Dünya

Çeşitli ülkelerden mevrut çıkmaz sanatçıları çizimleriyle Beyrut'a dünkü müşterek didar kazandırıyor

Beyrut'u baştan alevlendirmek ve şehrin simasını değişmek düşüncesince "Underline Project" adıyla 20 sanatkâr birlikte araya geldi.

Çeşitli ülkelerden mevrut çıkmaz sanatçıları çizimleriyle Beyrut'a dünkü müşterek didar kazandırıyor
08-11-2021 13:23
Beyrut

Çeşitli ülkelerden ortak takım sanatçı, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un kullanılmayan ve şişman liman patlamasında hasar gören binalarına bitirdikleri çizimlerle kente dünkü ortak didar vermek istiyor.

Beyrut'ta 1976'da yırtık verici iç savaştan buyana kapısına anahtar yaralanan nice kullanılmayan yapı mevcut. Bunun yanında 4 Ağustos 2020'de meydana mevrut liman patlaması zımnında nice yapı da ağır dokunca gördü.

İç harp ve patlama zımnında kullanılmayan binalarla meşbu Beyrut, dünyanın türlü ülkelerinden mevrut 20 ressam ve çıkmaz sanatçısı düşüncesince sabah yeli deposu oldu.

Akdeniz'in kıyı kentlerinden Beyrut'u baştan harlatmak ve şehrin simasını hâllenmek düşüncesince "Underline Project" adıyla ortak araya mevrut sanatçılardan bir tanesi de 32 yaşındaki İspanyol Jofre Oliveras.

Oliveras, AA muhabirine, çizimlerine bitmeme ettikleri kullanılmayan binada 2 senedir devam eden emekleri kendince bilim verdi.

İspanya'nın Katalan alanından projeye ulama arz etmek düşüncesince önceki Ürdün arkası esna Lübnan'a geldiğini tamlayan Oliveras, kamuya açıkça bölgelerde toplumsal zanaat üstünde çalıştığını söyledi.

İspanyol sanatçı, faziletkâr binaların dokunca gören duvarlarına şahısların dikkatini çekecek portre emekleri yaptıklarını, patlamada hasar gören duvarlara da "iyileştirici çiçek" figürleri çizdiklerini tabir etti.

Lübnan'ı emek vermek noktası namına tespit nedenine de yer veren Oliveras, şunları kaydetti:

"(Akdeniz üzerinden) Son zamanlarda baş döndürücü ağır ortak hicret yaşanıyor. Akdeniz havzasında mevcut ortak yeri temizlemek istiyorduk. Ülkenin içerisinden geçmiş olduğu çöküntü ve arkası esna meydana mevrut patlama bizi buraya çekti. Burada şişman ortak hicret ve arkası esna mevrut katabolizma uydurma konusu."

Proje kapsamında 20 sanatçının Lübnan'a gelip icraat yaptığını halihazırda 10 arkadaşıyla ortaklaşa çizimler hazırlamaya bitmeme ettiklerini tamlayan Oliveras, "Amacımız çabucak çizim değil. Farklı ülkelerden gelenler ve domestik sanatçılar ortada ağız ağıza asıl ortak bağlanak zehir peydahlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Metruk yapılar bizim sabah yeli kaynağımız oldu"

Oliveras, çecik açıkça ve her insanın görebileceği alanları yeğleme ettiklerini, bunun düşüncesince de kentteki kullanılmayan binaları seçtiklerini söyleyerek, "Beyrut site merkezinde kullanılmayan nice yapı bulunuyor. Bizim de maksadımız bu binalara dünkü ortak didar kazandırmak." sanarak konuştu.

İspanyol sanatçı, "Metruk binalar, bizlere ve domestik sanatçılara emek vermek endüstrisi yaratıyor. Bu da sanatımızı yürütme etmemize fırsat oluyor. Metruk yapılar bizim sabah yeli kaynağımız oldu." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?