USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilim adamları 2 yeni derya canlısı keşfetti: Dünya literatürüne girdi

Bilim insanlarınca Marmara Denizi ve Karadeniz'de meydana getirilen icraat kararı bugüne denli keşfedilmemiş 2 yeni bahir canlısı türü evren literatürüne kazandırıldı. Yapılan irfan arsıulusal ortak bilim dergisinde yayınlanarak duyuruldu.

Türk bilim adamları 2 yeni derya canlısı keşfetti: Dünya literatürüne girdi
04-11-2021 10:03

Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun ve talebesi Dr. Sevgi Kuş ile Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar tarafından, ülkemizin Karadeniz ve Marmara Denizi kıyılarında çözülüm yayınlayan Nephtyidae (Annelida) familyası üyeleriyle ilgilendiren şümullü birlikte düzentileme gerçekleştirdi. Çalışma kararında saptanan 6 poliket gibi dü tanesi bilim dünyası düşüncesince geçmiş el adlandırılıp tanımlandı. Türlerden birisi kimse lokalitesi bulunan “Sinop” şehrine atfen Nephtys sinopensis, başkası ise Türkiye'ye atfen inermonephtys turcica namına isimlendirildi.

Çalışmayla ilgilendiren bilim verici Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun, “Bizim bu yaptığımız düzentileme poliket türlerinin taksonomisiyle ilgiliydi. Çalışma doktora öğrencim Sevgi Kuş'un acele emek vermesi kapsamında birleşen örneklerden gerçekleşti. Bilim dünyası düşüncesince 2 yeni tür tanımladık. Bunlardan birlikte tanesi nephtys sinopensis, başkası inermonephtys turcica namına tarafımızca adlandırıldı” dedi.

Poliket türlerinin umumi özelliklerinden yalan Doç. Dr. Kurt Coşkun, “Poliketler denizlerde yaşayan, lezzetli sularda da temsilcileri bulunan lakin hummalı namına denizlerde çözülüm yayınlayan kükremek tabanında canlı omurgasız canlılar. Bunlar kükremek tabanında en sığ bölgelerden, dip kükremek çukurlarına denli bulunan bölgelerde çözülüm gösteriyorlar. Çok ayrışık birlikte hayat döngüsüne, hayat stratejisine sahipler. O denli aşırı adalet cemaat olmaları poliketleri bizim de ayrı ayrı bölgelerde değerlendirmemizi sağlıyor. Bunlara dayanıklı verecek olursak pislik strateji çalışmalarında poliketleri gösterge türü namına kullanıyoruz. Onun haricinde poliketler gene akua kültürde canlı oyun namına kullanılıyor. Olta balıkçılığında balık yemi namına makbul türleri de var” diyerek konuştu.

300 istasyondan mevrut örnekler incelendi
Geniş şümullü birlikte işe imza attıklarını tamlayan Dr. Sevgi Kuş ise, “Bu esasta benim doktora tezimin önemsiz birlikte parçası. Benim doktora tezim Karadeniz, Marmara, Ege ve Levant denizinin eksiksiz kıyılarından 300 istasyonu içeren iyice şümullü birlikte düzentileme oldu. Bu materyalleri de Marmara'da TÜBİTAK 1001 çalışması, başka denizlerde de meydana getirilen TÜBİTAK emekleri ve en iri tarafını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ‘Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme' projeleri kapsamında tahsil edilen materyallerden elde ettik. Bu vesileyle de ilgilendiren kurumlara aşırı teşekkürname ediyorum. Küçük birlikte parçasını hoppadak Marmara ve Karadeniz'i içeren birlikte düzentileme yaptık. Burada tanımladığımız nice değiştirilmiş tür de vardı fakat bunlar henüz ilkin tanıdık türler. Bunların süresince Marmara düşüncesince yeni birlikte yük vardı. Nephtys sinopensis ve inermonephtys turcica ise bilim dünyası düşüncesince yeni tanımlandı” biçiminde konuştu.

Sinop ve Türk'ün adını duyurdu
Yapılan keşiflerin Türkiye'nin biyoçeşitliliğine yardım sağladığını tamlayan Dr. Kuş, “Nephtys sinopensis kimse lokalitesi Karadeniz bulunduğu düşüncesince adını Sinop'tan alıyor. Birazda burada yaşadığım, eğitimimi burada aldığım düşüncesince hakeza birlikte kişi özgülemek istedik. Diğer inermonephtys turcica ise Marmara, Ege denizi ve levant denizine dağılımı bulunan birlikte tür. Onun adı de Türk isminden geliyor. Yeni birlikte tür bilmek bizim çalışmalarımızda olukça kıymetli birlikte şey. Bunlardan biri peyda etmek beni de aşırı bahtiyar etti. Çalışmalara gene bitmeme edeceğiz. Türkiye'nin biyoçeşitliliğine iyice yardım yapacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yapılan düzentileme ve keşifler hazırlanmakta bulunan yazı ile efsanevi taksonomisi alanındaki etkili arsıulusal dergilerden Zootaxa'da yayımlandı.

Ünsal Karka

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler