USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

“UYAP” alt yapısı yerli yazılımlarla güçlendiriliyor

Dijital icraat ile adalete muvasala henüz da kolaylaşacak.

“UYAP” alt yapısı yerli yazılımlarla güçlendiriliyor
22-10-2021 09:18

Yargı Reformu Stratejisi kapsamında yargılamaların hızlanması ve adalete erişimin kolaylaştırılmasına müteveccih atık adımlara ortak yenisi henüz ekleniyor. Türk mühendisleri çeşidinden yerli yazılımlarla hazırlanmakta bulunan ve kaymakamlık personeli ve adalet sarayı mensuplarının adalet sarayı haricinde da UYAP sistemine girmesi olanağı sağlayıcı UYAP Mobil uygulaması geliştiriliyor.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü çeşidinden yargıda sayısal tahavvül hedeflerine müteveccih E-vatandaş, Celse, E-arabulucu, E-uzlaştırmacı, E-bilirkişi hareketli uygulamaları yaşama geçirildi. Bakanlık bünyesindeki mühendislerce ağız ağıza yerli yazılımlarla açılan bu icraat ile hareketli platformlardan da UYAP sistemine muvasala sağlanmasının önü açıldı. Yargılamaların hızlandırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılmasını sağlayıcı yargıda sayısal tahavvül çalışmalarına UYAP Mobil uygulaması da eklendi.

UYAP şifresi ve sms teslim yöntemi ile UYAP sistemine girilebilece


Dosya ve belge görüntüleme sağlayıcı önceki çıkarma düşüncesince lazım çalışmaların yapıldığı UYAP Mobil uygulamasının alt yapı ve uygulayım bilimi geçişleri ile baş başa 2023 yılına denli acemi teknolojilere mevzun bir duruma getirilmesi hedefleniyor. Güven verici ve erişilebilir ortak hak sistemi hedefiyle geliştirilen uygulamayla kaymakamlık mensupları UYAP'a cep telefonundan ve öbür hareketli platformlardan muvasala sağlayabilecek. Hakim, savcı, yazı işleri müdürü, katip, mübaşir, yürütme müdürü ve yürütme memurları, yetkilerinde bulunan dosyalara portal şifresi ve SMS teslim yöntemi ile UYAP Mobil uygulaması üstünden emniyetli halde erişebilecek.

Yargıda amaç müddet uygulamasına yardım sağlayacak

UYAP Mobil ile kaymakamlık mensupları 7 çağ 24 saat, genel ağ erişiminin bulunduğu gelişigüzel yerde yetkilerinde bulunan topu topu dosya bilgilerine erişip, dosyalar ile ilgilendiren kıymetlendirme yapabilme olanağı bulacak. Ayrıca kaymakamlık mensupları duruşmalarını izlem edebilecek, izin, izin kabil zat bilgilerini görüntüleyebilecek.
UYAP Mobil uygulamasının belge kıraat özelliğiyle iş yoğunluğu bulunan müddeiumumi ve hakimler emek saatleri haricinde da hareketli cihazlardan UYAP'a muvasala sağlayarak dosyalarını inceleyebilecek. Uygulama bu yönüyle bilgili ve savcıların yargıda dosyaların karara bağlanması düşüncesince belirlenen amaç müddette dosyalarını tamamlamasına da yardım sağlayacak.

Uygulamanın acemi sürümlerinde diploma butonu yer alacak

Önümüzdeki zamanlarda geliştirilmesi planlanan hareketli uygulamanın ahir versiyonlarında ise Celse, UYAP Mobil ve öbür hareketli icraat üstünden diploma işlemleri yapılmaya başlanması, elektronik imza ve benzer metodlar ile belge imzalama ve belge irsal işlemlerinin yapılabilmesi, düzeltilmiş web tabanlı UYAP sistemine geçilmesi ile web üstünden meydana getirilen topu topu işlemlerin hareketli cihazlar ile de emniyetli ortak halde yapılması amaçlanıyor. Ayrıca dosya yükünün aşırı bulunduğu murafaa ve savcılıklarda bilgili yahut savcının adalet sarayı haricinde olması yerinde da UYAP içre hazırlanıp onaylarına verilen evraka hareketli uygulamaya girerek diploma verebilmesi, bu sayede adli işlemlerin çabuk ortak halde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. İcra mensuplarının dosyalarına erişimin de güçlendirileceği pratikte yapılacak güncellemelerle dosya talebine bağlı işlemlerin hareketli cihazlara aktarılmasının, bu sayede yürütme dairelerinin iş yükünün azaltılmasına yardım sağlanması planlanıyor.

‘Uyap Mevzuat' hareketli uygulaması erdemli murafaa kararlarına erişimi kolaylaştırıyor

Yine Adalet Bakanlığı mühendislerince geliştirilerek yaşama geçirilen UYAP Mevzuat hareketli uygulaması da hakim, savcı, avukat ve öbür kaymakamlık mensuplarının mevzuat ve erdemli kaymakamlık kararlarına ulaşabilmesine imkân tanıyor. İnternet üstünden parasız halde indirilebilen ve topu topu vatandaşların da erişimine bariz bulunan uygulamadaki “içtihat ara” butonu ile Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına, “mevzuat ara” butonu ile de kanun, yönetmelik, tüzük, genelge, tebliğ, KHK, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Uluslararası Sözleşme ve HSK İlke Kararına ulaşılabiliyor. Uygulamada yer meydan kararlara tarih, sorun adı, müracaat numarası kabil kriterler girilerek muvasala sağlanabiliyor.
 

Engin Yağcı

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler