USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uzmanlar, Hindistan'ı Çin'i dengelemek düşüncesince lehçe güçlerle ilişkilerini gözden geçirmey

Uzmanlar, Hindistan'ı Çin'i dengelemek düşüncesince lehçe güçlerle ilişkilerini gözden geçirmey
15-10-2021 14:44
Ankara

Hindistan'da dalında bilirkişi isimler, Başbakan Narendra Modi hükümetini, ülkenin aut asayiş politikasında en ehemmiyetli dava kendisine görmüş bulunduğu Çin'e dirlik lehçe aktörlerle çalışmaya çağırdı.

Hindistan'ın önde mevrut akıl kuruluşlarından Politika Araştırmaları Merkezi (CPR) kabilinden piyasaya çıkan raporda, Hint yönetiminin aut politika yönelimleri ile ilişik bilirkişi görüşlerine arazi verildi.

Aralarında emektar Ulusal Güvenlik Danışmanı Shiv Shankar Menon ve emektar Dışişleri Bakanı Shyam Saran'ın da bulunduğu uzmanlar, "Hindistan'ın Güce Giden Yolu: Sürüklenen Dünyada Strateji" başlıklı politika tutanağı yayımladı.

Raporda, "Kıtasal eş jeopolitik izlem oluşturmak, emektar endişelerimizin kimilerini söz gelişi Türkiye'nin Pakistan ile ilişkilerini, eş kenara çoğaltmak anlamına geliyorsa, o devir bunu hazırlamaya anık olmalıyız." ifadesine arazi verildi.

Mayıs 2020'de hazırlanmaya başlanan rapor, güzeşte ay tamamlandı.

Ekonomist Ajit Ranade'nin beraberinde Sunil Khilnani ve Srinath Raghavan denli adlı sanlı tarihçilerin fikirlerine de sunulan raporda, hükümetten İran ve Türkiye ile ilişkileri üstünden Afganistan ve Orta Asya'da elan çalışkan gösteriş arayışına girmesi istendi.

Uzmanlar, bu arayışın sadece Hindistan'ın bölgeyle entegrasyonu düşüncesince değil ayrımsız sürede Çin'in Orta Asya'daki büyüyen varlığına cevap özgülemek düşüncesince de ehemmiyetli olduğuna ayraç etti.

Hindistan'ın yurt içre erkinci demokratik eş politikayı temdit kabiliyetinin, kendisini Çin'e dirlik stabilizatör eş çelim kendisine ortaya koyma yeteneği ve güvenilirliği açısından baş döndürücü ehemmiyetli olacağını tamlayan uzmanlar, demokratik değerlerin ve insanoğlu haklarının korunmasının önemini vurguladı.

İç siyasetteki çoğunlukçu yaklaşım aut politikayı biçimsiz etkiliyor

Uzmanlar, ülkenin muhtelif bölgelerinden bildirilen sosyal hüküm vakalarına atıfta bulunarak, politik kutuplaşma ve çoğunlukçu anlayışın Hindistan'ı biçimsiz etkilediğini belirtti.

Uzmanlar, iç siyasetteki gelişmelerin Bangladeş ile ilişkilerin baltalanmasına defa açtığını ve Nepal'in, kuma Hindu mirasının dü yurt ilişkilerindeki gerginliklerin üstesinden gelmeye asistan olacağına değgin inancını kaybettiğini söyledi.

Hindistan'ın, alanda bekâr kalma tehlikesi ile dirlik karşıya olduğuna uyanıklık çekilen raporda, "Dış politikayı iç politikaya putrel eğilimleri bitmeme ederse, Hindistan kendisini, bağımsızlıktan buyana rastgele eş sürede bulunmadığı derece izole ve tekaüt halde bulacak." değerlendirmesi yapıldı.

Uzmanlar başkaca Pakistan ile ilişkilerin çalışan biçimde yönetilmesi çağrısında bulundu. Ancak Pakistan'ın ülkedeki çoğunlukçu siyasetin eş parçası kendisine kalması durumunda, ilişkilerin canlandırılmasının beklenen olmayacağı vurgulandı.

Öte taraftan komşularla ilişkilerin iç politika söylemlerini formatlamak düşüncesince kullanılmasının ülkenin izlemsel hedeflerine dokunca vereceğine uyanıklık çekildi.

İç siyasetin ve ideolojik faktörlerin ilkin Bangladeş edinmek üzere, Nepal ve Pakistan ile ilişkileri aksi etkilediğini tabir fail uzmanlar, aut politikada bu yönelimin durdurulmasını istedi.

SAARC'ı delik arkası kılmak Hindistan'a dokunca veriyor

Uzmanlar, başkaca Hindistan'ın Pakistan'ı izole kılmak üzere Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü’nü (SAARC) delik arkası etmesine ilişkin, “Yeni Delhi SAARC'yi namevcut saymaya bitmeme ederse, öbür devletlerin örgüte ilişkin kalmaları ve Hindistan yapılmaksızın ilerlemeleri yerinde açıkça eş pert var. Bu, Çin'in Hindistan’ın bulunmadığı eş SAARC'ye katılmaya çağırma edilmesine bap aralayabilir.” değerlendirmesi yaptı.

Hindistan Asya'da ehemmiyetli eş balans gücü kendisine görülse de Amerika ve Çin'in kimi global mevzularda teşrikimesai yapmasının Yeni Delhi'nin lehçe nüfuzunu sınırlandıracağı kaydedildi.

Küresel ekonominin ciddiyet merkezinin Trans-Atlantik'ten Trans-Pasifik'e kaydığını hatırlatan uzmanlar, jeopolitik dönüşümlerin, Hindistan denli büyümekte bulunan devletlere izlemsel özerkliklerini teşmil fırsatları yarattığı derece risklerle de meşbu bulunduğunu vurguladı.

Hindistan'a, Asya-Pasifik devletleri ortada eş başıboş ticareti öngören Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’na (RCEP) baştan katılmasını ve Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği’ne (APEC) organ olmasını başvuru fail uzmanlar, Hindistan-ABD iş birliğinin de dü ülkenin kalan içe devir eğilimleri ile hudutlu kalacağı görüşünde.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler