USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ulusal Siber Kalkan 2021 Tatbikatı başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulusal Siber Kalkan Tatbikatı 2021 kapsamında 36 kasıntı ve kuruluştan siber güvenlik takımları ve 134 siber güvenlik uzmanının bilim ve kabiliyetlerini deneme olanağı bulacağını bildirdi.

Ulusal Siber Kalkan 2021 Tatbikatı başladı
12-10-2021 11:39
Ankara

Bakan Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) planlı Ulusal Siber Kalkan 2021 Tatbikatı'nın açılışında meydana getirdiği konuşmada, teknolojideki yeniliklerle muhabere ve enformatik devrinin çok kaslı birlikte safhasının yaşandığını söyledi.

Artık uzak-yakın, bilinen-bilinmeyen denli kavramların anlamsızlaştığını, sınırların şeffaflaştığını, çapraz etkileşimin önündeki engellerin şişman seviyede kalktığını tabir fail Karaismailoğlu, ülkenin çelimli enformatik ve danışma altyapısının sunmuş olduğu olanaklar sebebiyle muvasala endüstrisi ile bilgelik ve muhabere teknolojilerinin kesişim noktasında ortaya çıkan çözümleri vatandaşların hizmetine sunmayı hedeflediklerini belirtti.

Karaismailoğlu, danışma sektörüne 2003-2021 zamanında 92 bilyon liralık envestisman yapıldığı bilgisini vererek, "Büyük birlikte kıvançla tabir etmeliyim ki dünyanın dev ekonomilerini sarsan kızgın müstevli zamanına karşın ülkemizin telekom ve hareketli işletmecilerinin mecmu envestisman miktarı birlikte esbak yıla uyarınca yüzdelik 27,3 artışla 2020'de kestirmece 13 bilyon liralık namına gerçekleşti. Bakanlık namına bu yatırımların önünü açacağımıza ve hızlandırmaya bitmeme edeceğimize emniyetli olabilirsiniz." dedi.

İletişim altyapısının ve hizmetlerin geliştirilmesini nazar boncuğu devir biricik başına tam görmediklerini vurgulayan Karaismailoğlu, bu hizmetlerin geliştiği süratte coğrafyada da yayılmasının ve topu topu vatandaşların yararlanabilmesinin ehemmiyet taşıdığını dile getirdi.

"Ulusal siber güvenliğimizin sağlanması rüçhan gündemimizdir"

"Siber güvenlik bundan sonra birlikte ulusal güvenlik meselesidir." diyen Karaismailoğlu, arsıulusal araştırmalara göre, siber saldırılardan meydana gelen kayıpların maliyetinin 2021'de evren genelinde 6 trilyon doları bulacağının öngörüldüğünü, bu yüzden millî siber güvenliğin sağlanmasının her insanın rüçhan gündemi bulunduğunu anlattı.

Karaismailoğlu, siber güvenlik alanındaki tedbirler ve meydana getirilen icraat kararı bugüne denli diyar gözetiminde ehemmiyetli ve sürekli birlikte dokunca oluşmadığını aktardı.

Tamamen yerel ve ulusal imkanlarla geliştirilen KASIRGA, AVCI ve AZAD uygulamalarıyla akıbet 4 yılda Türkiye'yi maksat meydan beniz binlerce saldırıyı engellediklerine dikkati çekici Karaismailoğlu, siber güvenlik dalında yerel ve ulusal yazılımların geliştirilmesinin elzem bulunduğunu tabir etti.

Karaismailoğlu, 2035'e denli evren ekonomisine 4 trilyon dolar yardım yapması ve 23 milyon istihdam oluşturması muhtemel 5G düşüncesince nazik ciddiyete eş fiber enfrastrüktür yaygınlığının artırılması düşüncesince de yatırımlara bitmeme ettiklerini kaydederek, bunun düşüncesince işletmecilerin, müstahsil kuruluşların ve öbür kol paydaşlarının görüşlerini aldıklarını anlattı.

Siber güvenlik dalında piyasanın gereksinimlerine karşılık verecek yerel ve ulusal tesisat ve yazılımların geliştirilmesi ve imal edilmesine müteveccih destekleri sürdürerek, siber vakalara dahil ekiplerinin yetkinliklerini çoğaltmak durumunda olduklarını tamlayan Karaismailoğlu, siber vakalara müdahalenin fenomen öncesi, esnası ve sonrasını havi birlikte eksiksiz olmasından hareketle proaktif siber defans anlayışını geliştirmeye bitmeme edeceklerini söyledi.

Karaismailoğlu, tatbikatla, delege kurumların siber saldırılara erinç koyma yeteneklerini, gurur içi ve kuruluşlar arası koordinasyonlarını geliştirmelerini ve tedbir seviyelerini artırmalarını amaçladıklarına ayraç ederek, şu halde konuştu:

"Kurumlarımız, bu süreçte, bulunan siber güvenlik riskleri ve etkilerini deneyimleme ve siber tehditlerin engellenmesinde millî iş birliğinin birlikte parçası olma tecrübesini yaşayacaklar. Simülasyon zarfında eksikliklerini görmelerini sağlayarak ilerideki çalışmalarına yardım sunmayı da amaçlıyoruz. Ulusal siber güvenlik tatbikatlarımız, kurumlarımız arasındaki repertuvar paylaşımı düşüncesince de değerli birlikte ortam olma hususi durumunu taşıyor. Ulusal Siber Kalkan Tatbikatı 2021 kapsamında ​sağlıktan eğitime, enerjiden bankacılığa, yayıncılıktan su yönetimine denli ​36 gurur ve kuruluştan siber güvenlik takımları ve bu takımlarda toprak meydan 135 siber güvenlik uzmanı bilgelik ve kabiliyetlerini eleştiri olanağı bulacaklar. Tatbikatlar sonucunda siber korsanlar ve teröristler karşılarında bilirkişi profesyonelleri bulacaklar. Yetiştirdiğimiz siber uzmanlar sebebiyle var ise açıklarımızı kapatacak ve saldırıları en çalışan halde giderilmiş etmenin yöntemlerini bulacağız."

Karaismailoğlu, beceri altyapısı ağız ağıza USOM çeşidinden geliştirilen tatbikatın, en münteşir siber hamle türlerini, realist tehditleri ve en aktüel yıldırma vektörlerini içeren değişik senaryolardan oluştuğuna dikkati çekerek, 2 çağ sürecek ve müthiş mücadeleye oyunluk olacak tatbikata yardım ve iştirak sağlayıcı topu topu amme gurur ve kuruluşlara muvaffakiyet diledi.

Konuşmaların arkası sıra Bakan Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ile Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren çeşidinden Ulusal Siber Kalkan Tatbikatı 2021'i başlatıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler