Dünya

Fransa'da aşırı sahih çabucak yükselen kesinleşmemiş acemi ismi: Eric Zemmour

Fransa'da cumhur reisi seçiminde adaylığını hâlâ açıklamamasına karşın anketlerde çelimsiz müddette çabucak yükselen Zemmour, aşırı muhafazakar, İslam ve muhacir karşıtı, ulusalcı ve ulus-devlet anlayışını hazımlı insan yerine öne çıkıyor.

Fransa'da aşırı sahih çabucak yükselen kesinleşmemiş acemi ismi: Eric Zemmour
22-10-2021 15:49
Paris

Fransa'da 10 Nisan 2022'de düzenlenecek cumhur reisi seçimin evvel turuna bağlı meydana getirilen anketlere göre, cumhurbaşkanlığına yöntemince sözlü olması Eric Zemmour'un evvel turda alması muhtemel oy payı akıbet biraz ayda yüzdelik 5'ten 16-18'e denli çıktı.

Zemmour'un kimi anketlerde aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen'in "tahtını" sallaması, muhtemel oy oranının, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'unkine tedricen yaklaşması da dikkati çekti.

Aşırı sağcı yazarın adaylığına birlikte müddet evvela "hayal" kendisine bakılırken, bunun artık ağır birlikte belki olduğu yorumları yapılıyor.

Fransız basınında ve kamuoyunda, Zemmour'un anketlerde çabuk yükselişinin nedenleri, siyasetçi tesiri ve aşırı sağcı yazarın geçmişi derece mevzular kritik edilmeye başlandı.

Televizyon programlarına katılarak adını açık kitlelere duyurdu

Paris'te 1958'de Cezayir kökenli Yahudi birlikte ailede dünyaya mevrut Zemmour'un anne babaları Fransa'ya Cezayir Bağımsızlık Savaşı esnasında geldi.

Zemmour, 1994'te Quotidien de Paris'te başladığı gazetecilik kariyerini 1996'da sağ merkezli Le Figaro gazetesinde sürdürdü.

2009'da birlikte göstergeç programında "suçluların çoğunun Arap ve siyahi" bulunduğunu söylemesi ve efdal maaşına karşın baş döndürücü birlikte tomar muhteva üretmemesi zımnında Le Figaro'daki işine akıbet sunulan Zemmour, 2013'te Le Figaro Magazine dergisine haftalık dağ bayır yazmaya başladı.

Kitapları da mevcut Zemmour, 2000'li zamanlardan itibaren nice göstergeç programına katılarak kamuoyunda elan birlikte tomar görünür olmayı ve adını açık kesime duyurmayı başardı.

Aşırı muhafazakarlık, İslam ve muhacir karşıtlığı, kültürel kendisine bağdaşık birlikte ahali üzerinde nesir edilmiş milliyetçilik, ulus-devlet anlayışı Zemmour'un endişe dünyasını gerçekleştiren en ehemmiyetli kavramlar kendisine öne çıkıyor.

Zemmour başkaca Fransa'da aşırı muhafazakarlık ile Yahudi kimliği ve sert milliyetçiliği harmanlayan önde mevrut adlar ortada toprak alıyor.

Uzmanlar başkaca Zemmour'un adaletsizliğe ve ayrımcılığa hakkında genişlemek adına "sistem karşıtı", üste tertip teorilerine vasıl eleştirilerde bulunduğuna dikkati çekiyor.

Ülkede canlı yabancıların dejenere olmasını icap ettiğini korumak için çaba sarfeden ve entegrasyona hakkında bulunduğunu dile getiren Zemmour, kesif pıtrak İslam ve Müslüman karşıtı söylemlerde de bulunuyor.

İslam'ın siyasetçi plan bulunduğunu ve Fransa ile ahenkli birlikte kült olmadığını tez fail Zemmour, cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması şeklinde başta "Muhammed" derece Müslüman isimlerini yasaklayacağını belirtiyor.

Zemmour, ülkedeki problemlerin kaynağının Müslümanlar, Araplar, siyahiler ve göçmenler bulunduğunu savunarak, üste göçmenlerin ülkeyi bırakma etmesi icap ettiğini söyleyerek İslam'ı ve Müslümanları "saplantı" biçimine getirdiğini ortaya koyuyor.

