Teknoloji

Bakan Varank: '21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdık'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, evvel çağrısını 2018 senesinde icra ettikleri Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile bugüne denli 21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdıklarını belirterek “Bu kişiler, Harvard, Stanford, Oxford,

Bakan Varank: '21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdık'
20-10-2021 12:04

Bir günce Trabzon programı kapsamında ahit havayolu ile şehre mevrut Bakan Mustafa Varank, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde planlı TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması mükafat Töreni'ne katıldı.

Törende mütekellim Bakan Mustafa Varank, laflarına cemaziyelevvel akıbet yolculuğuna uğurlanan Özdemir Bayraktar'a Allah'tan rahmet, ailesi ve tamamı milletimize giriş sağlığı dileyerek başladı. Varank, “Kendisi karakteriyle, azmiyle, ortaya koyduğu işlerle, fideist ve duruşuyla her insana dayanıklı yapılanma eden nezdinde insandı. Hayatını, sağlığını, varlığını özgür Türkiye idealine ve davasına adamıştı. Biz gençlerimize rastgele fırsatta tarihimizi ayraç ederek Nuri Kılligil'leri, Vecihi Hürkuş'ları hatırlatıyor, bu adları yaşamlarında dayanıklı almalarını haber ediyoruz. İşte Özdemir Bayraktar ağabeyimiz de bire nezdinde onlar derece nezdinde davaya inanmış, bunun çetince mücadelesini vermiş ve hâlâ da ötesine geçerek inandıklarını yaşama geçirebilmiş nezdinde şahsiyetti. İnşallah, geride bıraktığı eserlerle, yetiştirdiği nesillerle öldükten sonraları da bu millete, bu topraklara işlev etmeye bitmeme edecek” sanarak konuştu.

Türkiye'yi eleştiri teknolojilerin pazarı değil, üreticisi bulunan nezdinde ülke durumuna getirmeyi amaçladıklarını tamlayan Bakan Varank, “Ortaokul ve ortaöğretim öğrencileri ortada planlı araştırma projesi yarışmaları da aha bu maksata işlev ediyor. Bu yarışmalarla hem öğrencilerimizin nikbet duygusunu tetikliyor aynı zamanda ilişik duydukları ilmî bölgelerde çalışmalarını heveslendirme ediyoruz. Böylece plan etme kültürünü gençlerimize kazandırma önünde giriş döndürücü ehemmiyetli nezdinde aşama atmış oluyoruz. Bu yarışmalara dahil bulunan öğrencilerimiz, gitgide öz girişimlerini kuracak, buluşlar çıkaracak, iri planların nezdinde parçası olacaklar. Onların ortaya koyacağı bembeyaz icraat da inşallah ülkemizin ilmî ve teknolojik gelişimine ehemmiyetli katkılar sunacak” biçiminde konuştu.

“İşte ahit rüştiye düzeyindeki 15. Yarışmamızın ihsanıhümayun törenini düzenliyoruz” diyen Bakan Varank, “Bu yarışmalara toplamda 15 binin üstünde plan başvurusu yapıldı, hâlâ da önemlisi bu müracaatlar 81 ilimizin tamamından geldi. Bölgesel etabı güzeşte 204 projenin sahibi 314 öğrencimiz bitiş yarışmasında arak döktü.
Final evresinde 90 plan birincilikten teşviğe denli farklı kategorilerde ödüller almaya doğruluk kazandı. mükafat ele geçiren öğrencilerimizi de canı candan kutlama ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Tabi şurası bilmenizi isterim, bu yarışmaya müracaat işleyen rastgele mektepli gerçekte nezdinde ele geçiren konumundadır. Öğrencilerimizin buradan elde ettikleri tecrübe, onların dünyasına iri katkılar sunacak. Bu nedenle ego müracaat işleyen öğrencilerimizin rastgele bir tanesini değişik kutluyorum” ifadelerini kullandı.

“Uluslararası rakiplik giriş döndürücü çetince halde bitmeme ediyor”

Bilişim dönemi kendisine da isimlendirilen bu zamanlarda arsıulusal rekabetin giriş döndürücü çetince halde bitmeme ettiğini kaydeden Bakan Mustafa Varank, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

“Bu rekabetin belirleyicisi de bundan böyle çabucak eder değil. O eyyam geride kaldı. Artık rakiplik ilmî ve teknolojik araştırmalar, geliştirilen acemi mahsulat üstünden yapılıyor.

