Teknoloji

Lise öğrencilerinin 'nitinol' ile gidiş geliş kazalarında kayıpları yapan sistemi TEKNOFEST&#

Lise öğrencileri Berfe Nur Biçer ve Dilay Gökçe, nitinol adlı alaşımla araçları kaplayarak gidiş geliş kazalarında dirilik ve servet kaybını karşılayıcı projelerini Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te sergiliyor.

Lise öğrencilerinin 'nitinol' ile gidiş geliş kazalarında kayıpları yapan sistemi TEKNOFEST&#
26-09-2021 12:44
İstanbul

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Acarkent Kampüsü Anadolu Lisesi öğrencileri Biçer ve Gökçe, "Nitinol ve Metal Esnekliğinin Araç Güvenilirliği Üzerindeki Etkisi" projesiyle TEKNOFEST kapsamındaki İnsanlık Yararına Teknoloji Proje Yarışması'nda erekçi namına yarışıyor.

Berfe Nur Biçer, Anadolu Ajansı'nın iletişim araçları paydaşı bulunduğu TEKNOFEST'te AA muhabirine icra ettiği açıklamada, geliştirdikleri projeyle anahtar kazaları kararında oluşan dirilik ve mülk kaybını en aza indirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bunu nitinol ismi maruz ortak alaşımla yaptıklarını özetleyen Biçer, "Nitinol, nikel ve titanyumdan oluşan ortak alaşım. Bu alaşım; biçim hafızası, süper elastiklik durumuna sahip. Ayrıca bu alaşımın faziletkâr vuruş emici niteliği de var. Araçların aut iskeletinde polat sacın üzerinde ortak polat şümul oluyor. Biz o şümul namına nitinol alaşımını kimyevi mahlul halinde püskürtmeyle yahut termik formül uygulayarak kaplamayı planlıyoruz." niteleyerek konuştu.

Biçer, yapacakları bu kaplamanın 8 mikrometre genişliğinde olacağını belirterek, nitinol ile ciltli bulunan ve sıfır dü otomobilin bire ortak süratte ve şartlarda çarpışması kararı nitinol şümul bulunan otomobilin öbür vasıtaya mucibince minimal yüzdelik 40 elan az hasar göreceğini ve oluşacak dirilik ve mülk kayıplarının engelleneceğini söyledi.

"Aracı hasar almamış biçimine arka döndürebiliyoruz"

Dilay Gökçe de nitinolun ortak öbür hususi durumunun ise biçim belleği bulunduğunu belirterek, "Nitinol alaşımını programlayabiliyoruz. 1000 derecelik ortak ısı uygulayarak, peşi sıra soğutarak izlence kazandırıyoruz. Daha sonra bu programlanmış nitinol alaşımını aracımıza kaplıyoruz. Araç, almış bulunduğu hasar kararında ortak gömülme, ortak çöküklük yaşıyor. Bunu da 75 ila 100 derecelik ortak ısı uygulayarak önce baştaki hasar almamış biçimine arka döndürebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Gökçe, esas esas kullandıkları noktanın nitinol ortak çubuğun 110 newtonluk ortak edisyon kuvvetini emmesi bulunduğunu söyledi.

Bu 110 newtonluk edisyon kuvvetinin elden ortak çubuk düşüncesince muteber olduğuna dikkati çekici Gökçe, şunları kaydetti:

"Genel namına aut iskeleti kapladığımızda 110 newtonun üzerinde ortak bedel olacak. Bir makine çarpıştığında, söz gelişi ortak cidar düşünelim, arasındaki edisyon kuvvetini emecek ve içeriye tek biçimde yansıtmayacak. Hiçbir insanoğlunun ne burnu kanayacak ne de dirilik yitirilmesine defa açmış olacak. Çelik ortak sacın hesabına polat şümul yapılır. Onun hesabına de boya atılır. Biz bunu boyanın dibine yapacağız ve tek biçimde haricen ortak kaynak bozukluğuna etmen olmayacak."

Gökçe, hikmet öğretmenleri Gökhan Aldemir'in danışmanlığında geliştirdikleri bu projeyle ödüller aldıklarını ve arsıulusal sağlam aşırı müsabakada erekçi olduklarını aktararak, ceninisakıt maliyetle gerçekleştirilebilecek bu plan ile otomotiv piyasasına ulama sunacaklarını dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?