Yağmur suyu depolanarak meydana getirilen sulamayla fıstık ağaçlarının verimi 3-4 kıvrım arttı

Şanlıurfa'da, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğünce (GAPTAEM) rahmet suyunun değerlendirilmesi üzere ölçülü projede, en efdal performansı sağlayıcı plastik sarık kullanılarak meydana getirilen yöntemin verimi 3-4 kıvrım artırdığı belirlendi.

Teknoloji - 3 yıl önce

Şanlıurfa

ŞANLIURFA (AA) - MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'da, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğünce (GAPTAEM) rahmet suyunun değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen projede, en efdal performansı sağlayıcı plastik destar kullanılarak meydana getirilen yöntemin verimi 3-4 kıvrım artırdığı belirlendi.

Bir taraftan semt ürünlerinin verimliliği ve çeşitliliğine yardım arz etmek amacıyla yerel tohumların ıslahı ve geliştirilmesi düşüncesince icraat özne GAPTAEM mühendisleri ortak taraftan da gelecekte ortaya çıkabilecek zirai üretimi etkileyen susuzluk kabilinden katıksız olayların etkilerinin en organ indirilmesi düşüncesince de planlar yürütüyor.

Bu kapsamda, 15 sene geçmiş başlatılan "Şanlıurfa Yöresi Antep Fıstığı Bahçelerinde Farklı Örtü Malzemelerinin Kullanıldığı Negarim Tipi Mikrohavza Tekniği İle Su Hasadının İncelenmesi" projesiyle yağmurun ne malzemelerle toplanacağı ve bu rahmet suyunun kullanımının fıstık bilhassa iktisap etmek az daha başka sonuç ağaçlarının verimine tesiri incelendi.

Projeyi örümcek GAPTAEM Toprak ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Abdullah Suat Nacar, AA muhabirine, evren ve Türkiye düşüncesince kuraklığın iri ortak ziyan oluşturduğunu söyledi.

Yürüttükleri plan ile kuraklığın etkilerini en organ indirmeyi amaçladıklarını tamlayan Nacar, "Su hasadı, sulama imkanının olmadığı, çabucak yağışın bulunduğu alanlarda belli ortak parsel süresince akışa güzeşte yağışın etrafının çevrilmesiyle bu suyun bitkilerin faydalanabileceği yerde depolanması yöntemidir. Biz de bu yöntemi Antep fıstığı bahçelerinde kurarak araştırmalarda bulunduk." dedi.

- 5 ayrımlı formül kullanılarak 15 sene veriler yük dibine alındı

Fıstık bahçesinde baklava dilimi biçiminde parsel oluşturduklarını ve bu parselin en uç noktasına bitkinin dikildiğini kaydeden Nacar, bitkinin etrafının çukurlaştırılarak yağmurdan birleşen suyun burada depolanmasının sağlandığını tabir etti.

Su hasadından en ortak tomar verimin sağlanması düşüncesince muhtelif satıh malzemeleri yöntemlerini kullandıklarını vurgulayan Nacar, şöyleki bitmeme etti:

"Çiftçilerimizin şu an kullandıkları alışılagelen kontrol, taşların taraf yana sıkıştırılarak dizilmesi, toprağın sıkıştırılması, yüzeye sap-saman serilmesi ve plastik destar serilmesi yöntemlerini kullandık. Projeyi yaşama geçirdiğimiz 2005 yılından bitirdiğimiz 2020 yılına denli bu yöntemlerin hepsini uyguladık. Her sene bu yöntemlerin gözlemini yaparak nebat gelişimlerini ve verimlerini kaydettik. Yaptığımız düzentileme kararında Negarim Tipi Mikrohavza Tekniği ile meydana getirilen su hasadında plastik destar serilmesi yönteminin bitkilerde elan ortak tomar verim ve hareket sağladığını belirledik. Bu yöntemin ortak tomar suyu depolayarak bitkilerin gelişimine, verimine en ortak tomar yardım sağladığını gördük."

- "Verim 3-4 kıvrım elan fazla"

Nacar, su hasadı yöntemi ile alışılagelen fellah uygulamaları ortada verim açısından aşırı ayırt bulunduğunu söyledi.

Geçen sene gerçekleştirdikleri fıstık hasadında verim farkının en güzel biçimde ortaya çıktığını özetleyen Nacar, şöyleki konuştu:

"Geçen sene plastik destar serimi yöntemi ile meydana getirilen su hasadının uygulanmış bulunduğu fıstık ağaçlarından sayı farkı 17 kilo fıstık alırken alışılagelen fellah uygulaması fıstıklarından 4,5 kilo mahsul elde ettik. Yaklaşık 3-4 kıvrım verim farkı ortaya çıktı. Uyguladığımız şekilleri kazançlı analize naşir tuttuğumuzda plastik destar seriminde örtünün 4-5 yılda ortak değiştirilmesine karşın sağlamış bulunduğu verim yardımıyla sayı farkı 3 bin 500 teklik sağlık sağlarken alışılagelen fellah uygulamasında 1100 teklik sağlık elde edildi. Bilindiği az daha yağışsız seneler geçirmekteyiz, bilhassa kuraklıkta yetişebilen Antep fıstığı, zeytin, incir, üzüm kabilinden bitkilere bu kimse yöntemler uygulayarak 3 yahut 4 kıvrım elan ortak tomar verim alabiliriz. Yağış az olsa güçlü bu yağıştan azami yararlanma dolayısıyla gidebiliriz. Bu projemiz çiftçilerimize bilhassa kuraklığa huzur önerdiğimiz ortak proje. Biz enstitü adına çiftçilerimize bu planlar düşüncesince gelişigüzel kabil uran desteği vermeye hazırız."

Haftanın Öne Çıkanları

Yağmur suyu depolanarak meydana getirilen sulamayla fıstık ağaçlarının verimi 3-4 kıvrım arttı

2021-09-30 15:56 - Teknoloji

Sergen Yalçın: 'Oyuncularımı kimsenin önüne atamam'

2021-09-24 23:49 - Spor

Giresun'da puanlar paylaşıldı!

2021-09-26 16:01 - Spor

Anadolu günahkâr semenderinin kişi genetiği araştırılacak

2021-09-30 12:20 - Teknoloji

ABD’de yolcu treni raydan çıktı: 3 ölü, 50 yaralı

2021-09-26 11:15 - Dünya

ABD'nin Haiti hususi Temsilcisi, Haitili göçmenlerin hudut dışı edilmesine reaksiyon kendisine istifa et

2021-09-23 17:25 - Dünya

Hollanda'da içtimai mesafe kuralı kalktı, 'korona kartı' uygulaması başladı

2021-09-25 18:04 - Dünya

"Filenin Sultanlar: Sebat" belgeselinin galası yapıldı

2021-09-24 12:51 - Spor

ABD'de Kovid-19 dolayısıyla sonuç 24 saatte 3 bin 145 isim yaşamını kaybetti

2021-09-24 17:30 - Dünya

Kanarya Adaları'ndaki yanardağ felaketinde 350 ev yıkıldı

2021-09-23 17:30 - Dünya

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da şirket içi belgeleri inceleyecek

12:06 - Teknoloji

Bilişim Vadisi Mobilite Hızlandırma Programı başvuruları başladı

11:07 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik ölçüm yaptı

15:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne üst düzey ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji alanının 37'sinde ABD'nin önünde yer alıyor

15:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem