USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilgelik müşterilerini silisyum tabanlı yerli streç gündüz hücresi üretti

Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesinden bilgi kullanıcılarını uydulara, feza araçlarına, askeri taşıtlara erke sağlayıcı devir hücrelerinin üretiminde galyum sıçanotu hesabına silisyum kullanarak maliyeti düşürüp yerlileştirmeye yardım sağladı.

Türk bilgelik müşterilerini silisyum tabanlı yerli streç gündüz hücresi üretti
08-10-2021 12:49
Eskişehir

Öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa Kulakcı ve Prof. Dr. Uğur Serincan, TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2018'de "Silisyum Alttaş Kullanarak Yüksek Verimli Esnek İnce Film Galyum Arsenik Güneş Hücrelerinin Büyütülmesi, Fabrikasyonu ve Karakterizasyonu" başlıklı plan düşüncesince dayanaklık etmek aldı.

Yaklaşık 3 salname emek vermek sonunda, normalde galyum sıçanotu alttaş (taban malzeme) üstünde imal edilen III-V grubu streç müeddep film gündüz hücrelerini silisyum alttaşlar üstünden geliştiren Türk bilgelik insanları, ESTÜ Nanoboyut Araştırma Laboratuvarı'nda yerli tasarladıkları projeyle Milli Uzay Programı'na yardım sunmayı hedefliyor.

Patent de meydan Kulakcı ve Serincan, çalışmayla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA), Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO), Avrupa Patent Ofisi (EPO) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının destekleriyle sabık ay İstanbul'da meydana gelen 6. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF'21'de de giranbaha madalyanın sahibi oldu.

Projenin yürütücüsü Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kulakcı, AA muhabirine, uydularda, iklim ve gök araçlarında, askeri taşıtlarda fiyatlı bulunmasına karşın galyum sıçanotu tabanlı III-V grubu streç gündüz hücrelerinin kullanıldığını söyledi.

Kulakcı, Prof. Dr. Serincan ile oluşturdukları projeye dair şu detayları verdi:

"Esnek gündüz hücresi üretiminde fiyatlı galyum sıçanotu namına aşırı ehven ve alttaş teknolojisi aşırı hâlâ kaslı silisyumu kullandık. Galyum arsenik, silisyumla karşılaştırdığınızda aşırı fiyatlı ortak malzeme. Proje kapsamında silisyum üstünden kaldırarak ürettiğimiz streç müeddep gündüz hücreleri, galyum sıçanotu tabandan kaldırdığımızla az hâlâ birbiriyle karşılaştırılabilir ölçüde başarım gösterdi. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla III-V grubu fotovoltaik teknolojileri dalında şişman kadran istihsal düşüncesince maliyet çalışan acemi ortak kulvar açtığımıza inanıyoruz. Galyum sıçanotu tabanlı müeddep film streç hücreler gelecekte aşırı ehemmiyetli ortak uygulayım bilimi olacak. Hücre teknolojisine dair adına III-V grubu gündüz hücresinin istihsal maliyetinin tahminî yüzdelik 85-90'ı alttaştan geliyor."

"Hem bol aynı zamanda esnek, pasta derece açılıp katlanabiliyor"

Kulakcı, yeryüzündeki gündüz hücresi uygulamalarında galyum sıçanotu (GaAs) tabanlıların aşırı fiyatlı olduğunu, küre uygulamalarında aşırı şişman miktarda hâlâ az değerli silisyum hücrelerin kullanıldığını bildirdi.

Projelerinde uydu, uzay, havacılık ve askeri uygulayım bilimi sistemlerinde kullanılmak benzeri galyum sıçanotu streç müeddep film gündüz hücresini ehven değerli silisyum üstünden ürettiklerini özetleyen Kulakcı, şu şekilde bitmeme etti:

"İki alttaş arasındaki maliyet büyüklüğe gereğince değişmekle baş başa 10 kattan yüzlerce kata derece çıkabiliyor. Galyum deposu aşırı sınırlıdır. Fotovoltaik (güneş panelleri ve hücreleriyle canlılık üretme) sektörü, optoelektronik (ışık enerjisi ile canlılık enerjisinin birbirine dönüşümünü inceleyici bilgelik dalı) alanı ve uz iletişim alanı sınırlanmış galyum sıçanotu kaynağını öldürmek zorundadır. O da tutarları artırıyor. Bu çorak döngüye hal hatırlamak düşüncesince nispeten eleştiri bulunan bu hücre teknolojisini aşırı hâlâ ehven bulunan silisyum üstünden ürettik. Pahalı ortak teknolojiyi hâlâ ucuza üretmenin alternatifini açmış olduk.

III-V grubu streç müeddep film hücreler, alttaş tabanlı konvansiyonel hücrelere gereğince aşırı hâlâ fonksiyoneldirler. Hem bol aynı zamanda esnek, pasta derece açılıp katlanabiliyor. Sıcaklık ve ışıma toleransı müeddep olmasından çevre alttaş tabanlı muadillerine gereğince aşırı hâlâ fazla. Verimliliği de aşırı fazla. Normalde galyum sıçanotu alttaşlar üstünden imal edilen bu streç müeddep film hücrelerin üretimini silisyum üstünden önceki defa gerçekleştirdik. Türkiye'deki patentleme süreci tamamlandı. Yurt dışı patentini de kabul etmek üzereyiz."

Kulakcı, projeyi ortak aşama hâlâ ati çalmak düşüncesince ıslah süreçlerinin bitmeme ettiğini aktardı.

"Bunlar eleştiri teknolojiler"

Çalışmada yer meydan Prof. Dr. Uğur Serincan ise Milli Uzay Programı'nın Türk bilgelik müşterilerini düşüncesince önemine değinerek, projeleriyle bu çalışmalara dayanaklık etmek verebileceklerini belirtti.

Enerjinin dünyanın en ehemmiyetli değerlerinden olduğuna ayraç fail Serincan, şunları kaydetti:

"Galyum sıçanotu tabanlı III-V grubu streç müeddep film hücreleri üretebilmek ve ortak yandan da maliyeti düşürmek aşırı önemli. Bunlar eleştiri teknolojiler zira hem sivil polis polis aynı zamanda askeri uygulamaları bulunuyor. Maliyetini azaltıp imal edilen miktarı artırdığınızda sivil polis polis alandaki uygulamaları da genişleyebiliyor. III-V grubu streç müeddep film gündüz hücreleri, erdemli maliyeti ve sınırlanmış üretimleri zımnında uydu, havacılık yahut askeri bölgelerde kullanılıyor. Biz bu hücrelerin hem ehven hem hâlâ şişman ölçekte üretiminin aynı zamanda yerli olmasının alternatifini açtık. Maliyeti aşağılık çekerek, bulunan silisyum teknolojileriyle tümleştirmek aşırı önemliydi. Bu eleştiri yeri projemizle yakaladık. Projenin devamında ayrımlı ortak çalışmamız hâlâ var. Silisyum üstünden geliştirdiğimiz bu hızla gelişen teknolojinin verimini hâlâ da çoğaltmak istiyoruz. Ülkemiz düşüncesince aşırı şişman ortak avantaj oldu."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler