Sağlık

İnsan kök hücrelerinden embriyo benzeri yapılar oluşturuldu

Türkiye'de embriyolar üstündeki enteresan emek harcamaları izleme yazar aktaran Embriyolog Turgay Barut, ABD'deki araştırmacılar çeşidinden kök hücrelerden meydana getirilen toy ortak insanoğlu embriyo modeli geliştirildiğini ve bu düzentileme ile embriyoların er hareket zamanında

İnsan kök hücrelerinden embriyo benzeri yapılar oluşturuldu
15-10-2021 11:20

Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği kabilinden gösterilen bu çalışmaya bağlı izah karşıcı Embriyolog Barut, “Araştırmacılar, elan ilk sıçan kök hücreleri kullanılarak laboratuvar içre embriyo benzeri yapılar peydahlamak düşüncesince geçer müşterek yöntemin, hususi müşterek insanoğlu kök hücresi çeşidi kullanılarak embriyo benzeri yapılar peydahlamak düşüncesince kullanılabileceğini başarıyla göstermiştir” dedi.

Dünyadaki kâffesi canlıların neslini bitmeme yol açmak düşüncesince tarihten beri hususi gayretler harcama ettiğini başta insanın bu yöndeki gayretlerinin değme sabık gündüz arttığını tamlayan dünyaca maruf Yale ve New York üniversitelerinde fariza de yapmış bulunan Embriyolog Turgay, “Texas Southwestern Tıp Merkezi Üniversitesi'nde meydana getirilen çalışmanın yazarı Dr Jun Wu ‘İnsan gelişimini incelemek, başta gelişmenin bu etabında hakkıyla zor, bu gerçekte müşterek yağız kutu' niteleyerek istimara yaptı. Araştırmacılar, elan ilk sıçan kök hücreleri kullanılarak laboratuvar içre embriyo benzeri yapılar peydahlamak düşüncesince geçer müşterek yöntemin, hususi müşterek insanoğlu kök hücresi çeşidi kullanılarak embriyo benzeri yapılar peydahlamak düşüncesince kullanılabileceğini başarıyla gösterdi.

Yakın vakte kadar, insanoğlu embriyo gelişimi emek harcamaları iri seviyede tulum çocuk tedavisi sonrasında fahri şekilde bağışlanan embriyolara dayanıyordu. Araştırmacılar 3 boyutlu modeli peydahlamak için, embriyonik hücrelerden türetilen ve elan sonraları laboratuvar içre geliştirilen insanoğlu pluripotent kök hücrelerini (hPSC'ler) kullandılar. Dikkat çeken müşterek şekilde, kök hücreler embriyo benzeri yapılar biçiminde yalnız başına örgütlü olma kabiliyetini korudu” niteleyerek bu çalışmanın dünyanın en prestijli ilmî dergilerinden Nature Communications'da benzeyen sürede yayınlandığını kaydetti.

Dergide gösterilen çalışmaların neticelerinden da uydurma fail Barut, “Çalışmanın sonuçlarına göre, değişik kök hücre türleri ile er embriyo gelişimini modellenmiş ve araştırmacılar insanoğlu pluripotent kök hücreleri kullanılarak meşime dokusuna tutunma etabındaki blastokist ismi sunulan 5 günce embriyo aksiyon evresine denli ulaştırmayı başarmışlar ve bu yapıya blastoid ismi verilmiştir. Yine Nature dergisinde gösterilen müşterek Avusturalya Monash Üniversitesinden Profesör Jose Polo ve kadrosu kabilinden meydana getirilen müşterek apayrı benzer çalışmada da mütekâmil cilt hücrelerinden türetilen uyarılmış pluripotent kök hücreleri (iPSC'ler) çıkma ve benzer neticeler elde edilmiştir. Profesör Zernicka-Goetz ve ekibi, RNA dizilimini kullanarak modellerindeki değme hücre tipini saf embriyolardaki benzerleriyle karşılaştırdı. Genlerin büyükçe yarısının, saf insanoğlu blastokistleriyle karşılaştırılabilir seviyelerde tabir edildiğini ve tek hücre tipinin muhtemel kalıtım bilimi belirteçlerin tamamını tabir etmediğini buldular.

Genetik farklılıklara rağmen, embriyo modelleri gene de ortaya çıkmak ve er insanoğlu embriyolarına baş döndürücü benzer biçimde tutum göstermiştir. Tamamen kök hücrelerden elde edilmiş bu modeller, kök hücre araştırmalarındaki ilerlemeleri öngörebilmek namına kılavuzlarını benzeyen sürede güncelleyen Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği kabilinden gösterilen embriyo çalışmasına bağlı gelişimdeki 14 günce sert sınırı da aşabileceği ve bu bölgede elan müşterek tomar emek vermek yapılması gerektiği düşünülmektedir” ifadelerinin kullanıldığını söyledi.

İbrahim Kılınç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?