İşte bu yüzden, er yaşlardan itibaren ilmî açılım ve araştırma kültürünü nail insanoğlu deposu esermek düşüncesince aralıksız çalışıyoruz. Malumunuz ilmî çalışmalar, ülke ekonomilerine faziletkâr ekleme bedel oluşturduğu derece devletlerin teknolojik dönüşümünü de tetikliyor. Biz de ülke kendisine bu dönüşümü rastgele yönüyle gerçekleştirerek evren devletleri arasındaki gücümüzü arttırmanın azim ve kararlılığı içerisindeyiz. Bu kapsamda faaliyete geçirdiğimiz en ehemmiyetli uygulamalardan biri Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı. İlk çağrısını 2018 senesinde açtığımız bu programla arsıulusal camiadaki kılavuz gemisi bilgi insanlarının çalışmalarını ülkemize taşımalarını sağlıyoruz. Gelen bilgi insanlarına giriş döndürücü şümullü olanak ve destek sunar sunuyoruz. Biz bu programı duyuru ettiğimizde; fon kurmayın, Türkiye'ye ki dirimsel de ilmî araştırma yürütür biçiminde öz ülkesinden bilgisiz söylemlerde bulunanlar oldu. Biz bazıları derece bilgi insanlarımızı sloganlarla değil, şahsen konkre adımlarla destekledik, desteklemeye bitmeme ediyoruz. İşte bunun kararı olarak, açtığımız önce çağrıya 152'si Türk yurttaşı 91'i ecnebi tabiiyetli peyda etmek neredeyse 243 araştırmacı müracaatta bulundu. Başvurular böylecene 21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdık. Bu kişiler, Harvard, Stanford, Oxford, Cambridge, Columbia Üniversiteleri derece dünyanın en önde mevrut araştırma üniversitelerinde, Amazon, Apple, Bosch, Volvo derece global Ar-Ge şirketlerinde edindikleri deneyimleri Türkiye'ye taşıdılar.”

Bakan Mustafa Varank, bu sene ISEF Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması ile Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda giriş döndürücü iri başarılar elde ettiklerini de hatırlatarak “ISEF yarışmasında 14 projemizden 10'u, Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışmasında ise 6 projemizden 5'i ihsanıhümayun aldı.

Bu başarı, akıbet zamanlarda yakaladığımız en iri başarı. Ben buradaki çocuklarımızın da ilerde arsıulusal ilmî çevrelerde hem menfaatlerini hem ülkemizi başarıyla asimilasyon edeceğine inanıyorum.Tabi başarılarımız çabucak bunlarla sınırlanmış değil. Uluslararası arenada planlı bilgi olimpiyatlarında çabucak 2021 senesinde 5 altın, 19 gümüş, 30 tunç ve 2 mansiyon derecesi kazandık. Bu başarılarla bizleri gururlandıran tertemiz bilgi aşığı gençlerimiz iri ve çelimli Türkiye'yi giriş döndürücü hâlâ ileriye taşıyacak. Verdiğimiz desteklerle kalburüstü çağını canlı bilgi ve araştırma ekosistemimiz sayesinde, buna benzeşim ve hâlâ birçok başarılara daim giriş başa tanıklık edeceğiz” dedi.

"Hayal etmeden tasarlamak, bilgi ve teknolojide teceddüt çıkmak belkili değildir”

Bilim ve uygulayım bilimi dalında rastgele şeyin fon etmekle başladığına özen çekici Bakan Varank “Hayal etmeden tasarlamak, bilgi ve teknolojide teceddüt çıkmak belkili değildir. Dolayısıyla siz değerli üyelerimizin bu yaşlarda ilmî çalışmalara yönelmeniz giriş döndürücü önemli. Sizleri fon kurmaya heveslendirme eden bu yarışmaları düzenleyerek ehemmiyetli nezdinde misyonu hesabına getiren TÜBİTAK'taki emek vermek arkadaşlarıma teşekkürname ediyorum. Sizlerden isteğim, fon etmeyi bırakmadan, yolunuza çıkan engellere aldırış etmeden, bıkmadan usanmadan ilmî çalışmalarınıza bitmeme etmeniz. İnandığınızda, kabadayı olduğunuzda, müteşebbis nezdinde ruha ehil olduğunuzda hayallerinizin üstelik ötesine geçebilirsiniz. Bilim önünde atacağınız rastgele adımda devletimizin imkânlarını yanınızda bulacağınızı bilmenizi isterim. Bu duygularla 15. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın ülkemize, gençlerimize ve ilmî çalışmalara ilişik duyan her insana yararlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ersen Küçük - Ozan Köse

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?