Dünya

Sırbistan-Kosova gerginliğinin sonuç halkası 'plaka krizi' sürüyor

Kosova'nın 20 Eylül'de Sırbistan plakalı vasıtaların geçişlerine müsaade vermemesiyle süregelen gerginlik, Kosovalı Sırpların eş anlı protestolarıyla şimdi da tırmandı.

Sırbistan-Kosova gerginliğinin sonuç halkası 'plaka krizi' sürüyor
30-09-2021 11:27
Belgrad

Kosova'nın 20 Eylül'de Sırbistan plakalı vasıtaların geçişlerine müsaade vermemesiyle süregelen gerilim ikinci haftasında bitmeme ediyor.

Sırbistan plakalı taşıtlara eğreti Kosova plakası verilmesinin arkası sıra ülkenin kuzeyinde Sırbistan sınırında mevcut Jarinje ve Bernjak münteha kapılarına revan yolun Kosovalı Sırplar kabilinden kapatılması da gerginliği tırmandıran ortak öbür aktif fiil oldu.

Kosova sınırının hususi kolluk birliklerince korunmasına yanıt verici Sırbistan, orduya ilgilendiren tayyare ve tanklarla "güç gösterisi" yaptı.

Sırbistan'ın 2008'de bağımsızlığını duyuru fail Kosova'yı hala öz toprağı kendisine görmeye bitmeme etmesi temelinde elan geçmiş nice kat huzur karşıya mevrut dü dünya ortada yaşanmış olan bu sonuç krize ilişkin, Avrupa Birliği (AB) ve NATO da huzursuzluğun düşürülmesi çağrısında bulundu.

Kosova'nın "plaka" kararı

Kosova İçişleri Bakanlığı, 20 Eylül'de icra ettiği açıklamada, dünya sınırlarından devredilmek talip Sırbistan plakalı vasıtaların geçişlerine müsaade verilmediğini ve ülkeye giren araçlara eğreti Kosova plakası verildiğini belirtti.

İki dünya ortada 2016'da imzalanan başıboş gidiş geliş dolaşımı anlaşmasının 15 Eylül'de süresinin dolduğuna ayraç edilen açıklamada, ülkede elden Kosova Cumhuriyeti plakalı vasıtaların dolaşımının belkili olabileceği kaydedildi.

Açıklamada, eğreti plakaların vasıtaların ön ve art camına yerleştirildiği, esas plakaların ise söküldüğü tabir edildi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti de kararın Kosova'daki Sırplara müteveccih olmadığını söyleyerek "Amacımız kışkırtı yahut dingildeklik değil. Yapılan rastgele obje kanuna uygundur. Bizler elden süresi sonlanmış olan ortak anlaşmanın gerekliliğini uyguluyoruz." dedi.

Kosova İçişleri Bakanlığı, 25 Eylül'de ise kimliği belgisiz şahıslar kabilinden ülkenin kuzeyindeki Zubin Potok’ta mevcut taşıt eşya merkezinin kundaklandığını bildirirken, Kurti, yaşananlara bağlı Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i maksat aldı.

Rusya’nın Belgrad Büyükelçisi Botsan Harçenko'nun devrisi çağ Kosova sınırındaki Sırp askeri birlikleri görüşme etmesi de Kosova'da tepkiyle karşılandı.

Sırbistan'dan benzeşim uygulama

Benzer intikal prosedürünün Kosova plakalı vasıtalar düşüncesince kestirmece 10 senedir uygulanmış olduğu Sırbistan'ın girişinde, Kosova plakalı vasıtaların esas plakaları sökülerek ön ve art camına eğreti plakalar yerleştiriliyor.

Sırbistan, Kosova'nın plak sonucuna ise ince kaba reaksiyon gösterdi.

Ülke ordusunu Kosova sınırına konuşlandıran Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, ordunun Kosova'ya girmediğine, elden tedarikli peyda etmek düşüncesince alanda bulunduklarına ayraç ederek "Birliklerimizle girmeyeceğiz. Herhangi ortak halde barışa dokunca hasretmek istemiyoruz. Barış en çok gerekseme duyduğumuz şey." ifadesini kullandı.

Kosovalı Sırpların protestosu bitmeme ediyor

Kosova’nın kuzeyinde Sırbistan sınırında mevcut Jarinje ve Bernjak münteha kapılarına revan minval Kosovalı Sırp protestocular kabilinden kurulan barikatlarla kapatılmaya bitmeme ediyor.

Sınırlardaki Kosova hususi kolluk birlikleri ile Sırbistan ordusunun bekleyişleri de sürüyor.

Kosova polisi kabilinden mahfazalı münteha kapılarında gidiş sakinliğini korurken, NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) de bölgedeki devriyelerinin süresi ve sayısını artırdı.

NATO ve AB'den huzursuzluğun düşürülmesi çağrısı

İki dünya liderleriyle mülaki NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova'nın kuzeyindeki huzursuzluğun düşürülmesi icap ettiğini bildirdi.

Kosova'yı görüşme fail AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de tansiyonun düşürülmesinin ince ehemmiyetli bulunduğunu tabir etti.

Belgrad-Priştine Diyalog Süreci

AB'nin açıklık buluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve sonunda dü ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

Sırbistan, 2008'de biricik cepheli bağımsızlığını duyuru fail Kosova'yı hala öz toprağı kendisine görmeye bitmeme etse de Kosova bugüne denli 100'ün üstünde dünya kabilinden ari ortak talih kendisine tanındı.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, ayrımlı sebeplerden yaşanmış olan gerginlikler zımnında yoğun pıtrak kesintiye uğradı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?