alındığı, enfrastrüktür projelerinin yaşama geçirilmesi, hassaten Surhan-Puli Humri erke aktarım hattı ile Termez-Mezar-i Şerif-Kabul-Peşaver çıpa yolu inşaatı konularının ayrıntılı kendisine masaya yatırılmış olduğu bildirildi.

Yeni çağda Pakistan'dan Afganistan'a meydana getirilen ehemmiyetli müşterek görüşme de Pakistan Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkanı Korgeneral Faiz Hamid'in ilkgüz başlangıcında Kabil'e gidişi oldu.

Taliban'ın Kabil'de müşterek dalavere yapısı tekvin çabaları sürerken meydana getirilen ziyarette, Hamid'in Taliban liderleriyle semere gelişimleri ele almış olduğu ve dü diyar arasındaki ilişkilerin geleceğini görüştüğü bildirildi.

Ayrıca, Kabil'deki ecnebi devletlerin diplomatik temsilcileri de Taliban'la görüşmelerini sürdürüyor. Afganistan'da Taliban iare hükümetinin "Dışişleri Bakan Vekili" Emirhan Muttaki, başşehir Kabil'deki ecnebi devletlerin diplomatik temsilcileriyle ilkgüz ayının böylece planlı resepsiyonda müşterek araya geldi.

Taliban temsilcileri ABD'li yetkililerle Katar'da beniz yüze görüştü

Afganistan'da kurulan iare Taliban hükümetinde "Birinci Başbakan Yardımcılığı" vazifesini üstüne sektör Abdulgani Birader, eski çağda Amerika ile Taliban ortada Şubat 2020'de varılan sulh anlaşması çerçevesinde o çevrim Amerika Dışişleri Bakanı bulunan Mike Pompeo'yla müşterek araya gelmişti. Öte yandan, Birader'in eski Amerika Başkanı Donald Trump'la meydana getirdiği etraflıca telefon görüşmesi de o çevrim basına yansımıştı.

ABD heyeti, ülkenin Afganistan'dan ağız ağıza çekilmesinden sonraları ise Taliban ile evvel kere beniz yüze 9-10 Ekim'de Katar'da görüştü.

Taliban ve Amerika heyetleri ortada Doha'da meydana getirilen görüşmeye bağlı izah karşılayıcı Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Amerika heyetinin Katar'ın başkenti Doha'daki Taliban temsilcileriyle meydana getirdiği görüşmelerinin samimi, hevesli ve müspet geçtiğini söyledi.

Taliban hükümeti, görüşmelerde ABD'ye kazançlı ve diplomatik ilgiler ortamında kazanmak istediklerini ilettiklerini ve Washington yönetiminin Afganistan'ın kalkınmasında çalışan gösteriş oynamasını istediklerini de dile getiriyor.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid de Twitter'dan paylaşmış olduğu mesajda, görüşmelerin içtenlikli müşterek ortamda geçtiğini, hastalıkların çözümüne müteveccih dobra müşterek punt bulunduğunu ve gerekseme duyulması şeklinde sürdürülmesi dair tarafların uygun kaldığını belirtti.

Görüşmeye bağlı paylaşılan "Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanlığının açıklamasında", Amerika temsilcilerinin, Washington yönetiminin Afgan halkına insanca iane ulaştıracağını ve öteki insanca iane kurumlarının işlerini kolaylaştıracağını dediği bildirildi.

Taliban başkaca Doha'da İngiltere, Fransa, İtalya, Norveç, Almanya, Hindistan, BM, AB, NATO Temsilcileri ve Amerika Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktör Yardımcısı David Cohen'le de temaslarda bulundu.

Rusya, Çin ve Pakistan'ın Afganistan hususi temsilcileri Taliban yönetimiyle görüştü

Rusya Dışişleri Bakanlığının 22 Eylül'de meydana getirdiği açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan hususi Temsilcisi Zamir Kabulov, Pakistan'ın Afganistan hususi Temsilcisi Muhammed Sadık ve Çin'in Afganistan hususi Temsilcisi Yue Şiaoyong'un başşehir Kabil'de dü günce resmi temaslarda bulunmuş olduğu belirtildi.

