AB Konseyi Başkanı Michel: 27 unsur yurt ortada dünkü unsur kabul etme kapasitemiz dair tartışmalar var

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, "Dürüst kazanmak icabında 27 uzuv dünya ortada dünkü uzuv kabul etme kapasitemiz dair tartışmalar var." dedi.

Dünya - 3 yıl önce

Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB devre başkanı Slovenya'nın ev sahipliğinde Brdo kentinde planlı AB-Batı Balkanlar Zirvesi sonra AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa ile eş matbuat toplantısı düzenledi.

"Dürüst peyda etmek icabında 27 örgen ortada acemi örgen benimseme etme kapasitemiz dair tartışmalar var." diyen Michel fakat geçmiş akşamki gayriresmi kemirmek ve bugünkü şahika toplantısında AB'nin geleceğiyle ilişik konkre önerilerin görüşüldüğüne dikkati çekti.

AB'nin hayattaki tesirini tasarruf etmek dair düşünüm donanması ve dilek bulunduğunu vurgulayan Michel, "'Ya NATO ya Avrupa savunması' niteleyerek hissedar bilinçlilik yok." niteleyerek AB'nin muhtariyet çabasının NATO'ya seçenek olamayacağını yineledi.

Michel, savunmanın yanında Batı Balkanların, AB'nin dijitalleşme, inovasyon ve "yeşil" gündemi düşüncesince de önemine ayraç etti.

Kuzey Makedonya ve Arnavutluk konusu AB'yi zora sokuyor

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de Komisyonun tevessü dönemini yükseltmek düşüncesince en faik çabayı göstereceğini vurgulayarak "AB Batı Balkanlar yapılmaksızın tamam değil." dedi.

Von der Leyen, "Ekonomi ve envestisman planı semt ile ilişkimizin aslını oluşturuyor." ifadesini kullandı ve AB'nin Batı Balkanlar düşüncesince doğacak 7 yılda 30 bilyon avroluk "Ekonomi ve Yatırım Planı"nı benimseme ettiğini, bu miktarın 9 bilyon avrosunun AB fonundan bağış edilmesinin planlandığını kaydetti.

Geçen haftaki semt turu kapsamında 6 ülkedeki izlenimlerine uyarınca halkın "sabırsızlık ve azda olsa hayalet kırıklığı" içre bulunduğunu dile getiren von der Leyen, bahis konusu devletlerin ehemmiyetli reformlar gerçekleştirdiğini fakat adalet, yolsuzlukla ve örgütlü suçlarla mücadele, matbuat özgürlüğü ve tutum sahalarında hâlâ ehliyetli açıklık alınmadığını kaydetti.

Von der Leyen, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile müzakerelerin Bulgaristan'ın huzur çıkması zımnında tıkalı olmasının AB'nin bölgedeki tatbikat enerjisini ve duruşunu tehlikeye attığını fakat bu mevzuda çözüme varılmasıyla ilişik ümitli bulunduğunu belirtti.

"Tek kalımlı hal AB üyeliğidir"

Slovenya Başbakanı Janez Jansa da zirvenin bölgenin AB'ye bakışı açısı tarafından hissedar dönüm noktası olduğuna ayraç ederek "Bölgeye sulh ve istikrarı getirecek biricik kalımlı hal AB üyeliğidir." dedi.

Batı Balkanlar'ın elan önceki AB üyesi olmasını umduklarını tamlayan Jansa, yaşanmış olan nice akse zımnında AB'nin tevessü döneminin uzadığını söyledi.

Jansa, dakika imzalanan bildiriyle semt ülkelerinin AB gelecekleri düşüncesince garanti ve atılganlık edindiklerini tabir ederek tevessü politikasının bildiriye karışma edilmesinin de ehemmiyetli hissedar izlemsel etap bulunduğunu kaydetti.

Bir istifham üstüne Slovenya'nın resmi sav ajansı Slovenya Haber Ajansının (STA) 279 gündür hükümetin maddesel desteğini almadan çalışmasını değerlendiren Jansa, "Yeni yöneticinin gelmesiyle durumun değişeceğine inanıyorum. Yeni doğacak insan sözleşmeyi imzalamadan hükümet parayı ödeyemez." biçiminde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

AB Konseyi Başkanı Michel: 27 unsur yurt ortada dünkü unsur kabul etme kapasitemiz dair tartışmalar var

2021-10-06 17:15 - Dünya

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca Erol Aksoy aleyhine New York’ta oluşturulan sorun kazanıldı

2021-10-01 11:05 - Dünya

Giovanni Guidetti: “Daha ne isteyebilirim ki”

2021-10-05 22:54 - Spor

Beşiktaş salonda çalıştı

2021-10-05 16:55 - Spor

AB, vergi 'kara listesini' güncelledi

2021-10-05 13:10 - Dünya

Yağmur suyu depolanarak meydana getirilen sulamayla fıstık ağaçlarının verimi 3-4 kıvrım arttı

2021-09-30 15:56 - Teknoloji

Meryem Boz: “Bizim hedeflerimiz daima yüksek”

2021-10-05 23:00 - Spor

California öğrencilere Covid-19 aşısı zorunluluğu getiren ilk eyalet olma yolunda

2021-10-01 22:54 - Dünya

Kuzey Kore dünkü insan uçaksavar füzesi denedi

2021-10-01 10:15 - Dünya

Fransa Katolik Kilisesi’nde 330 bin çocuk cinsel istismara uğradı

2021-10-05 13:15 - Dünya

İlgili Haberler

Netanyahu, yeni başbakanlığı döneminde İsrail'i "çalkantılı bir sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, gece 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:07 - Dünya

İsrail güçleri, Cenin'e düzenlediği baskında 3 Filistinliyi öldürdü

10:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır taşıyan ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin olası Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem