USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin yazılım ekosistemi güçleniyor

Bakan Varank, yazılımcı sayısını tasarruf etmek icap ettiğini belirterek, "Çünkü gitgide mesleklerin dönüşümüyle bu arada belirgin baş döndürücü elan birlikte tomar duruma gelecek. Türkiye de yazılımcı sayısını tasarruf etmek düşüncesince programları ayrımsız devrey

Türkiye'nin yazılım ekosistemi güçleniyor
26-09-2021 14:35
İstanbul

TEKNOFEST 2021, "Milli Teknoloji Hamlesi" ruhunu bu sene da tamamı katılımcılara yaşattı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye'nin evvel siber lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine siber düzenlilik eğitimleri düzenledi.

5 güneş devam eden eğitimde rastgele güneş dalında bilirkişi eğitmenler değişik mevzularda geleceğin siber kahramanlarına eğitimler verdi. HackIstanbul finalinin arkası sıra mini nezdinde "Bayrağı Yakala Yarışı" (CTF) de öğrenciler düşüncesince düzenlendi. 5 günce eğitimin böylece öğrencilere meydana getirilen mini CTF'de öğrenciler ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'tan aldı.

Varank ile Koç, "HackIstanbul"un "Mükafat Avcılığı (Bug Bounty)" formatında meydana gelen bitiş turu yarışmacılarıyla da nezdinde araya geldi.

Lise öğrencilerinden, faziletkâr lisansını tamamlamış insanlara denli enli terbiye kuru yelpazesindeki katılımcılarla lakırtı fail Varank, henüz sonraları "HackIstanbul" ve TEKNOFEST'e bağlı değerlendirmede bulundu.

"Bu işlere envestisman gerçekleştirmek baş döndürücü önemli"

Varank, HackIstanbul'un Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin düzenlemiş bulunduğu vizyoner nezdinde konkur bulunduğunu vurgulayarak, arsıulusal müsabakada değişik senaryolarda ekipler veya ferdî yarışmacıların açıkları bulmaya ve ödüller kazanmaya çalıştıklarını anlattı.

4 senedir planlı müsabakanın rastgele sene üstünde koyarak ilerlemeye bitmeme ettiğini dile getiren Varank, "Gerçekten bu tip işlere envestisman gerçekleştirmek baş döndürücü önemli. Özellikle siber düzenlilik dalında devasa kuruluşların caba bulamadığı hataları, bu işten anlayan uzmanlar haydi haydi bulabiliyor. Dolayısıyla bu tip yarışmalarla tığ hem farkındalık tekvin etmek istiyoruz bununla müşterek asıl açıdan sektörde etkin insanlarla bağlantı kurmak, nezdinde network tekvin etmek onlardan da bilgili iktisap etmek istiyoruz." sanarak konuştu.

"Öğrencilerimizin yetkinliklerini geliştirmiş olmaları bahtiyar ediyor"

Varank, siber düzenlilik lisesinde okuyan öğrencilerle de nezdinde araya geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu Türkiye'de toy uygulanmaya başlamış nezdinde cümle lisesi programı. Siber düzenlilik uzmanlarını henüz ortaöğretim seviyesindeyken yetiştirmeye etkin Milli Eğitim Bakanlığımızın başlatmış bulunduğu Teknopark İstanbul'un şişman nezdinde dayanaklık etmek verdiği proje. Geçmişinde az buçuk harf yemeni bulunan elektronik beyin bilimlerinde master yapmış bir tanesi kendisine diyebilirim ki ortaöğretim öğrencilerimizin henüz nezdinde numara sınıftayken bu denli yeteneklere ehil olması, yetkinliklerini bu denli geliştirmiş olmaları insanı bahtiyar ediyor."

Varank, TEKNOFEST'i arsıulusal bellik ika emek harcamaları kapsamında HackIstanbul'u da siber düzenlilik dalında etkin şişman ve ünlü hackerları da cezbedebilecekleri nezdinde konkur biçimine gelmek istediklerini bildirdi.

Yazılımın bundan hakeza dünyanın elzem nezdinde sahası olduğuna ayraç fail Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Üretim de engelleme iktisap etmek az daha rastgele sektörde bundan hakeza yazılımın girmediği nezdinde düzlük yok. Biz akıbet çağda yurdumuzdaki yazılımcı sayısını geliştirmeye çevrik toy gıcır programlar devreye sokuyoruz. Ecole 42 adlı toy nezdinde yazılımcı okulu açtık. Burada ağız ağıza birbirinden öğrenme metoduyla öğrenciler ekipler kurarak tek hoca olmaksızın çıkarlarını yazılımcı kendisine yetiştiriyorlar. TEKNOFEST kapsamında Google, Girişimcilik Vakfı ve T3 Vakfı gene Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Bakanlığımız ortaklığında toy nezdinde online yazılım ve aldatmaca ihya okuluna imza attık. Burada senede 2 bin gencimiz 400 saate vasıl terbiye alacaklar."

"İlgiden memnunuz"

Varank, yazılımcı sayısını behemehâl tasarruf etmek gerektiğine dikkati çekerek, "Çünkü giderek mesleklerin dönüşümüyle bu arada bariz baş döndürücü henüz nezdinde tomar duruma gelecek. Türkiye de bu açıdan yazılımcı sayısını tasarruf etmek düşüncesince toy programları uygun devreye sokuyor." dedi.

TEKNOFEST’i arsıulusal bellik biçimine gelmek istediklerini anlatım fail Varank, dünyada nezdinde düşüncesi olan, uygulayım bilimi geliştiren, toy nezdinde teşebbüs kuran rastgele nezdinde gencin evvel kendisine TEKNOFEST'i düşünmesini istediklerini vurguladı.

Varank, bunun yolunun da arsıulusal networkü genişletmekten geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu sene baş döndürücü henüz nezdinde tomar arsıulusal kol yarışmalarımıza katıldı. Endonezya, Pakistan, Polonya, Azerbaycan’dan ekipler değişik uygulayım bilimi yarışmalarında gelip arak döktüler. TEKNOFEST'i ne denli arsıulusal duruma getirebilirsek o denli doyurmak olabileceğimize inanıyoruz. Bu seneki ilgiden memnunuz, inşallah TEKNOFEST'in değişik organizasyonlarını değişik devletlerde de yapacağız."

"Bu özgüven rastgele şeye değer"

Bu sene festivalde nice teceddüt ve önceleri arazi aldığını anımsatan Varank, "İnsansız iklim araçlarıyla insanlı uçakların baş başa tanıtım gösterisi yaptıklarını gördük ki bu dünyada evvel el bulunan nezdinde şey." sanarak konuştu.

Varank, TEKNOFEST’te yeniliklerin bitmeyeceğini vurgulayarak, festivalle Türkiye’de bilim, teknoloji, feza ve havacılık ateşini yaygınlaştıracaklarını dile getirdi.

Gençlerin özgüveninin kendisini bu sene henüz nezdinde tomar etkilediğini tamlayan Varank şunlara aksan yaptı:

"İnsansız su altı sistemlerinde Cağaloğlu Anadolu Lisesi anca algoritmalar yazmışlar ki insanoğlu beklenmeyen ediyor. Beni etkileyen nezdinde olay yaşadım. Biyoteknoloji ve İnovasyon etkinliğinde nezdinde gencimiz elimden tuttu; ‘Sayın bakanım lütfen elkızı size projemizi göstereceğim.’ dedi, projesini gösterdi. Bir ortaöğretim öğrencisiydi Kütahya’dan katılıyor, dedi ki: 'Şu gördüğünüz plan bundan 15 sene sonraları Türkiye'nin feza istasyonunda müvellidülhumuza üretecek biyoteknoloji tabanlı projedir. Benim adımı ihmal etmeyin benim etap Enes bundan 15 sene sonraları bunu başardığımızı göreceksiniz.' Bu özgüven hakkıyla rastgele şeye değer. Bu özgüvene ehil gençlerimiz rastgele şeyi başarır. Bizim bu zamanlarda hakeza nezdinde özgüvenimiz de hakeza nezdinde imkanımız da yoktu. Biz rastgele şeyi onlar düşüncesince yapıyoruz. İnşallah Türkiye'nin geleceğini baş döndürücü temiz görüyoruz. Türkiye’yi tasdik edeceğimiz elleme gençlerimizin bulunduğunu bu yarışmalarda kendiliğinden yaşıyoruz."

"Eğitim düzlük öğrenciler gelecekte siber vatanı koruyacak"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç da öğrencilerin aldığı eğitimlerin baş döndürücü ehemmiyetli olduğunu, terbiye düzlük öğrencilerin gelecekte siber vatanı koruyacağını vurguladı.

Koç, TEKNOFEST kapsamında öğrencilere 5 güneş süresince dalında bilirkişi siber düzenlilik eğitmenleri kabilinden eğitimler verildiğini, amaçlarının siber düzenlilik dalında gençleri en elleme biçimde bakmak bulunduğunu anlatım ederek, Türkiye’nin evvel siber lisesinin gelecekte sayısal varlıkları koruyacak siber kahramanlar yetiştirdiğini dile getirdi.

Ziyaretçilerden derin ilgi

Bakan Varank, henüz sonra, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve ziyaretçilerle beraberinde şenlik dalında mevcut ve domestik imkanlarla imal edilen yunak iklim balonunu deneyimledi.

TÜBİTAK’ın standına da ziyarette mevcut Varank, çocuklarla beraberinde Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) kabilinden geliştirilen Katlanabilir Mayın Dedektörü OZAN ile kum havuzunda maden kontrol etkinliğine katıldı.​​​​​​​ Varank, şenlik dalında ziyaretçilerle ışık da çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler