USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanlar, huzursuz bacaklar sendromu tanısı konusunda uyarıyor

Uzmanlar hem kalıtım bilimi bununla birlikte ayrımlı rahatsızlıkların bozukluk bulunduğu huzursuz bacaklar sendromunun tanısının klinik musahabe ile koyulduğunu bundan dolayı hastanın ifadelerinde eksi bulunduğu takdirde hata tanılar konulabildiğini belirtiyor.

Uzmanlar, huzursuz bacaklar sendromu tanısı konusunda uyarıyor
07-10-2021 12:36

Bacaklarda anlaşmazlık hissi, çekilme, korku benzeşim yorgunluk donör bulguların haremlik ettiği, engellenemeyen ve bazı bazı de çelimli biçimde bacakları oynatma dürtüsü ile tanım edilmesi çetin yanında dert çeşidine ehil olan, süreğen bulunan ve tek devir mükemmel kendisine düzelmeyen gücün tedavisi ile iyi neticeler alınarak hastalığın baskılanabildiği huzursuz bacaklar sendromu hakkında, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk bilgiler verdi.

“Uzman yanında doktor klinik görüşmeyle hastalığın teşhisini ferah ferah koyabilir”

Hastalık üzerine ve tanısı ile ilgilendiren bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Huzursuz bacaklar sendromu yanında hab hastalığıdır. Bunun tanısını ayırmak düşüncesince rastgele yanında elektrofüzyolojik teste, yanında hab testine lazım yoktur. Uyku rahatsızlıkları konusunda bilirkişi yanında hekim, hastalığın tanısını hastalanmış ile görüşerek, klinik görüşmeyle ferah ferah koyabilir. Huzursuz bacaklar sendromunda ne oluyor? Hasta akşam ezanı saatlerinde istirahate çekildiğinde, uykusu vardığında bacaklarında kendinin de mükemmel anlamlandıramadığı anlaşmazlık hissi, latifçe sıfır yanında ihtisas hissediyor. Bunu, elektriklenme, çekinme, karıncalanma kadar yanında ihtisas ile tanım ediyor. Hasta bu latifçe sıfır hissi giderebilmek düşüncesince ayaklarını cereyan ettirme yahut ayağa kalkıp gezinme gereksinimi hissediyor. Bazen bunu ovuşturma yaparak, bacaklarını ovalayarak yahut hale layıkıyla ısıdam yahut itici uygulamalarla şikayetlerini geçirmeye çalışıyor” dedi.

“Demir tedavisi hastalığın tedavisinde noktayı aşırı mühim”

Hastalığın ne nedenle ortaya çıktığına değgin bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Hastalığın dü formu var, yanında numara ve ikinci biçim diyoruz. Birinci biçim zemininde rastgele yanında çor olmaksızın gelişen huzursuz bacak sendromu. Bunun de yüzdelik ellisi genetik. Bu da gailesiz yaşta başlıyor. Geç süregelen biçim ise 45 yaştan sonra, kalıtım bilimi hassa taşımayan form. Bir de ikinci biçim var, bu da zemininde rastgele yanında çor bahis konusu olduğunda gelişen huzursuz bacak sendromu. Hastalığa tanı ayırmak düşüncesince rastgele yanında tetkike lazım bulunmayan gücün hastalığın tanısını koyduktan sonradan behemehâl dem tetkiki yapmamız gerekiyor ve çıpa debboy düzeylerini arama etmemiz gerekiyor. Demir tedavisinin, hastalığın tedavisinde noktayı aşırı mühim. Çünkü çor sebebini bilmediğimiz yanında biçimde geceleyin dopamin yetersizliği kararı ortaya çıkıyor. Dopaminin imalinde da demirin önemi aşırı büyük. Demir tedavisi ahacık mükemmel da bu aşamada ehemmiyet kazanıyor. Tabii hemen çıpa tedavisiyle beraberce rahatsızlığı yüzdelik beniz iyileştiremiyoruz” halinde konuştu.

“Başka hastalıklarla da aşırı yoğun karıştırılabiliyor. Bunun düşüncesince bilmeyerek cerrahi müdahale bulunan üstelik var”

Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Huzursuz bacak sendromu tanısı klinik yanında tanı bulunduğu için, şu demek oluyor ki hastanın zat ifadesiyle koyduğumuz yanında tanı olduğundan, hastanın ifadesi de birtakımı devir ehliyetsiz kalabildiği düşüncesince apayrı hastalıklarla da aşırı yoğun karıştırılabiliyor. Bunun düşüncesince bilmeyerek cerrahi müdahale bulunan üstelik var. Çeşitli romatizmal emraz huy rahatsızlıkları işaret fıtığı ile üstelik karıştırılabiliyor. Çocuklarda hepsi evren genelinde yüzdelik 2 yöresinde görülüyor” dedi.

“Hastalık kronik. Hiçbir devir ağız ağıza ortadan kalkmıyor”

Hastalığın tedavisi ve çözümü üzerine mütekellim Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Hastalık kronik. Hiçbir devir ağız ağıza ortadan kalkmıyor. Parkinson rahatsızlığı ve sara hastalığında beğenilen ilaçları kullanıyoruz ki bu ilaçların da huzursuz bacaklar sendromu tedavisinde kullanılabileceği kanıtlanmış. Bu tedaviler ile beraberce ve dayanak noktası tedavileriyle beraberce hastalığın tedavisi akıbet adım beniz güldürücü. Doğru tanı ve tedaviyle beraberce hastalar tek başağrısı yaşamadan hayatlarını bitmeme edebilirler gücün hastanın ilerleyici dönemlerinde tedaviyle ilgilendiren komplikasyonlar gelişebilir. Veya ilaçlara hoşgörü gelişebilir. Dolayısıyla bu sendromun tanısı ve tedavisi düşüncesince hab rahatsızlıkları konusunda bilirkişi yanında hekimin ve huzursuz bacaklar sendromuyla ilgilenen yanında hekimin disiplin takibinde ve klinik izleminde olması gerekir” dedi.

Emre Sertdemir - Mustafa Ayabakan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler