USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Üniversite öğrencileri 'topraksız ve insansız' tarım olanağı sunan plan geliştirdi

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, topraksız ve insansız tarım uygulamasına olanak sağlayacak, sensörlü, fon işlemeli ve robotik dizi sistemini ortak araya getirdi.

Üniversite öğrencileri 'topraksız ve insansız' tarım olanağı sunan plan geliştirdi
02-10-2021 17:04
Konya

Selçuk Üniversitesi () Ziraat Fakültesi öğrencileri, topraksız tarım teknolojisinde insan faktörünü de sınırlayacak dizge geliştirdi.

SÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğrencileri "Yeni Nesil Akıllı Tarım Sistemi" ismini verdikleri dizge geliştirdi.

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021 finalinde, "Genç Makers Takımı" yerine toprak meydan öğrencilerin emek harcaması "Tarım Teknolojileri" kategorisinde üçüncülüğü elde etti.

Genç Makers Takımı'nı kuran ekincilik fakültesi talebesi Muhammet Celalettin Özer, ekipman üyesi Sedat Demircialan ve müşavir Doç. Dr. Ali Yavuz Şeflek, topraksız tarım uygulaması kapsamında aceleci ve maliyeti ceninisakıt istihsal bunun şeklinde çalışmalara başladı.

Topraksız tarım yöntemiyle planlanan sistemde, özişler ve robotik teknolojiler dahil edildi.

Az kaynakla birinci sınıf verim yetiştirilmesine İmkan sağlayıcı sistemin prototipinde, fon el işi ve bireşimli zeka sebebiyle bitkiyi en elleme koşulda ve faziletli verimde yetişiyor.

Bitkinin gelişimindeki verileri işleyip lazım müdahalelere imkân sağlayıcı sistem, verim düşüncesince makul ortamı ve değerleri de hazırlayarak rekolteyi artırıyor.

Bitkinin gelişimi kamerayla strateji ediliyor

Doç. Dr. Ali Yavuz Şeflek, AA muhabirine, TEKNOFEST 2021'de SÜ'yü, ekincilik fakültesini ve bölümlerini en elleme halde temessül etmekten ötürü bahtiyar olduklarını söyledi.

Şeflek, geliştirdikleri sistemin toy çocuk topraksız tarım sistemi bulunduğunu belirterek, şu halde bitmeme etti:

"Sistem su zarfında bitkinin gerekseme duyduğu besin elementlerini ve suyun 'pH' seviyesini mergup kurda bizatihi yerine ayarlayan birlikte düzenekten oluşuyor. Led sistemiyle bitkinin duyduğu enerji ihtiyacını karşıladık. Sistemimizin ilişkin yerleştirdiğimiz robot paradigma da fon el işi teknikleriyle etkin birlikte sistem. Bunu birlikte demonstrasyon yerine tasarladık lakin ilerleyici süreçte bu alıcı sisteminin hasat işlemlerinde veya bitkilerin hastalıklarının belirleme edilmesi kabilinden işlemlerde de kullanılmasını düşünüyoruz."

TEKNOFEST 2021'in finalinde toprak alarak üçüncülüğü elde ettiklerini anımsatan Şeflek, TEKNOFEST'te tarım dalında imal edilen elleme çalışmalarla karşılaştıklarını anlattı.

Her mevsimde ve koşulda istihsal hedefleniyor

Takım Kaptanı SÜ talebesi Muhammet Celalettin Özer ise projelerinin gayrı topraksız tarım sistemlerinden birtakım farklılıklar taşıdığını tabir etti.

Yeni çocuk tarım yöntemi peyda etmek istediklerini özetleyen Özer, "Sensörlerin beraberinde bitkinin esenlik vaziyetini araştırmak düşüncesince fon el işi tekniklerini kullandık. Görüntü işlemeyle de bitkinin köken gelişimi, yaprakta birlikte işlemeyen birlikte başağrısı mevcut mı, bunları belirleme ediyoruz. Direkt sofraya koyulabilecek natürel ilaçlanmamış birlikte verim yetiştiriyoruz. Temiz birlikte verim arz etmek düşüncesince robotik paradigma birimi oluşturduk. İleride ekim, dikim ve hasat işlemlerinde de bu dizge kullanılabilecek." niteleyerek konuştu.

Özer, herhangi birlikte şartta besin üretebilmeyi amaçladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Depremin bulunduğu birlikte bölgede, askeri birlikte bölgede yahut toprağın ergonomik bulunmadığı alanlarda iklime ilişkin kalmaksızın verim yetiştirme fikriyle bu yola çıktık. Milli defans ne derece önemliyse toprağımız da hepimiz düşüncesince o derece önemli. Ürünümüz ilerleyici etaplarda birlikte konteynere uyarlanmış edilerek, kutuplarda veya çöllerde de taravetli üretimin beklenen olabileceğini hedefliyoruz. mesela birlikte çölde taravetli marullar yetiştirebiliriz. Hem kullanıcıya taravetli üründe birlikte hal olmaktadır aynı zamanda diğerlerine nazaran şimdi ehven birlikte istihlak planı oluşturuyoruz."

Projelerinin TEKNOFEST'te baş döndürücü uyanıklık gördüğünü paylaşan Özer, ilerleyici süreçlerde gerçekleştirmeyi planladıkları icraat düşüncesince şimdi baş döndürücü ekipman arkadaşına gerekseme duyduklarını ve ilgilenenleri takıma beklediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler