USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

YPG/PKK'nın çelimli destekçisi McGurk ABD-Rusya pazarlıklarının merkezinde arazi alıyor

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, Başkan Joe Biden yönetiminin Rusya ile Suriye'de gerçekleştirmek istediği iş donanmasında pazarlıkları tay tay arabası kişi yerine henüz çok ön plana çıkıyor.

YPG/PKK'nın çelimli destekçisi McGurk ABD-Rusya pazarlıklarının merkezinde arazi alıyor
01-10-2021 14:40
Ankara

Biden göreve başlamasından endamsız müddet sonra, emektar ABD Başkanı Barack Obama devrinde DEAŞ ile Mücadele hususi Temsilciliğini örümcek McGurk'ü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörlüğüne getirdi.

McGurk, Irak’ta budunsal ve anlayış devamlı ortak kaosun yükselişinde ve yıldırı örgütü DEAŞ'a uzanan sürecin hazırlandığı 5 salname Irak deneyiminden sonra, Suriye’de yıldırı örgütü YPG/PKK rüçhan politikalara imza attı.

Avukatlık eğitimine ehil McGurk, 2004’te kariyerinin kısmını diplomasiye çevirmesinin ardından, önceki işi Bağdat Büyükelçisi John Negroponte'ye Irak Anayasası'nın yazımında müşavirlik gerçekleştirmek oldu.

McGurk'ün Irak'ta fariza meydana getirdiği 2004-2009 yılları, Irak'ın baştan yapılandırıldığı dönemdi. Bu ortamda McGurk, Irak'taki bulunan kaosun taşlarını örenlik ekibin giriş aktörlüğünü yaptı.

Irak’ın budunsal ve anlayış devamlı ayrışmasının mimarı

Ülkeye 8 sene otoriteli ve mezhepçi halde hükmedecek Şii şef Nuri Maliki yönetimi 2006'da başladı. Maliki, Şii grupların Irak siyaseti içerisindeki kılavuz rolünü pekiştireceği ve Sünnileri dışlayacağı sinyallerini verdi. Eş zamanlı olarak, sertlik tırmandı, arka arkaya bombalı saldırılar düzenlendi.

McGurk'ün kadrosunun Kürtleri ve Şiileri evleviyet düzlük politikası, direnişin artması, istikrarın sağlanamaması, parçalanmışlığın artarak çoğalması kabil Irak içi; Şii iktidarı ve Tahran ile DOĞRU ilişkileri, yandaki devletlerde Kürt devleti dair yükselen duyarlık kabil aut dinamikleri ortaya çıkardı.

Şubat 2007'de Irak komutanı şekilde tayin edilen General David Petraeus, ülkedeki sertlik ortamını ve El Kaide'yi devretmek düşüncesince ortak tasar devreye koydu. Sünni gruplar, ABD yardımı ile ortak araya getirildi ve El Kaide'yle savaştı. Böylece ABD'ye ve Şii hakimiyetine huzur savaşçı Sünni güçler, politik düzene engelleme edilmiş, El Kaide de yenilmişti.

Ancak McGurk ve ekibi, Maliki'nin Irak milliyetçisi bulunduğu ve İran tesirinin abartıldığını savunarak Şii lidere dayanak noktası çıktı.

McGurk, 3 Kasım 2011'de Washington Post gazetesinde arazi düzlük röportajında, "İran Bağdat'ta banko iri etkiye sahip. Ama kılıç de öyleyiz." ifadesi, İran etkisinden tasalı olmadığını gösteriyordu. Amerikalı bürokrat, ABD'nin Irak ordusunu aldığı kadar güçlendirdiğini savunmasına karşın, Haziran 2014'te Irak ordusu, Musul'u DEAŞ'a "tek mermi atmadan" konfirmasyon etti.

DEAŞ'ı ortaya çıkaran şartların doğmasına tarz açtı

Irak’ta McGurk'ün kadrosunun desteğini düzlük Şii şef Nuri Maliki, 2008-2014 yıllarında tedricen otoriterleşti ve ülkeyi Petreaus planı öncesine döndürdü. Sünnilerin dışlandığı Irak, siyasi, hesaplı ve içtimai karmaşaya sürüklendi. Bazı eyyam 200 ferdin öldüğü bombalı ve silahlı eylemler gerçekleştirildi.

Bu tam ABD, Türkiye'nin Sünnilerin çevrim dışı bırakılması yönündeki uyarılarını delik arkası etti. Sünnilerin politik sistemin dışına itilmesiyle ortaya çıkan boşluğa, DEAŞ'ın tohumları ekildi.

DEAŞ, ABD işgali sonrası aktiflik ele geçiren ve El Kaide'ye bağlılığını bildiren gruplardan bir tanesi şekilde 2004'te ortaya çıktı.

Dışlanmış Sünnilerden lehtar toplayan örgütün, Maliki hükümetine harp alanı düzlük oymak ve emektar Baas mensuplarıyla meydana getirdiği ittifak, ilerleyişini hızlandırdı.

Büyükelçilik hayali, hususi hayatının basına sızmasıyla sona erdi

Barack Obama, Ocak 2009'da rolü George Bush'tan devraldığında, McGurk'ün "başkanın yukarı düzem danışmanı" şekilde görevine bitmeme etmesini istedi.

Esasen "Bush'un adamı" McGurk, DEAŞ ile cenk hususi mümessili olduğunda, çabucak terfian Obama'yı Irak ve Suriye politikalarında yönlendirdi.

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatının (CIA) hamam bakmadığı McGurk, Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) desteğini alarak kariyerini sağlamlaştırdı.

McGurk'ün kariyeri, Haziran 2012'de adı Bağdat Büyükelçisi adaylığı düşüncesince geçmiş bulunduğu sırada, Bağdat'taki rolü esnasında ortak Amerikalı gazeteciyle ilişkisinin basına sızdırılması dolayısıyla sarsıldı.

Kongre, McGurk’ün büyükelçiliğine diploma vermedi. Ancak sefirikebir bulunmasına engel bulunan skandal, McGurk'ü başkanın bakış açısından düşürmedi.

2004-2009'daki Irak deneyimi sebebiyle McGurk, Eylül 2014'te zamanın ABD Başkanı Barack Obama'nın DEAŞ'la Mücadele hususi Temsilcisi John Allen'ın yardımcısı oldu.

Suriye'ye Irak modelini getirme isteği

Irak'ın federal yapısının mimarı McGurk, Suriye'nin kuzeyinde DEAŞ ile cenk bahanesiyle YPG/PKK'ya dayanak noktası vererek iç harp sonrası modüler ortak Suriye haritası çizmeye koyuldu.

McGurk, General Allen'ın yardımcılığını üstlendiği dönemde, DEAŞ tehdidine huzur Türkiye'yi en ehemmiyetli eş şekilde niteliyordu. Ancak hususi temsilciliği devralmasına 1 ay kaldığında McGurk, Erbil'de YPG/PKK'lı Salih Müslim ile ortak araya geldi ve DEAŞ'a huzur mücadelede önceki kere bahis konusu grubun rolüne değindi.

Ekim 2015'te rolü Allen'dan devralarak ABD Başkanı Obama'nın DEAŞ ile Mücadele hususi Temsilcisi bulunan McGurk, çabucak rotasını Ankara'dan, YPG/PKK'ya çevirdi.

Türkiye'nin DEAŞ ile Irak ve Suriye'de senkronik cenk ısrarlarına rağmen, Irak'a yoğunlaşan McGurk, böylelikle DEAŞ Suriye'de toplandıkça, YPG/PKK'ya DEAŞ ile cenk bahanesiyle elan ortak tomar dayanak noktası verilmesinin alternatifini açtı.

"Kürtlerin birleşmesi gerektiği" söylemini kullanan McGurk, aykırı Kürtlerin oluşturduğu Kürt Ulusal Konseyine (ENKS) ise her daim mesafeli kaldı ve YPG/PKK'nın bu grubu bastırmasına huzur çıkmadı.

Elebaşlarıyla çalım verdi

McGurk, toy vazifesinde dü sene ortamında Suriye'nin kuzeydoğusunda YPG/PKK'nın obstrüksiyon etmiş bulunduğu alanı nice kere görüşme etti. Bunların bir çok çok basına yansıdı.

İlki, 1 Şubat 2016'da, Aynularab'ın (Kobani) DEAŞ'tan alınarak YPG/PKK'nın işgaline girmesinin sene dönümünde gerçekleşti.

McGurk'ün, YPG/PKK'nın sözcülerinden Polat Can'ın elinden onurluk almış bulunduğu ışık üzerine, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Obama yönetimine, "terör örgütü ve NATO müttefiki ortada yeğleme yapması" çağrısında bulundu.

Ancak Ağustos 2016'nın nihayetinde McGurk, esasen teşekkül kontrolündeki alana gitti ve desteğini yineledi.

McGurk, TSK'nin münteha ötesi operasyonlarını eleştirdi.

Erdoğan'ın ABD'de Trump ile ortak araya gelmesinden 1 gündüz sonra, McGurk de 17 Mayıs 2017'de Rakka'nın kuzeyindeki YPG/PKK noktalarını görüşme ederek aralarında Şahin Cilo, Aldar Halil, Enver Müslim'in de bulunduğu yıldırı örgütü elebaşlarıyla çalım verdi.

CENTCOM'la SDG paravanını buldu

YPG/PKK, McGurk'ün meşruluk kazandırma projesi çerçevesinde, tabanca ve mazi hizmet yardımı ile namına DOĞRU tuttuğu birtakımı ıvır zıvır grupları 12 Ekim 2015'te, "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) altında birleştirdi.

Bu tarihten sonradan ilkin McGurk kazanmak az daha Amerikalı yetkililer, DEAŞ ile mücadelede SDG'ye dayanak noktası verdikleri anlamında izahat yaptı.

ABD hususi Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas, YPG/PKK'nın McGurk'ün talimatlarıyla insan değiştirdiğini 22 Temmuz'da itiraf etti. Thomas, şu biçimde demişti:

"Brett McGurk kabil ortak partnerim bulunduğu düşüncesince şanslıydım zira (SDG unsurları) benim veremeyeceğim şeyleri istiyorlardı. Suriye'nin geleceğinin konuşulmuş bulunduğu Cenevre ve Astana kabil yerlerde masada kazanmak istiyorlardı. PKK adı altında tek devir masada olamazlardı. Bu sebepten onları askerileştirdik ve Brett McGurk, onları bu biçimde görüşmelerin ortamında tuttu ve bizim dobra ortak ortağımız olmaları düşüncesince onlara mukteza meşruiyeti sağladı."

Münbiç oyunu dikkati çekti

Terör örgütü YPG/PKK, McGurk'ün yardımı ile arka arkaya kantonlar duyuru ederek köy muhtarı yapılarla federal Suriye hazırlıklarına mücahede verdi.

YGP/PKK'nın Ağustos 2016'da ABD yardımıyla Münbiç ilçesine girmesinden sonradan Amerikalı yetkililer Türkiye'ye, örgütün ilçeyi ayrılma edeceği garantisini vermişti.

ABD yönetimi ve McGurk, defaatle örgütün Münbiç'ten çıktığını kanıt ettikten ortak müddet sonradan varlığını itiraf etti.

McGurk, köy muhtarı hile planlarını Esed diyetiyle de araştırma etmekten çekinmedi.

YPG/PKK'nın 17 Ekim 2017'de Rakka'yı işgalinin ardından, alana mevrut McGurk'ün, devrisi gündüz diyetinin ihsas şefi Ali Memlük ile bu mevzuyu görüştüğü basına yansıdı.

ABD askerlerinin çekilmesine huzur çıktı

McGurk, Trump'ın ağustos ayında emektar Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'i Suriye hususi mümessili şekilde atamasının peşi sıra art plana çekildi.

Amerikalı hariç ilişkiler uzmanı Trump yönetiminin 19 Aralık 2018'de Suriye'den incizap kararından doğrudan sonra, fariza süresinin dolmasına 2 ay kaldığında istifa etti.

Kaldığı yerden bitmeme etti

2020 seçimlerinde ABD'de başbuğ seçilen Biden, 8 Ocak'ta millî düzenlilik ekibinde arazi takanak toy adları açıkladı.

Biden'ın ekibinde Obama devrinde fariza eden adları yeğleme etmesi dikkati çekti.

Dış politikada çarpıcı olacak esame ortada Obama devrinde DEAŞ ile Mücadele hususi Temsilciliğini örümcek Brett McGurk de arazi aldı.

Tartışmalı insan McGurk, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörlüğü'ne getirilince YPG/PKK'nın desteklendiği Suriye politikası kuvvet kazandı.

ABD ile Rusya'nın pazarlıklarında McGurk'ün rolü

ABD'nin hepsi beğenisini Çin'e odaklaması ve Orta Doğu'dan incizap sinyalleri vermesiyle Washington-Moskova hattında özen çeken gelişmeler yaşanıyor.

Biden'ın işbaşına gelmesinin peşi sıra ABD-Rusya ilişkilerinin baştan değerlendirildiği ciddi görüşmelerin ortak perdesi, McGurk ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye hususi Temsilcisi Aleksandr Lavrentiev ile ilkgüz ayının ortasında Cenevre’de gerçekleşti.

Toplantının gündemi ve neticeleri üzerine ortalık kamuoyuna izah yapmadı.

Ancak ortalık arasındaki gündemin, elan aşırı insancasına meselelere odaklandığı biliniyor.

Diplomatik kulislerde, Suriye dosyasına hevesi eksilen Amerikan yönetimi sonuç devirde Rusya'nın Suriye'ye BM insancasına yardımlarının dağıtımının Şam üstünden de yapılabilmesine hamam baktığı, askeri ve politikacı mevzularda Moskova yönetimi üstünde bası kurmaktan kaçındığı dillendiriliyor.

Bu durum, ABD'nin Suriye'de yıldırı örgütü YPG/PKK'yla kurulan statükoyu bozmama karşılığında, Rusya'ya elan ortak tomar düzlük bırakacağı beklentilerini artırmış durumda.

Biden yönetiminin Suriye dosyasına icra vekili ve iri seviyede Obama döneminden artan McGurk kabil bürokratlar, cezrî istekli gördükleri muhaliflere huzur Esed diyetinin güçlendirilmesinden yana tavırlarıyla biliniyor.

ABD-Rusya arasındaki toy mühim yakınlaşmanın ortak işareti de üs tartışmaları oldu.

Amerikan basını, Putin'in 16 Haziran'da Biden ile görüşmesinde Amerikan askerlerine Rus üslerinde ev sahipliği ika önerisini masaya koyduğunu bildirdi.

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de 21 Eylül'de, Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ile Amerikan mevkidaşı Mark Milley ortak araya gelmiş şekilde üs mevzusunun detaylarını görüştü.

Görüşmelerin neticeleri hâlâ kamuoyuyla paylaşılmadı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler