USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türkiye-AB ortada Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve ESC paydaşlık anlaşmaları imzalandı

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) çeşidinden hesaplı Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma (ESC) programlarına yöntemince katılımını sağlayıcı anlaşmalar Belçika'nın başkenti Brüksel’de imzalandı.

Türkiye-AB ortada Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve ESC paydaşlık anlaşmaları imzalandı
27-10-2021 15:29
Brüksel

Anlaşmalara Türkiye yerine Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, AB yerine ise Avrupa Birliği Komisyonu Yenilikçilik, Araştırma, Kültür ve Gençlik Komiseri Mariya Gabriel imza attı. Kaymakcı'ya Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı haremlik etti.

Bakan Yardımcısı Kaymakcı, imza töreninin peşi sıra AB Komisyonu binası uğrunda gazetecilere izah yaptı.

Türkiye'nin AB talibi ve Avrupa ülkesi şekilde bu programlarda etraflıca senelerdir toprak aldığını, 2014-2020 devrinde AB'nin 8 izlence ve ajansına katıldığını hatırlatan Kaymakcı, 2021-2027 devrinde bu sayının 13 olacağını söyledi.

Bugün imzalanan anlaşmalardan Ufuk Avrupa programının önemine ayraç fail Kaymakcı, "Bu izlence ufkumuzun Avrupa ve AB üyeliği olması icap ettiğini yayınlayan program. Çünkü Avrupa'da bundan böyle yenilikçilik, araştırı faaliyetleri aceleci ilerliyor. Amerika ile ağır ortak yarışma mevcut ve Türkiye de bu yarışın ortamında Avrupa kıtasının aktörü şekilde hem bu programdan yararlanıyor hem de ulama sunuyor." dedi.

Kaymakcı, Ufuk Avrupa programında 96 bilyon avroluk bütçenin elçi devletlere sunulduğunu, elçi devletlerin de millî ulama sunmalara icap ettiğini aktardı.

Erasmus+ anlaşmasının imzalanması problemi çözecek

Erasmus+ programıyla ait anlaşmaya bağlı de Kaymakcı, "Bu izlence başta Türk gençleri düşüncesince aşırı değerli." ifadesini kullandı.

Kaymakcı, "Önümüzdeki 2-3 ay ortamında bu anlaşmayı yürürlüğe koyarak şu anda kimi Avrupa vatanlarında kıygın halde bulunan öğrencilerimizin hüzünlerini bırakmak istiyoruz." diyerek konuştu.

Türkiye'deki üniversitelerin Türkiye daha Erasmus+ anlaşmasına katılmamış bulunmasına karşın gençlerin arka kalmaması şartıyla 2020'de kullanmadıkları fonları kullandırdığını kaydeden Kaymakcı, üniversitelerin 2021 programında AB ile anlaşma imzalandığında ve kaynak vardığında öğrencilere dayanak noktası olmayı planladığını, bu yüzden kimi öğrencilerin çetin bir hale düştüğünü hatırlattı.

Kaymakcı, "Üniversitelerimiz, Ulusal Ajansımız, büyükelçiliklerimiz ve başkonsolosluklarımız bu öğrencilere değme çeşitli desteği veriyor. Bu anlaşmanın imzalanmasının bu problemi çözeceğini vurgulamak isterim." dedi.

"Gençlerimizin Avrupa coğrafyasında dolaşımı değerli"

Avrupa Dayanışma Programı (ESC) kendisince bilgelik sağlayan Kaymakcı, Türkiye'nin 3 senedir katılmış olduğu programda insanların hasbilik temelinde Avrupa vatanlarında faaliyetlerde bulunduğunu yahut ecnebi kıstak öğrenebildiğini, eğitmenlik yapabildiğini belirtti.

Kaymakcı, "Gençlerimizin Avrupa coğrafyasında dolaşması, birikim kazanması bire ortak sürede Türkiye'yi anlatması bizim düşüncesince aşırı değerli." değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa'yı Erasmus kuşağı şekillendirecek"

AB'de Türkiye'nin toprak almış olduğu 13 izlence ortamında bireylere en ortak tomar yapışık devletlerin geleceğini en ortak tomar etkileyen programların Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve ESC bulunduğunu vurgulayan Kaymakcı, şunları söyledi:

"Bu programlarda bire ortak sürede Yeşil Türkiye ve Yeşil Avrupa, Dijital Türkiye ve Dijital Avrupa gayesi de var. Bu programlarla gençlerimiz şimdi canlı olacak. Araştırmacılarımız, akademisyenlerimiz, hususi sektörümüz, uran ve tecim odalarımız, engellilerimiz, sanatçılarımız, sporcularımız, çıraklarımızı, kalfalarımız bu programlardan kapsamlıca yararlanacak. Sadece Erasmus ve ESC'de 700 bin yurttaş yararlanıcı konumundaydı. 550 bin vatandaşımız öteki Avrupa ülkelerine gitti. 150 bin öteki Avrupa devletleri yurttaşı da Türkiye'ye geldi, Türkiye'yi tanıdı. Erasmus kuşağı Avrupa'yı değişik şekillendiren ortak batın olacak. Biz Ulusal Ajans şekilde alım çalım duyuyoruz zira Avrupa'nın en aşırı müracaat alan, plan karşıcı ülkesiyiz. Bu programlar Türkiye'nin geleceğine, Avrupa'nın istikbaline işlenmiş kalburüstü yatırımlar."

Türkiye'nin Avrupa'ya katacakları var

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da Ufuk Avrupa 2020 kapsamında Türkiye'nin katmış olduğu millî bütçesinden aşırı şimdi fazlasını arka aldığını söyledi.

Ufuk Avrupa programının Türkiye düşüncesince önemini özetleyen Mandal, "Türkiye bundan böyle elden faydalanıcı olmanın ötesinde bu süreçte bundan böyle anne aktörlerden ortak tanesi." dedi.

Prof. Dr. Mandal eskiden bilim, teknoloji, teceddüt kavramları hastalıkların çözümünde kolaylaştırıcı bulunduğunu dakika ise ıztırar biçimine geldiğini belirterek "Bizim Avrupa'dan alacaklarımızın yanı sıra Avrupa'ya katacaklarımız da var. Türkiye'deki araştırı ekosistemi buna başta akıbet 2 yıldaki çalışmalarıyla apiko bulunduğunu gösterdi. Türkiye bu süreçte bundan böyle izlem ika noktasında değil, izlem edilen olma noktasında da hazır." dedi.

"Her sene 60 bin insanımız Erasmus+ programından faydalanıyor"

Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı ise "Sayın Cumhurbaşkanımızın 2004 senesinde 'Gençlerimiz de bu programdan yararlanma etsin, Erasmus programına kılıç de girelim' demesiyle, verdiği talimatlarla 17 senedir Türkiye Umlusal Ajansı şekilde AB Komisyonunun Erasmus+ ve 2019'dan itibaren de Avrupa Dayanışma programını tay tay arabası kurumuz." diyerek konuştu.

"Her sene tahminî 60 bin insanımız Erasmus+ programından yararlanma ediyor." diyen Astarcı, bunun tahminî 20 binini darülfünun öğrencileri, 10 binini ortaöğretim öğrencileri, 10 binini öğretmenler, 20 binini de vakıf, sivil polis polis maşer kuruluşları, cemiyet amme kurumları kabil katışık iştirakçilerin oluşturduğunu aktardı.

Astarcı, 2027'ye derece ekonomik durumlarının artacağını, "Gençlerimiz müsterih olsunlar. Önümüzdeki senelerde şimdi ortak tomar Erasmus+ olanakları kendilerine sunulacak." ifadelerini kullandı.

Astarcı, Erasmus+ programını tay tay arabası 33 yurt bulunduğunu, Türkiye'nin en ortak tomar plan benimseme fail yurt olduğunu, 12 bini ortak tomar projeyle 6 bin 500 plan sahibi İtalya'nın uğrunda toprak aldığını anlattı.

Türk vatandaşlarının bu programlara ilgisinin faziletkâr bulunduğunu vurgulayan Astarcı, doğacak senelerde şimdi ortak tomar ferdin bu programlardan faydalanması beklenti ettiğini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler