USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk takımı, roket yarışmasında evren ikincisi olmanın gururunu yaşıyor

Türk Hava Kurumu Üniversitesi içerisinde havacılığa dil sağlayan öğrenciler kabilinden kurulan "Eurasia Space Systems" takımı, Brezilya'da 8 ülkeden 51 takımın katılmış olduğu "Latin American Space Challenge Roket ve Model Uydu Yarışması"nda ikinci oldu.

Türk takımı, roket yarışmasında evren ikincisi olmanın gururunu yaşıyor
16-11-2021 12:19
Ankara

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi içerisinde havacılığa dil vermiş öğrencilerin kurduğu takım, hazırladıkları projeyle, 6-7 Kasım'da Brezilya'da devre içi planlı "Latin American Space Challenge Roket ve Model Uydu Yarışması"nda iri müşterek başarıya imza atarak, Türkiye'ye ikincilik getirdi.

Öğrencilerin "Eurasia Space Systems" adını verdiği takım, 8 ülkeden 51 takımın katılmış olduğu yarışmadaki dü Türk kadrosundan birisi oldu.

"The Future" angın plan etabındaki roketle 3 bin mt. sert mahrukat kategorisinde ikinciliği elde eden takım, haziran ayında Amerika'da düzenlenecek dünyanın en iri üniversiteler arası roket yarışmasında da kalburüstü olmayı hedefliyor.

Yaşadıkları gururu AA muhabirine özetleyen THK Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Eurasia Space Systems Takımı Danışmanı Prof. Dr. İlknur Tunç, elde ettikleri başarının hem menfaatlerini hem de Türkiye'yi onurlandırdığını belirtti.

Takımın plan oluşturmak, roket tasarımı, üretimi bire müşterek sürede da teknolojiye misyon ika amacıyla kurulduğunu anlatım fail Tunç, şu detayları verdi:

"Tematik müşterek üniversiteyiz, nedeniyle emek vermek alanlarımız, projelerimiz de genellikle defans sanayine müteveccih oluyor. Roket de onlardan müşterek tanesi. Ülkemiz, nazik teknolojileri millileştirme hamlesi çabası içerisinde. Biz de bu çabaya dayanaklık geçirmek olmaya, öğrencilerimizi de bu halde izleyeceği yolu göstermeye çalışıyoruz. Hedefimiz evvela evrede grupça haziran ayında Amerika'da düzenlenecek bulunan dünyanın en iri üniversiteler arası roket yarışmasında gene bire müşterek başarıyı göstermek. Bunun düşüncesince darülfünun olarak, müşavir adına öğrencilerimizin yanındayız."

"Kaliteli raporun etkisiyle dereceye girdik"

Takım kaptanı Doğuş Yiğit de, evren çapında planlı nice yarışmaya katıldıklarını dile getirerek, üyelerin rastgele birinin değişik bölgelerde çalıştığını aktardı.

Rapor düzenleyicisinden uygulayım elemana denli nice bölgede dostlarının bulunduğunu tamlayan Yiğit, şunları söyledi:

"Pandemi zamanında en iri emek vermek sıkıntımız açıktan emek vermek oldu. Bunu da zat içimizde kurumsal müşterek bina oluşturarak aştık. Kurumsal yapıda şöyleki müşterek proses işledik, rastgele kol zat kısmından mesul ve kimi üniversitelere kimi görevler verdik. Bu üniversiteler zat işlerindeki görevleri hesabına getirmiştir ve en akıbet roketi birleştirdik. Roketimiz bizlere başarıyı getirdi. Aslında dereceyi beklemiyorduk zira müsabakada beklemediğimiz şeylerle karşılaştık. Ama hakkıyla dobra müşterek yazanak yazdığımız düşüncesince yazdığımız nitelikli raporun etkisiyle dereceye girdik."

"Bu gidiş bizi baş döndürücü motive etti"

Takımın strüktürel çözümleme sorumlusu Ayşenur Pektaş ise elde ettikleri derecenin takımın özveren ve ahenkli çalışmasıyla ilgilendiren olduğuna dikkati çekerek, "Yazılım üstünden yaptığımız projeyi faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bu tasarımın, apayrı bölgelerde kullanılmak kıl payı üretiminin gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Zaten şu anda da istihsal aşamasındayız." ifadelerini kullandı.

Yarışmanın sonucunu genel ağ içre aktif yayında açıklandığını ve o an ekipman üyelerinin rastgele birinin zat evlerinde bulunduğunu özetleyen Pektaş, şöyleki konuştu:

"Sonuç açıklanınca güvenilmez bahtiyar olduk. Hepimiz birbirimize ulaşmaya çalıştık. Bu durumun nite bulunduğunun analizlerini yaptık. Bu sürecin bizlere baş döndürücü faydası bulunduğunu da düşünüyorum. Bu gidiş bizi baş döndürücü motive etti, bitmeme fail yarışmalara da şimdi hevesli halde çalışmalarımızı sürdürmemize faktör oldu. Özellikle havacılık ve feza alanı, kıray arkadaşlarımız kabilinden vatanımızda TEKNOFEST denli ehemmiyetli festivaller sebebiyle akıbet yıllarda baş döndürücü iri müşterek candan karşılanıyor. Bu alakanın değişik artarak çoğalması baş döndürücü ehemmiyetli müşterek şey. Roket ilişkin konuşursak mesela, onun atışını görmek, belli müşterek irtifaya çıktığını görebilmek müşterek mühendis adayının izinli yapılmaksızın evvela ayırt etmesi, onun keyfine varması banko motive edici. Herkesin hakeza projelerde toprak kabul geçirmek düşüncesince çabasının olması güzel."

"Yetkili insanların desteklerini bekliyoruz"

Takımın aviyonik sistemler ve yazışma sorumlusu Ömer Faruk Çelik de elde ettikleri başarının hem kendileri hem de Türkiye düşüncesince baş döndürücü kalburüstü olduğuna aksan yaptı.

Çok şimdi ehemmiyetli gördükleri yarış ve planların bulunduğunu tamlayan Çelik, şunları kaydetti:

"Bizim düşüncesince hedefler tek devir bitmiyor, rastgele devir şimdi iyisini hedefliyoruz ve hazırlamaya çalışıyoruz. Bu da bizim düşüncesince baş döndürücü iri müşterek güdeleme deposu oldu. Önümüzdeki ödülleri kabul geçirmek düşüncesince şimdi da korkunç idman şimdi da özveren müşterek halde çalışmaya sürdürmek istiyoruz. Amerika'daki yarış düşüncesince bu tasarımlarımızdan yola çıkarak istihsal sürecine başlamış bulunuyoruz. Üretim, muvasala denli mevzular yardıma ihtiyacımız olan, bizim baş döndürücü çalıştığımız, iri başarılar kesbetmek istediğimiz konular. Çalışmalarımızın beraberinde başarıları elde edebilmek düşüncesince de salahiyetli insanların desteklerini rastgele devir bekliyoruz. İnşallah başarılarımızın devamı gelecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler