USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uzmanlar, ABD'nin Yunanistan'ı 'garnizon devlete' dönüştürmeye çabaladığı görüşü

Uzmanlar, ABD'nin, Rusya'yı çevreleme politikası kapsamında Selanik'ten Girit'e denli bulunan toprakları silahlandırarak Yunanistan'ı bir "garnizon devlet" biçimine getirmeye çalışmış olduğu görüşünü paylaştı.

Uzmanlar, ABD'nin Yunanistan'ı 'garnizon devlete' dönüştürmeye çabaladığı görüşü
21-10-2021 11:50
İstanbul

Kıbrıs bilim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve arsıulusal münasebat uzmanı Prof. Dr. Ata Atun, Maltepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, BM içerisinde arsıulusal STK'lara insanoğlu hakları dair müşavirlik karşılayıcı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Güzel, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve arsıulusal münasebat uzmanı Prof. Dr. Bilal Sambur ile Yeditepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı ve siyasa bilimi uzmanı Doç. Dr. Deniz Tansi, 1990 senesinde imzalanan ABD-Yunanistan Savunma İş Birliği Anlaşması'nın 5 yıllığına genişletilerek yenilenmesini AA muhabirine değerlendirdi.

Prof. Dr. Atun, ABD'nin, Karadeniz'de Rusya'nın bahir gücüne gönül rahatlığı aşırı eneze konumda olduğunu, bu gücü baştan fethetmek düşüncesince kendine kayıtsız, şartsız sorumluluk eğmeyen Türkiye hesabına Yunanistan'da üs kurmaya çalıştığını söyledi.

Yunanistan'ın megalomanik ve yayılımcı isteklerinden ötürü mümkündür bir silahlı çatışmaya girmesinin banko Yunanistan'ın kaybı ile sonuçlanacağını kail Atun, "Olası hakeza bir arbede NATO'nun güneydoğu kanadını zayıflatacağından ABD, bu çatışmayı engel olmak düşüncesince Türkiye ile Yunanistan arasına konuşlanmayı berri mücadelesi önlemek, İskiri Adası'na üs oluşturmayı da mümkündür bir bahir savaşını önleyebilmek ve tarafları caydırmak düşüncesince uygulamaya koydu sanarak düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Atun, ABD-Yunanistan ortada imzalanan defans teşrikimesai anlaşmasının gerçek hedefinin, Yunanistan'ın yanı sıra toprak alıp Türkiye'ye gönül rahatlığı mücadele eylemek değil, mümkündür bir harbe engel olabilme maksadı taşıdığını savundu.

Dünya üstündeki arz yağı rezervlerinin yüzdelik 60'ını müdür ABD'nin, Doğu Akdeniz'de mevcud doğalgaz ve arz yağı yataklarını "Türkiye'ye kaptırmak" istemediğini vurgulayan Atun, şu halde bitmeme etti:

"ABD'nin alana alışılmak istemesindeki en iri neden, varlığı bundan sonra mahsus reşit ve çıkarılmayı muntazır erke kaynaklarını ağız ağıza kendisinin kumanda etmek istemesi ve Türkiye'nin bu kaynaklara erbap kendisine güçlenmesini önlemektir. Türkiye'nin, ABD'den ve Batı dünyasından serbest duruma gelmesi, levent boylu vadede ABD'nin ve Batı dünyasının Doğu Akdeniz’de ve Orta Doğu'daki etkinliğini ve müeyyide enerjisini azaltacağı gerçeğinden hareketle, ABD bunu önlemenin çözümünü alana engelleme etmekte görmektedir."

"Yunanistan, Girit'ten başlayarak Dedeağaç'a derece değme tarafı ABD üsleriyle doldurdu"

Prof. Dr. Ünal, ABD'nin, Yunanistan ile Savunma İş Birliği Anlaşması'nı 5 yıllığına yenilediğini, Yunan basını ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in verdiği mektubu, "Türkiye'ye gönül rahatlığı ABD'nin desteğini aldık." biçiminde abartarak yorumladığını söyledi.

Anlaşma mektubunun içeriğindeki bazısı bölümlerin yoruma bariz bulunduğunu tamlayan Ünal, "Bu barışma ABD ile Yunanistan ortada işlenmiş dünkü bir barışma değil. Bizim de ABD ile levent boylu yıllara yaslanan bu çeşit anlaşmalarımız, iş birliklerimiz var. Moda tabirle bu barışma bir tık fazladan taşıdı diyebiliriz. Anlaşmada aracısız Türkiye'yi gaye meydan cümleler enikonu elastik tutulmuş. Ancak şu anda 'Bu anlaşmaya illet gerekseme duyuluyor?' sorusu Türkiye'yi natürel kendisine erinçsiz ediyor." dedi.

Ünal, ABD'nin Türkiye ile ilişkilerinin çirkin gitmesi, üslerini kullanamama olasılığını delik uğrunda bulundurarak bu anlaşmayı yenilemiş olabileceğini savunarak, ABD'nin Türkiye'nin hesabına Yunanistan'ı koyma hazırlığı içerisine girmiş olabileceğini öne sürdü.

Jeopolitik ve jeostratejik kendisine Yunanistan'ın alanda Türkiye'nin yerini doldurmasının beklenir olamayacağını bildiren Ünal, "Hem Türkiye'ye gönül rahatlığı bununla birlikte ABD'nin Rusya'yı çevreleme politikası kapsamında Yunanistan kendini bir garnizon devletine dönüştürmeye aşırı istekli. Bunda bir dava görmüyor. Dolayısıyla Yunanistan, Girit'ten başlayarak Dedeağaç'a derece değme tarafı ABD üsleriyle doldurdu." ifadelerini kullandı.

Ünal, Fransa-Yunanistan ile ABD-Yunanistan ortada meydana getirilen yahut yenilenen anlaşmaların NATO'nun varlığını gülmeyen bir halde sorgulamaya açacağını ve lehçe iş birliklerin ve ittifakların elan aşırı artacağını kaydetti.

Türkiye'nin, Fransa ve ABD'nin Yunanistan ile giriştiği bu eylemlere rağmak Rusya ile askeri ilişkilerini elan da artırarak cevap vermesi icap ettiğini dile getiren Ünal, şu halde bitmeme etti:

"Bu anlaşmalarla gerçekte Türkiye'nin ikinci tümen S-400'leri almasının önü açılmış oldu. Türkiye, 'Siz Yunanistan'a mütekâmil uçaklar veriyorsanız ego de bunlara gönül rahatlığı kendimi arkalamak düşüncesince S-400'leri alıyorum' demeli. Çünkü bu mantıkla NATO falanca kalmadı. Suriye politikası, terörle mücadele, KKTC'nin tanınması temelinde Rusya ile ilişki yükseltmek gerekiyor. Rusya'ya gönül rahatlığı kendini garnizon ülkesine muhavvil Yunanistan'a bunun maliyeti ağırbaşlı olur."

"Bu anlaşmanın banko bir numara hedefi Türkiye değil"

Prof. Dr. Güzel de ABD ile Yunanistan arasındaki anlaşmanın 1990'da yapıldığını, Çin ve Rusya'yı çevrelemeye müteveccih politikalar zımnında elden yenilendiğini belirtti.

Çin'e gönül rahatlığı geliştirilmiş gerginlik politikası çerçevesinde bundan sonra 6. filonun Akdeniz'de kalmasının gerekmediğini, Girit'teki Amerikan üslerinin tanker uçaklarının 6. bit rolü yapacağını savundu.

ABD'nin Dedeağaç'taki üslere giderek roket yerleştirilme olasılığının olduğuna dikkati çekici Güzel, "ABD, Dedeağaç üslerine roket yerleştirerek Karadeniz'de eksilen bahir enerjisini kapatmaya çalışıyor olabilir. Her ne derece bu barışma Türkiye'ye gönül rahatlığı değilmiş kabil görünüyor olsa da bir taşla dü kuş vuruş politikası biçiminde de vermek lazım. Fakat bu anlaşmanın banko bir numara hedefi Türkiye değil."

Güzel, eneze bir yurt olmasından dolayı, ABD'nin Yunanistan'ı Türkiye, Rusya ve Çin'e gönül rahatlığı "lejyoner bir devlet" kendisine kullandığı yorumunu yaptı.

"ABD uğur boncuğu devir Türkiye ile Yunanistan'ın çatışmasını istemez, buna müsaade de vermez"

Prof. Dr. Bilal Sambur da ABD ile Yunanistan, Yunanistan ile Fransa ortada meydana getirilen düzenlilik ve defans anlaşmalarını birbirinden serbest düşünmemek gerektiğine dikkati çekti.

ABD'nin Yunanistan ile imzaladığı defans anlaşmasının, Yunanistan'a bir yarar sağlamasının bahis konusu olmadığını dile getiren Sambur, "ABD, benzeri projeleri Bulgaristan, Romanya ile de yaşama kılmak düşüncesince bir takım adımlar attı. ABD, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya üçlüsünü Rusya, Çin hegemonyasına gönül rahatlığı Avrupa’nın birliğini, Akdeniz'in güvenliğini, Körfez ve Arap dünyası ile bulunan ilişkileri sağlayıcı bir geçek kendisine görüyor." dedi.

Sambur, "ABD, Yunanistan ile bu anlaşmayı Türkiye’ye gönül rahatlığı yapıyor." yorumunun aşırı ilaveli bulduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Unutmayalım ki Türkiye hala ABD müttefiki bir yurt ve hala NATO'da birlikteler. Türkiye’nin F-16 taleplerine gönül rahatlığı ret edici bir davranış takınmadı. Ben, ABD'nin ne Türkiye'den ne de Yunanistan'dan vazgeçeceğini düşünmüyorum. Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, 6 balçık kabil sorunları NATO içre çözmeye yahut gerilimi düşürmeye müteveccih politikasını bitmeme ettireceği kanaatindeyim. ABD uğur boncuğu devir Türkiye ile Yunanistan'ın çatışmasını istemez, buna müsaade de vermez."

"ABD Yunanistan'ı garnizon bir devletine dönüştürüyor"

Doç. Dr. Deniz Tansi, Yunanistan'ın ABD kabilinden silahlandırılarak bir "garnizon devletine" dönüştürüldüğünü söyledi.

ABD'li yetkililerin, Türkiye'nin gaye olmadığını söylemelerine rağmak Selanik/Girit hattındaki silahlanmanın müttefiklik anlayışına elverişsiz düştüğünü anlatım fail Tansi, bu durumun Türkiye'yi silahlanmada dünkü arayışlara yönelteceğini kaydetti.

Türkiye'nin iklim defans ve iklim atak güncellemesini gerçekleştireceğini tamlayan Tansi, şu halde konuştu:

"Müttefikimiz ABD, Patriot ve F-35 siyaseti ile önemli manada bizi kilitliyor. Fransa, Yunanistan ile icra ettiği barışma ile AB içre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ve biricik çekirdeksel çelim olarak, Afrika ve Akdeniz'deki emperyal enerjisini tekrarlamak istiyor. Yunanistan burada araç, fark Doğu Akdeniz gücü de değil. Pasifik'teki görüntü kırıklığını Fransa, Akdeniz'de telafi etmeye çalışıyor. ABD, Yunanistan'ı Selanik'ten Girit'e silahlandırarak, Yunanistan'ı bir garnizon devletine dönüştürüyor. Hedef, kutuplardan Tartus'a amudi bahir stratejisi ile uzanan Rusya'yı çevirmek yada Çin'in İpek Yolu'nu arama dibine kabul eylemek olabilir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler