USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin 'Model Uydu Yarışması' sınırları aşıyor

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında planlı Model Uydu Yarışması'nın, iklim dışından katılımlarla dalında lehçe şef olması hedefleniyor.

Türkiye'nin 'Model Uydu Yarışması' sınırları aşıyor
26-09-2021 15:54
İstanbul

Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Anadolu Ajansı'nın paydaşı bulunduğu TEKNOFEST'te Model Uydu Yarışması ve firmanın faaliyetlerine bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ertok, TEKNOFEST paydaşı yerine önce yıldan buyana Model Uydu Yarışmasıyla etkinliğe yardım sağladıklarını anlatım etti.

Dünyada uydu üretimi ve ayrışık görevlerin gerçekleştirilmesine müteveccih model uydu yarışmaları yapıldığını özetleyen Ertok, ilkin ABD'de planlı CanSat Model Uydu Yarışması düşüncesince darülfünun takımlarının kendilerine sponsorluk başvuruları yaptıklarını söyledi. Ertok, şu biçimde konuştu:

"Bu yarışmayı hastalık Türkiye'de yapmıyoruz niteleyerek düşündük. Türkiye'de yaparsak yurtdışına gidemeyen takımlarımız, öğrencilerimiz uydu ve feza teknolojilerinde menfaatlerini geliştirirler dedik, bu biçimde yola çıktık. İlk müsabakada 8 grup yarışmıştı, 3 ekibi uçurabilmiştik. Bu sene 130 grup müracaat yaptı, 66 grup pervaz evveliyat sonuç arama etabını geçti ve devir kısıtlanmış bulunduğu düşüncesince önce 20'sini bitiş uçuşlarına alabildik."

Yarışma kapsamında kestirmece 500-750 gr. ağırlığında uydular geliştirildiğini, bunların fırlatıldığını, gerileyiş esnasında da toprak istasyonuyla haberleşme, data ve fon aktarımı, komutla ayrışık görevler yürütme edilmesini istediklerini tamlayan Ertok, alakanın rastgele sene arttığı müsabakanın bu yılki birincisinin Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ekibi bulunduğunu bildirdi.

Ertok, "Arkadaşlar iri indinde cansiparane kestirmece 8 ay süresince dizayn evresinden üretim, sınav ve pervaz amasına denli eksiksiz evreleri izlem ederek indinde proses ilerletiyorlar. Bu da mühendis yerine feza dalında uydu üretimi etabında nelerin bulunduğunu indinde mühendisin yeniden sona görmesini sağlıyor." dedi.

Türksat'ta 40-50 nefis indinde mühendis grubunun 8 ay süresince müsabakanın organizasyonu ve yürütülmesiyle ait çalıştığını dile getiren Ertok, şunları kaydetti:

"Bu desteği vermeye bitmeme edeceğiz. Her sene üzerinde koyarak, yarışmayı geliştirerek gençlerin uydu ve feza teknolojileri dalında bu eğitimi alabilmelerinin alternatifini açmayı hedefliyoruz. Şu anne denli az buçuk dünya zarfında kaldı, önümüzdeki yılla beraberce şimdi indinde tomar dünya dışından katılımın önünü anahtar indinde yapılanmaya kıymetlendirmek istiyoruz. ABD'de meydana getirilen CanSat yarışmalarının lehçe önderi olması anlamında de adımlarımız olacak. Böylece bitişik ülkelerden gelip yarışma dahil olan darülfünun öğrencileri, takımları olmasını istiyoruz. Bu bizim düşüncesince ehemmiyetli indinde hedef. Final etabında dünya dışından ekipler giymek ve üniversitelerimizle yarışmalarını sağlayarak bunu şimdi arsıulusal indinde yarışma biçimine dönüştürmeyi istiyoruz."

Hasan Hüseyin Ertok, başkaca bu bölgede çalışacak gençlerin ulaşması açısından yetişim olanakları sunduklarını, iş imkanlarını değerlendirdiklerini anlatım etti.

Ertok, "Daha geçmiş yarışmalardan bünyemize kattığımız öğrenciler var. Uydu üretiminde fariza düzlük TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY, ASELSAN kabil şirketlere gittiklerinde de bizim düşüncesince alım çalım deposu oluyor. İnsan deposu beslemek düşüncesince elimizden mevrut rastgele şeyi yapıyoruz." niteleyerek konuştu.

5B ve 6A uydularında sonuç durum

Şirketin gündemindeki uydu projelerinden 5B ile ait bilgiler verici Ertok, açıklık ayında uyduyu fırlatmayı hedeflediklerini söyledi.

5B'nin yörüngeye yerleşmesi ve hizmete alınmasının kestirmece 6 ay süreceği bilgisine verici Ertok, şu değerlendirmelerde bulundu:

"5B planlamalarımızdaki en ehemmiyetli uydulardan bir tanesi olacak. Türksat uydu filosunun en güçlü, erdemli kapasiteli uydusu olacak. Özellikle data haberleşmesi dalında aşırı ehemmiyetli indinde yatırım, dört gözle bekliyoruz. Çeşitli anlaşmalar da hazırlamaya başladık, görüştüğümüz bambaşka şirketler da var. Bunları uydu gelene denli ilerleteceğiz.

6A'da tanıtma uydumuzun mühendislik modelinin testleri ve bütünleşme emekleri tamamlandı. Test evreleri beğenmek üzere. Uzaya gönderilecek uydu modelinin bütünleşme aşamasındayız, o düzentileme da paralelinde bitmeme ediyor. Önümüzdeki senenin sonuna denli üretiminin tamamlanmasını bekliyoruz. TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve CTech çalışıyor, tığ de alıcı kurum, uydunun sahibi yerine emekleri izlem ediyoruz. Arkadaşlarımız da o projede çalışıyor. 2023 yılı önce çeyreğinde de inşallah fırlatacağız. Fırlatmayla ait de sözleşmemizi yaptık, Space X ile anlaştık. Falcon 9 roketiyle 6A'yı da 2023'te uzaya göndermeyi hedefliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler