Dünya

Azerbaycan'dan Ermenistan aleyhine 'ırk ayrımcılığı' davası

Uluslararası Adalet Divanı; Azerbaycan'ın, Ermenistan aleyhine "Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararası Sözleşme'nin ihlali" nedeni öne sürülerek sorun açtığını açıkladı.

Azerbaycan'dan Ermenistan aleyhine 'ırk ayrımcılığı' davası
23-09-2021 23:46
Lahey

Birleşmiş Milletlere (BM) değgin kaymakamlık organı Adalet Divanından meydana getirilen kayıtlı açıklamada, Azerbaycan'ın, Ermenistan aleyhine ayrımcılığın önlenmesine değgin arsıulusal sözleşmeyi ihlalden sorun açmış olduğu ve Divandan arızi tedbirlere hükmedilmesini istem etmiş olduğu belirtildi.

Açıklamada, Azerbaycan'ın, Ermenistan'ın Azerbaycanlılara "milliyet ve budunsal köken" kaynaklı ayrımcılık meydana getirdiği iddialarına arazi verildi.

Ermenistan'ın direkt ve endirekt adına Azerbaycan Türklerine için "etnik temizlik" meydana getirdiği ve devletin en fevk seviyesinden itibaren rasist ve tiksinti söylemlerde bulunmuş olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Azerbaycan'ın iddiaları ortada Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtarılması sürecinde Ermenistan'ın Azerbaycanlıları gene gayeye almış olduğu ve "etnik tiksinti kaynaklı insafsız muamelede" bulunduğuna arazi verildi.

Azerbaycan'ın, Ermenistan'ın Azerbaycanlıların budunsal temizliği ve kültürlerinin namevcut edilmesini amaçlayan politikalarının "Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararası Sözleşme"nin dizgesel ihlali bulunduğunu savunduğu ve bu kapsamda sorun açmış olduğu bilgisi paylaşıldı.

Ermenistan'ı Azerbaycan vatandaşlarına için meydana getirdiği ihlallere sonuç vermesini talip Azerbaycan, ayrımcılığın önlenmesine değgin arsıulusal sözleşmenin gerekliliklerinin hesabına getirilmesi ve Divanın "acil" biçimde hazırlık kararlarına hükmetmesini istem etti.

Divan; sabık hafta, Ermenistan'ın, Azerbaycan'a için ayrımsız sözleşmenin ihlali dolayısıyla sorun açtığını açıklamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?