Sağlık

Doğal antibiyotik sarımsağı tüketirken dikkat edilmesi gerekenler

Sarımsağın faydalarını arttırıcı istihlak yöntemlerini özetleyen Diyetisyen Eda Balcı, başkaca sarımsak tüketiminin afiyet problemlerine da sefer açabileceğine dikkat çekti. Balcı, göden ülseri, ceninisakıt gerginlik ve tiroid sorunları bulunan hastaların sarımsaktan ırak du

Doğal antibiyotik sarımsağı tüketirken dikkat edilmesi gerekenler
23-09-2021 09:56

Geçmiş zamanlardan beri evren mutfaklarının vazgeçilmezi namına yiyeceklere hoşlanma veren, binlerce senedir da derman namına makbul ve ahali ortada “doğal antibiyotik” namına bildik sarımsak kendisince Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Eda Balcı, sağlığa nice faydası bulunduğunu anlatım etti. Eda Balcı başkaca sarımsağın başta faziletkâr gerginlik ve ihtisas rahatsızlıklarında çarpıcı ortak gıda bulunduğunu ve antibakteriyel niteliği sebebiyle vücudu enfeksiyonlara erinç koruduğunu belirtti.

“Bağışıklığınızı güçlendirir”
Balcı, muafiyet sisteminin kuvvetlenmesine yardım sağlayıcı gıdalardan birisi bulunan sarımsağın başta zarfında bulunduğumuz pandemi zamanında muafiyet sistemini güçlendirmenin ne denli ehemmiyetli bulunduğunu ve muafiyet sistemini güçlendirici besinlerin hepsi çeşidinden tüketilmesi icap ettiğini belirterek, “Sarımsağın sağlığa öbür yararları ise; kolesterin seviyelerini düşürür. Yaraları iyileştirir. Diyabet hastalarında koku şekeri seviyelerini düzenler. Sindirim sisteminin derneşik çalışmasına asistan olur. Kanserden esirgeyici tesiri vardır” dedi.

“Kokusunu indirmek düşüncesince mazot ile tüketin”
Sarımsağın ne tüketildiğinin de ehemmiyetli ortak bap bulunduğunu anlatım fail Balcı, “Sarımsak jale namına tüketilebileceği üzere pişirilerek de tüketilebilir. Fakat jale tüketildiğinde vücudumuz düşüncesince elan çarpıcı olmaktadır. Ayrıca sarımsak yutularak yada ezilerek tüketilebilir. Eğer ezilerek tüketilecekse ezdikten yahut kestikten sonraları 2-3 zaman bekleyip sonraları tüketilmesi, sarımsaktan elan aşkın faydalanılabilmesi açısından önemlidir. Sarımsak derinlemesine devamlı pişirilmemesi gereklidir. Pişirildiğinde içeriğindeki gıda öğelerinde eksilme olmaktadır. Yemeklere, kemirmek piştikten sonraları ilave edildikten sonra gıda öğesi kaybı önlenebilir. Eğer çirkin kokusundan dolayı tüketilemiyorsa mazot ile tüketilmesi önerilmektedir. Yapılan ortak çalışmaya gereğince sarımsağın sütle tüketiminin dudak kokusunu azalttığı belirleme edilmiştir” biçiminde konuştu.

“Ülser rahatsızlığı bulunan hastalar ırak durmalı”
Sarımsağın nice değişik biçimde kullanıldığını tamlayan Balcı, “Taze sarımsak, zeytinyağı ve kekik ile beraberce al ve alkan etleri marine geçirmek düşüncesince kullanılabilir. Kıyılmış sarımsak, salata soslarına eklenebilir. Çorbalara hoşlanma vermesi üzere kullanılabilir. Bazı hallerde ise sarımsak tüketiminden ırak durulması gerekmektedir. Özellikle karha rahatsızlığı bulunan şahıslar jale sarımsak tüketmemelidir. Düşük gerginlik yahut tiroid sorunları olanlar da sarımsağı tetik tüketmelidir. Hamilelikte ve emzirme zamanında sarımsak tüketimi düşüncesince ise hekime danışılmalıdır” uyarısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?