Özel temsilciler, Afganistan'da iare Taliban hükümetinin "Başbakan Vekili" Molla Muhammed Hasan, "Dışişleri Bakan Vekili" Muttaki ve "Maliye Bakan Vekili" Molla Hidayetullah Bedri ile Afganistan'daki semere hali masaya yatırdı.

Öte taraftan Rusya, 20 Ekim'de Afganistan meselesiyle ilgilendiren Moskova Formatı'nda yapılacak 3. toplantıya hazırlanıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Taliban yönetimiyle çeşitli temaslarda bulunurken, Rusya düzenlenecek toplantıya Taliban'dan astronomi gelmesini beklediklerini de açıkladı.

Afganistan sorunuyla ilgilendiren Moskova Formatındaki mütalaa mekanizması 2017'de Rusya, Afganistan, Çin, Pakistan, İran ve Hindistan'ın katılımıyla oluşturulmuş, 2018'de de derinti yapılmıştı. Bu devletlerin yetkililerinin, 20 Ekim'de düzenlenecek görüşmede da Taliban bütünüyle müşterek araya gelmesi öngörülüyor.

İngiliz heyet, Afganistan'da Taliban'la görüştü

İngiltere de Taliban yönetimiyle temasını sürdürüyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Afgan Geçişinden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Simon Gass ve İngiltere'nin Doha'daki Afganistan misyonu maslahatgüzarı Martin Longden, Taliban'la ahbaplık kılmak neredeyse 5 Ekim'de Afganistan'a gitti.

Gass ve Longden, Afganistan'da Taliban iare hükümetinin "Dışişleri Bakan Vekili" Muttaki, Taliban hükümetinin "Başbakan Yardımcı Vekili" Birader ve Taliban'ın önde mevrut isimlerinden Mevlevi Abdul Salam Hanefi neredeyse Taliban'ın mümessil üyeleriyle müşterek araya geldi.

Görüşmede, İngiltere'nin Afganistan'a insanca krizin üstesinden gelmesinde ne iane edebileceği, ülkenin yıldırıcılık düşüncesince müşterek gurk merkezi biçimine gelmesini önlemenin önemi ve ülkeyi bırakma geçirmek arzu edenler düşüncesince sonsuz tehlikesiz intikal ihtiyacının ele alındığı duyuruldu.

Bölge ülkeleriyle musahabe trafiği

Üst dozaj Taliban heyetleri, Çin, Katar, İran, Özbekistan ve Türkmenistan'dan da dışişleri bakanları karışma fevk dozaj yetkililerle müşterek araya geldi.

Çin ile Taliban arasındaki yaklaşan ilgiler bu temaslara da yansıdı. Kabil'deki Çin Büyükelçiliği, Taliban'ın Kabil'i ele geçirdikten sonraları da çalışkanlık yayınlayan biraz büyükelçilikten biri. Ancak Çin, acemi Taliban hükümetini elan resmi kendisine tanımadı.

Kırgızistan Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Taalatbek Masadıkov'un başkanlığındaki heyet, 23 Eylül'de Afganistan'a insanca yardımda bulundu.

Yardımları iare Taliban hükümetinin "Birinci Başbakan Yardımcısı" Birader'e tasdik fail heyetin, Afganistan'daki politik hali ve bölgedeki asayiş meseleleri üstüne düşün alışverişinde bulunmuş olduğu kaydedildi.

Afganistan'da yönetimi devralan Taliban hükümeti ile İran ortada da uç kapıları üstünden gerçekleşen ticareti yetiştirmek amacıyla 5 Ekim'de geçim imzalandı.

Tarafları temsilen müşterek araya mevrut heyetlerin, uç kapıları üstündeki ticari akışın kolaylaştırılması düşüncesince nice mevzuda anlaşmaya vardığı bildirildi.

BM, Afganistan'daki insanca gidişat düşüncesince Taliban'la görüşüyor

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'daki insanca hali menfez uğrunda bulundurarak, Taliban'la arsıulusal angajmana mahsus ihtiyaca dikkati çekiyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 13 Eylül'de İsviçre'nin Cenevre kentinde planlı "Afganistan'daki İnsani Durum" mevzulu arsıulusal konferansta meydana getirdiği iane çağrısına 1 bilyon doların üstünde üstlenme yapıldı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, insanca iane personellerinin gereksinimlerine ve düzentileme şekillerine ne karşılık vermeleri gerektiği dair Taliban yönetimiyle ahbaplık kılmak düşüncesince Kabil'e gitti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Müdür Yardımcısı Omar Abdi, Kabil'i güzeşte hafta görüşme etti. Taliban'ın Eğitim Bakanlığıyla görüşmeler örümcek Abdi, bu görüşmelerinin ardından, Taliban yönetiminin, çelimsiz müddette ülkenin herhangi müşterek durumunda kız evlatlarının ılımlı aşamalı okullara gitmesine müsaade ödeme dair izah yapacağını belirtti.

BM, Afganistan'daki insanca bir hale dikkati çekmeyi sürdürüyor. Son olarak, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMMYK), 12 Ekim'de meydana getirdiği açıklamayla, Afganistan'da şita mevsiminin yaklaştığına ayraç ederek gerekseme sahiplerinin aceleci insanca desteğe eksikli olduğuna dikkati çekti.

BM Genel Sekreteri Guterres de Taliban'a arsıulusal insanoğlu hakları kapsamında yükümlülüklerini hesabına getirme çağrısında bulunurken, Taliban'la temasların sürdüğünü 11 Ekim'de meydana getirdiği açıklamayla vurguladı.

Guterres, Taliban'ın eş ve kız çocuklarına verdiği lafları hesabına getirmesi dair BM'nin müşterek planı olup bulunmadığı yönündeki soruya, "Taliban ile herhangi müşterek gündüz temastayız. Yavaş semere alıyoruz. Her alanda değişik herhangi müşterek gündüz Taliban ile görüşüyoruz. Kadınların hakları düşüncesince herhangi müşterek gündüz savaş veriyoruz." şeklinde cevap verdi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Afganistan Temsilcisi Mary Ellen McGroarty, 6 Ekim'de Kabil'den videoteyp konferansla düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında ülkede ekonominin batmak neredeyse olduğuna, insanca krizin tırmanışta olduğuna dikkati çekti.

DSÖ Genel Direktörü Afganistan'ı görüşme etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, güzeşte ay Afganistan'ı görüşme ederek "başbakan vekili" karışma Taliban yönetiminden isimlerle görüştü.

Ghebreyesus, bölüt dayanak verebilmek düşüncesince Taliban liderliğiyle alım satım kurmanın ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

Bakanlar Afganistan'a gitmeye hazırlanıyor

Taliban'ın kurduğu Afganistan iare hükümetinde "Dışişleri Bakan Vekili" kendisine fariza meydan Muttaki ve beraberindeki heyetle, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 14 Ekim'de Ankara'da görüştü.

Heyetin, Katar'ın başkenti Doha'da Amerika hassaten kazanmak neredeyse ayrımlı diyar temsilcileriyle görüştükten sonraları Türkiye'ye hulul isteğini iletmesi üstüne meydana getirilen görüşmede, Afganistan'daki semere durumun yanı esna insanca yardımlar, oradaki yatırımların bitmeme etmesi neredeyse mevzular da ele alındı.

Afganistan'da manzume çökerse oluşacak boşluktan yıldırı örgütlerinin faydalanacağına dikkati çekerek Afganistan'la angajmana girilmesi icap ettiğini tamlayan Çavuşoğlu, 13 Ekim'de Nikaragualı mevkidaşı Denis Moncada Colindres'le meydana getirdiği eş matbuat toplantısında, dört yahut iptidai dışişleri bakanı kendisine Afganistan'ı beraberce görüşme etmeyi kararlaştırdıklarını, ziyarete bağlı planlamaların sürdüğünü belirtmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?