Nefreti körükleyen ifadeleri zımnında mal cezası aldı

Zemmour, Eylül 2019'da birlikte göstergeç programında Müslümanlara hakkında nefreti körükleyen ifadeleri zımnında 3 bin ekü mal cezası çarptırıldı.

Mahkeme, programda Müslümanlara İslam ve Fransa ortada birlikte seçme yapması gerektiğini, banliyölerde başörtülü Müslüman bayanların Fransa'da İslam hakimiyeti ihdas etmek istediğini gelecek devam eden Zemmour'un bu açıklamalarının ayrımcılık içerdiğine hükmetti.

Eric Zemmour'un 20 Ekim'de birlikte asayiş fuarında incelemiş olduğu birlikte acı antlaşma tüfeğini, "Şaka değil, arka çekilin, arka çekilin" niteleyerek gazetecilere doğrultması ülkede ruzname beli ve tepkiyle karşılandı.

Zemmour'un yükselişinin nedenleri

Aşırı sağcı edip Zemmour'un çabuk yükselişinin arkasında, anadan görme sağ-sol rekabetinin az elan ortadan kalkmasının ve sol siyasetin kilo vermesinin yatmış olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Fransa'da 1950'li zamanlardan beri sağ ve sol olgunlaşmak hemen hemen dü siyasetçi cenah ortaya çıkarken, elan baş döndürücü sağ hükümetlerin yönettiği ülkede François Mitterrand ve François Hollande dönemlerinde sol iktidara geldi.

2017'deki meydana getirilen akıbet cumhur reisi seçiminde Macron iri muvaffakiyet sağlayarak anadan görme sağ ve sol partilere zamanı yenilgi yaşattı. Sonrasında tarz sol Sosyalist Partinin (PS) tesiri siyasetçi arenada ağır biçimde azaldı.

Öte yandan, Macron'un cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının peşi sıra uyguladığı politikalar sonucunda sağ, başta aşırı sağ yükselişe geçti.

Kasım 2018'de süregelen zerrin yeleklilerin gösterileri, konuşu sorunlar, tekaütlük reformuna hakkında meydana getirilen iş bırakımı ve eylemler zımnında popülaritesi sakıt Macron da İslam karşıtlığının sağ ve aşırı sağ seçmende prim yaptığını gözlemleyerek 2022'deki cumhur reisi seçiminde oy tashih etmek amacıyla bu politikalara yöneldi.

Zemmour'un aşırı sahih cumhur reisi seçiminde muhtemel zaferinin önünü açmaya başladığı yorumları yapılırken, çabuk yükselişi de sağ ve aşırı sağ görüşlerin tedricen elan birlikte tomar döşeme kazanılmış olduğu çağda gerçekleşiyor.

Marine Le Pen'in babası Jean-Marie Le Pen'in dayanak noktası vermesiyle Zemmour'un seçmenlerin gözünde haysiyet kazanılmış olduğu da anlatım ediliyor. Uzmanlar başkaca Zemmour'un Marine Le Pen'den elan birlikte tomar aşırı sağcı bulunmasına karşın "muhafazakarlara" elan hatırlı göründüğünü belirtiyor.

Eric Zemmour'un çabuk yükselişinin birlikte öteki nedeni de basında ve göstergeç kanallarında baş döndürücü birlikte tomar görünür olması.

Zemmour'un baş döndürücü kesif göstergeç ekranlarına çıkarak kamuoyunda ve siyasette kendisini ikrar ettirdiği, bu manada medyanın Zemmour'un yükseliş trendinde ehemmiyetli gösteriş oynadığı düşünülüyor.

Eric Zemmour mavera taraftan cumhur reisi seçilmesi şeklinde iri dayanak noktası almış olduğu medyanın gücünün sınırlandırılması icap ettiğini savunuyor.

Seçim kampanyasını aşırı sağcılar ve milliyetçiler hazırlıyor

Fransa'da hususi araştırmalarıyla maruf Mediapart sitesinin haberinde, elde edilmiş belgelerin ışığında ayrışık alanlarda Zemmour'un kampanyasını "Kahrolsun Cumhuriyet, Paris'e kral istiyoruz" sloganıyla tanıdık aşırı sağcı "Action Française", gene aşırı sağcı "Generation Idenditaire"nin emektar üyeleri ve ulusçu "Ligue du Midi" örgütünün hazırladığı anlatım ediliyor.

Kampanyaya tedbir amacıyla birlikte sene evvela bu ekibin oluşturulmaya başlandığı belirtiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?