USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Trikotillomani hastalığına karşı farkında olunması gerekiyor'

Trikotillomani'nin şimdi aşırı çocukluk ve büluğ çağı çağı çağında başlamakla baş başa gelişigüzel yaşta görülebildiğini tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Taha Can Tuman, “Trikotillomani çoğu kez baş derisi, müjgân ve kaşlar edinmek gibi açık nezdinde saç kaybı yahut v

'Trikotillomani hastalığına karşı farkında olunması gerekiyor'
13-10-2021 13:19

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Taha Can Tuman, el ortada saç yolma hastalığı yerine aşina Trikotillomani'ye karşı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Dr. Tuman, Trikotillomani'nin gövde odaklı tekrarlayıcı davranışlardan birisi bulunduğunu belirterek “Trikotillomani çoğu kez kelle derisi, müjgân ve kaşlar edinmek neredeyse açık müşterek saç kaybı ve ya vücutta kelek alanlar oluşturacak biçimde yineleyici saç ve kıl yolma yerine tanım edilebilir. Kafa derisi, hem çocuklarda aynı sürede yetişkinlerde en kalın yolunan alandır. Kafa derisinde yayılmış ve anlaşılmaz şekilli yağır alanlar halinde kendisini gösterir. Saç telleri, değişik senelerde değişik inkisar ve çekme noktalarından ötürü karakteristik yerine değişik uzunluktadır. Yineleyici saç ve kıl yolma kararında deride enfeksiyonlar ve yaralar, kopartılan kıl ve saçların yutulmasına ilişkin mide-bağırsak sisteminde kıl yumakları ve bumbar tıkanıklıkları kadar eşsiz ve ağırbaşlı komplikasyonlar görülebilir. Önceleri dürtü arama bozukluğu yerine sınıflandırılan Trikotillomani, DSM-5 ile beraberce Obsesif kompulsif ve münasebetli bozukluklar sınıfında ayrı müşterek tanılama yerine toprak alır. Ayrıca şurası da belirtmekte kâr var, Trikotillomani hastalarında ilkin bunalım ve anksiyete bozuklukları edinmek neredeyse psikiyatrik eş tanılama payı da enikonu yüksektir” dedi.

"Daha baş döndürücü çocuklukta başlasa da rastgele yaşta görülebilir"
Stresin, Trikotillomani oluşumunda ehemmiyetli gösteriş oynadığına yer veren Dr. Tuman, şöyleki bitmeme etti: "Saç ve kıl yolma öncesinde dip gerilim ve kaygı, yolma ile azalabilir. Bu hastalar, günce hayat stresleri ve erinçsiz edici düşüncelerden doğurmak düşüncesince saç ve kıl yolma eylemini ruhsal gerilim azaltıcı müşterek formül yerine kullanırlar. Aynı sürede bu hastaların müşterek bölümü yolma eylemi sonra açık gidiş duygusu yaşarlar, bu müspet takviye de saç ve kıl yolma davranışının yinelemesinde ehemmiyetli gösteriş oynar. Trikotillomani hastalarının müşterek kısmında çocukluk zamanı sömürme öyküsü olsa da Trikotillomani ve çocukluk zamanı travması birlikteliği kemiksiz değildir. Saç ve kıl yolma dolayısıyla aut görünümde aksaklık olması, hastalarda özgüvende azalma, kaygı, depresif belirtiler ve yolma davranışını arama edememe dolayısıyla manzara kırıklığı oluşturabilir. Ayrıca ikizler üstünde meydana getirilen icraat kalıtım bilimi faktörlerin de hastalığın gelişiminde gösteriş oynayabileceğini düşündürmektedir. Trikotillomani, hâlâ baş döndürücü çocukluk ve yeni yetmelik zamanında başlamakla beraberce rastgele yaşta görülebilir. Kadınlarda hâlâ kalın bulunduğu bildirilmekle birlikte, fark baş döndürücü az ayrıca elden elden rastgele dü cinsiyette aynıdır. Kadınların baylara mucibince polikliniğe hâlâ müşterek tomar başvurmasının bu farkı oluşturduğu düşünülmektedir. Lise öğrencileri ile meydana getirilen çalışmalarda yüzdelik 1 ila 1,5 yöresinde görüldüğü bildirilmiştir. Genel toplumda ise minimum yüzdelik 1 oranında Trikotillomani hastası bulunduğu düşünülmektedir".

"Uzun çağda özgüven azalmasına sefer açıyor"
Dr. Taha Can Tuman, değerlendirmelerini şu biçimde sürdürdü: "Çok er başlangıçlı Trikotillomani hastalarında müjgân yolmanın geç başlangıçlı olaylara mucibince hâlâ müşterek tomar görüldüğü söylenir. Bunun haricinde yolmayı tetikleyen duyusal, emosyonel ve kognitif uyaranlara nazarıitibar edilmeli. Yolma davranışı farkına varmadan kendiliğinden mi olmaktadır yok ise başağrısı ve stresi düşürmek düşüncesince odaklanmış yerine mı ortaya çıkıyor, yok ise rastgele dü tipte de mi görülüyor bunu yakalamak gerekir. Genellikle Trikotillomani süreğen müşterek ilerleyiş izler ve derinlemesine çağda aut görünümü dolayısıyla özgüvende eksilme ve toplumsal ortamlardan sakınma ve hayat kalitesinde tedenni görülebilir. Ülkemizde de çocukluk, yeni yetmelik ve olgunluk dönemlerinde tanıdık Trikotillomani olayları mevcuttur. En yayılmış yolunan semt saç olup onu sırası ile kaş, müjgân ve pubik kıllar izlemektedir. Ayrıca vatanımızda de Trikotillomani olaylarında ilkin depresyon, takıntılı kompulsif bozuk para ve anksiyete bozuklukları edinmek neredeyse psikiyatrik eş tanılama payı yüksektir. Çalışmalarda psikiyatrik eş teşhisi bulunan trikotillomani olgularında çor şiddetinin hâlâ müşterek tomar bulunduğu bildirilmiştir".

"Bilişsel davranışçı terapiyle otama mümkün"
Hastalığın tedavisinde de nice yöntemin kullanıldığını anlatım fail Dr. Tuman, “Trikotillomani tedavisinde derman tedavileri, belirtilerin takıntılı kompulsif bozukluktaki kompulsiyonlara benzeşim doğası ve zevcelik fail anksiyete bozukluğu ve bunalım eş tanıları dolayısıyla gündeme gelmiştir. Bir çalışmada ilaçların trikotillomani tedavisinde ılımlı ağırlık ebatlarına eş oldukları bildirilmiştir. Bunun haricinde kognitif davranışçı sağaltım yaklaşımlarının nice hastada çarpıcı bulunduğu gösterilmiştir. Özellikle alışkanlığı aksine yöneltme eğitimi uygulamasının yolma belirtilerinde ehemmiyetli seviyede eksilme oluşturduğu bilinmektedir. Alışkanlığı aksine yöneltme yöntemi, rahatsızlığın gözden geçirilmesi, hastanın yolma davranışı ve bu davranışı tetikleyen bilişsel, emosyonel ve duyusal uyarıcıların farkına varmasını içeren farkındalık eğitimi, saç yolmaya karşı minimum biraz çağ süren, günce aktiviteler ile mevzun elleri sumsuk gerçekleştirmek ve kilitlemek kadar rakip müşterek tutum ihya kısaca seçenek tutum eğitimi, relaks eğitimi, güdeleme ve uyumun genelleştirilmesi, toplumsal dayanak ve günce ile kendini takip ve kıymetlendirme uygulamalarını içerir” sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler