USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Togo Dışişleri Bakanı Dussey: Togo kazan-kazan ilkesine ilgili ortaklıkları önemsiyor

Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, ülkesinin bundan böyle anadan görme partnerler namına kazan-kazan ilkesine müstenit ortaklıklara ehemmiyet verdiğini söyledi.

Togo Dışişleri Bakanı Dussey: Togo kazan-kazan ilkesine ilgili ortaklıkları önemsiyor
21-10-2021 11:35
Lome

Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Togo'nun başkenti Lome'ye düzenlemiş olduğu resmi görüşme sonra AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin Afrika'da tesiri artıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinden Togo tarafı kendisine şişman sevinme duyduklarını tamlayan Dussey, görüşmelerin enine boyuna velut geçtiğini söyledi.

Togo'nun partnerlik anlayışının konuşu temellere dayandığını tamlayan Dussey, "Geleneksel partnerimizi filhakika biliyorsunuz. Bugün Togo kazan-kazan ilkesine ilgili ortaklıkları önemsiyor. Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe'nin 2020-2025 kere haritasında asliye almış olduğu husus başlığı ise yatırım." dedi.

Bakan Dussey, Togo hükümetinin haziranda birlikte uran parkı açtığına dikkati çekerek, bu parkın, Türkiye de karışma kâffesi yatırımcılara açıkça bulunduğunu kaydetti.

Togo'nun yatırımcılar düşüncesince türlü fırsatlar barındırdığını vurgulayan Bakan Dussey, "Togo fiziken ıvır zıvır birlikte yurt kabil lakin Lome Limanı, Gine Körfezi'ndeki katıksız su levent eş yegâne liman. Birçok ülkeye Lome Limanı'ndan derya ticareti yapılıyor. Hatta Lome Limanı güzeşte sene Gine Körfezi'ndeki en baş döndürücü fail taşımalık limanı oldu. Bunlar Türk yatırımcılar düşüncesince ehemmiyetli avantajlar." ifadesini kullandı.

En ehemmiyetli envestisman piyasası tarım

Dussey, Türk yatırımcılarla birlikte süredir haberleşme şeklinde olduklarını, 2 ülkenin tecim odalarının bu arada çalıştığını ve doğacak sene da Lome'de Togo-Türkiye İş Forumu düzenleyeceklerini belirtti.

Yatırımları mevzusundaki öncelikleri karşı da Dussey, şunları söyledi:

"Hükümet kendisine en baş döndürücü ehemmiyet verdiğimiz envestisman piyasası tarım. Togo'nun kâffesi bölgelerinde, elde edilmiş mamüllerin işlenebilmesi düşüncesince hususi ekincilik alanları oluşturduk. Birçok verim yetiştiriyoruz lakin işlemesini yeteri denli yapamıyoruz. Tarım sahasına envestisman gerçekleştirmek talip Türk yatırımcıları Togo'ya çağırma ediyoruz. İkinci birlikte meydan da gündüz enerjisi. Togo hükümeti en ücra köylerde caba her insanın elektriğe ulaşmasını istiyor. Üçüncü önceliğimiz ise enfrastrüktür projeleri."

"THY doğacak sene seferlere başlayacak"

Bakan Dussey, Togo'nun limanının yanında iklim ulaşımı dair da bağlanak noktasında bulunduğuna dikkati çekerek, "Lome havalimanından millî iklim yolu firması Asky eliyle 24 güzergaha doğrudan seferimiz var. Lome'den ABD'ye caba aktarmasız uçabiliyorsunuz. Bunun düşüncesince Türk Hava Yollarının (THY) hemen Lome'ye doğrudan seferlere başlaması önemli. Bu da yatırımcıların işini kolaylaştıracaktır. Şüpheniz olmasın filhakika THY doğacak sene seferlere başlayacak, dü yurt bu mevzuda mutabık, elden uygulayım birtakım detaylar var." değerlendirmesinde bulundu.

İlişkilerin gelişmesinde büyükelçiliklerin ehemmiyetli gösteriş oynadığına ayraç fail Bakan Dussey, Türkiye'nin 1 Nisan'da Lome Büyükelçiliğini açtığını, kendilerinin de doğacak sene Ankara büyükelçiliklerini faaliyete geçireceğini söyledi.

"Türkçe tweet atarken Türk dostlarımdan iane alıyorum"

Dussey, Togo'daki yıldırı riski ve Türkiye ile bu mevzuda iş donanmasına bağlı şunları kaydetti:

"Togo enine boyuna tehlikesiz birlikte ülke, şu an çabuk birlikte yıldırı tehdidi namevcut lakin Mali, Nijer ve Burkina Faso'da, Fildişi Sahili ve Benin'in birlikte kısmında yıldırı problemi var. Bu ülkelerle bire birlikte alanı paylaşıyoruz, nedeniyle tığ de kendimizi destek olmak zorundayız. Öte taraftan Cumhurbaşkanı Gnassingbe, akıbet devirde Mali'den Çad'a denli yıldırı problemininin çözümünde canlı gösteriş kabul etmek istiyor. Yani hem yıldırı mağduru komşularımızdaki bu problemi çözmeye çabalarken birlikte taraftan da lazım önlemleri alıyoruz zira teröristlerin tamamen denize kıyısı bulunan devletlere dönüşmek istediğini de biliyoruz. Bu noktada Türkiye'nin deneyimleri baş döndürücü ehemmiyetli zira levent seneler terörle savaşım etti. Dolayısıyla hem Togo tıpkı zamanda semt ülkelerinin terörle mücadelesinde Türkiye örneği enine boyuna başarılı."

Dussey, kendisinin Türkiye ziyareti ve Erdoğan'ın Lome ziyareti esnasında yoğun pıtrak attığı Türkçe tweetler dair kimden iane almış olduğu sorusuna ise "Dünyada ve Togo'da nice Türk arkadaşım var. Ben de beş altı lügat Türkçe biliyorum lakin tweet dair onlardan iane alıyorum, birtakım düzeltmeler yapıyorlar. Şimdilik adları köle kalsın." cevabını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler