USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Teknoloji şirketleri 'metaverse' ile 'fiziksel dünyayı' ele buyurmak istiyor

Kovid-19 salgını ilkin blokzincir ve NFT'ler kazanmak gibi az daha hepsi devir içi hizmetlere müteveccih talebi artırırken, teknolojiden mal kazanmanın dünkü yollarını arayan şişman firmalar "metaverse" ile "fiziksel dünyayı" ele geçirmeye hazırlanıyor.

Teknoloji şirketleri 'metaverse' ile 'fiziksel dünyayı' ele buyurmak istiyor
29-10-2021 11:19
Washington DC

Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic kabilinden firmaların milyarlarca dolarlık envestisman planıyla gündeme gelen metaverse konsepti, internetin gelişimindeki ortak ahir etap kendisine görülüyor.

Facebook, firmanın adını Meta kendisine değiştirecek

Teknolojiden mülk kazanmanın dünkü yollarını arayan şirketler, metaverse ile insanlara genel ağ üstünden erişebilecekleri düşüntülü ortak kâinat vadediyor.

Son çağda metaverse'e müteveccih kalan özen Kovid-19 salgının da ortak kararı kendisine görülüyor. Daha ortak tomar insanoğlunun engin çalışmaya başlamasıyla devre içi etkileşimin daha realist bir duruma getirmeye müteveccih ilginin arttığı belirtiliyor.

Kurgusal ortak hakikat bulunan Metaverse konsepti, ortak ahir evrenin parçası ballanmak talip yatırımcılar ve şirketlerden iri özen görüyor.

Metaverse nedir?

Sanal hakikat teknolojisinin geliştirilmiş ıpıssız kendisine tanıdık metaverse, düşüntülü kâinat kendisine da tanım ediliyor.

Metaverse'te şahısların alım satım yapabileceği, hizmetlere sürdürümcü olabileceği, iş dostlarıyla baş başa çalışabileceği, düzen oynayabileceği ve ayrıca çevresindeki görüntüyü şahsi zevklerine ve ihtiyaçlarına layıkıyla özelleştirebileceği paylaşılan 3D mevhum ortak düz sunuluyor. Metaverse, insanoğlunun sayısal alandan çok sayısal dünyanın içerisine girmesine müsaade veriyor.

Örneğin, kullanıcılar çıkarlarını ortak hologram halinde apayrı bölgelere yansıtabiliyor. Metaverse, ferdin hemen beslemek hesabına içerisine girebildiği somutlaştırılmış ortak genel ağ kabilinden fon edilebileceği belirtiliyor.

Gerçeğe alakalı olacak metaverse'in, ilkin oluşmuş mevhum dünyalardaki karikatürize avatarların bilakis kullananların asıl fiziki çevrelerini dijitalleştirerek, birbirleriyle asıl insanoğlu görüntüleriyle etkileşime girebilmelerine İmkan sağlayacağı kaydediliyor.

Metaverse teriminin The Matrix, Pokemon Go, Minority Report, Ralph Breaks The Internet, Black Mirror kabilinden sayımsız film ile videoteyp oyununda betimleme edilmiş bulunduğu biliniyor.

Facebook yöneticileri, metaverse'i şahısların düzen canlandırırken ve ya araştırı yaparken birlikteymiş kabilinden hissedebilecekleri ortak düz kendisine tanımlıyor.

Facebook, metaverse şirketine dönüşmeyi hedefliyor

Facebook, metaverse dalında art arda meydana getirdiği atılımlarla öne çıkıyor.

Son kendisine Facebook şirketinin adının Meta kendisine değiştirileceğini duyuran Facebook Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg, şirketi doğacak 5 sene ortamında ortak toplumsal komünikasyon araçları şirketi olmaktan çıkarak ortak metaverse şirketine dönüştürmeyi hedefliyor.

Zuckerberg, orak ayı ayında, nihai tüketicilerin arı firmanın platformlarında celse açacakları değil, bire ortak sürede bu sayısal dünyada yaşayacakları, çalışacakları ve düzen oynayacakları metaverse'i Facebook'un ve netin geleceği düşüncesince ortak zevahir kendisine pazarlamaya başlamıştı.

Metaverse'in yapımı düşüncesince Avrupa genelinde 10 bin eş istihdam edeceğini duyuran Facebook, metaverse ile bire ortak fiziki bölgede sıfır şahısların oluşturabileceği ve keşfedebileceği ortak saf mevhum düzlük sunmayı planlıyor.

Zuckerberg, metaverse'i cep telefonlarından ve ya ekrandan beslemek hesabına şahısların parçası olabileceği, içerisine girebileceği ortak genel ağ kendisine tanımlıyor. Evden emek hasretmek taraftarı kendisine bildik Zuckerberg, metaverse’in işe gidip hulul ihtiyacını ortadan kaldırılabileceğini belirtiyor.

Facebook, edisyon altında

Zuckerberg, 2004’te Facebook'u kurdu ve borsada tahminî ortak trilyon dolar mesabesinde ortak ortaklık durumuna getirdi.

Başta Avrupa ballanmak neredeyse kâinat çapında düzenleyiciler ve politikacılar, çevre enerjisini dizginlemek, kusur bilgelik ve tiksinti söylemine sonuç hasretmek düşüncesince Facebook ve Zuckerberg’ı edisyon altında tutuyor. Facebook'u kârı güvenliğin önüne koymakla suçlayan emektar etkin Frances Haugen'in iddiaları da şu anda Facebook düşüncesince dava oluşturuyor.

Facebook, adını Meta kendisine değiştirerek ortaklık kendince negatif haberlerden uzaklaşmayı ve imajını iyileştirmeyi de hedefliyor.

1 Aralık 2021'den sonradan esham "MVRS" sembolü altında prosedür görecek. Facebook, "metaverse" düşüncesince aut pınar kullanacağını duyurdu. Şirket yapısında apayrı ortak fark beklenmiyor.

Zuckerberg, eleştirilerden ırak ikamet etmek düşüncesince "metaverse" de “mahremiyet ve güvenliğe” daha da ehemmiyet vermeyi hedefliyor.

Teknolojinin liderleri netin metaverse ile genişleyeceğine inanıyor

WhatsApp, Instagram ve Messenger'ı da içerisinde barındıran Facebook, dünkü sayısal dünyayı şahıs başına peydahlamak istemiyor fakat merkezi ortak gösteriş oynamayı hedefliyor.

Zuckerberg, şahısların doğacak yıllarda Facebook'u tedricen daha ortak tomar ortak "metaverse şirketi" kendisine görmelerini beklediğini anlatım ediyor. Şu anda Facebook’un mensuplarının bu teknoloji üstünde yoğunlaştığı belirtiliyor.

Facebook, metaverse ile bire ortak fiziki bölgede sıfır öteki şahısların oluşturabileceği ve keşfedebileceği ortak saf mevhum düzlük sunmayı hedefliyor. Şirket, reklam kesiksiz iş modelinde tek bilinçlilik değişmese fark metaverse'te dünkü "ekonomik fırsatlar" görüyor.

Diğer teknoloji şirketlerinin yöneticileri de netin metaverse ile genişleyeceğine inanıyor. Bunlar ortada Microsoft Üst Yöneticisi Satya Nadella ile elektronik beyin oyunu geliştiricisi Epic Games'in başkanı Tim Sweeney da bulunuyor.

Sony Electronics yöneticilerinden Tyler Ishida ise zamanımız teknolojisinin çözünürlük kuru ve kalitesi sebebiyle metaverse'in katılımcılar düşüncesince "gerçek hayat" denli asıl görünebileceğini belirtiyor. Ishida, metaverse'in hepsi duyuları harekete nâkil daha üreteç ortak "eğlence deneyimine" ayraç ettiğini belirtiyor.

Silikon Vadisi'nde pop bir duruma geliyor

Metaverse, Silikon Vadisi'nde tedricen popülerleşen ortak anlam olurken, Microsoft, Nvidia ve Unity Software kabilinden firmaların de metaverse düşüncesince araçlar, hizmetler yahut muhteva geliştirdikleri belirtiliyor.

Çevrim içi düzen platformu ve düzen tekvin sistemi Roblox da kendini ortak metaverse şirketi kendisine tanımlarken, Epic Games'in Fortnite'ı da mataverse'in ortak parçası kendisine onama ediliyor.

GameStop'ın da yakında verdiği "Web3 Gaming" iş ilanıyla metaverse'e gireceği, firmanın "Web3 Gaming" konumu düşüncesince Ethereum, NFT'ler ve blokzinciri tabanlı düzen platformları dair görmüş geçirmiş ortak etkin aramış bulunduğu kaydediliyor.

Uzmanlar, metaverse'in kullanmakta olanları asıl dünyadan daha da koparabileceği uyarısında bulunarak, Facebook'un kusur bilgelik ifşa kabilinden bulunan sorunlarının artabileceğini belirtiyor.

Metaverse'in Facebook çeşidinden tüketicilerden daha ortak tomar mülk yöneltmek düşüncesince kullanılacağı anlamında şüpheler de uzmanlar çeşidinden dile getiriliyor

"Kombinatoryal trend örneği"

Teknoloji Araştırma ve Danışmanlık şirketi Gartner Analisti Tuong Nguyen, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, metaverse'i enformasyon düşüncesince daha belirlenmemiş protokolleri kullanacak, ari fakat birbirine ilişkin ağların mihman ve üreteç "dijital ortamı" kendisine tanımladı.

Nguyen, "Fiziksel dünyanın asıl zamanlı, uzamsal kendisine yönlendirilmiş ve dizine kırgın içeriğiyle kesişen, kalıcı, merkezi olmayan, işbirlikçi, baş başa çalışabilir sayısal muhteva sağlar." dedi.

Metaverse konseptinin sonuç yıllarda pop bir duruma gelmesinin nice sebebi bulunduğunu tamlayan Nguyen, metaverse'in ferdî kendisine önemli, çarpık ve ari kendisine gelişen ortak saf trend ve değişen teknolojinin apayrı ortak trendi ortaya boşaltmak düşüncesince birbirleriyle etkileşime girmiş bulunduğu kombinatoryal trendin ortak örneği bulunduğunu anlatım etti.

"İnternetin geleceği"

Nguyen, şu biçimde bitmeme etti:

"Örneğin, metaverse'i deneyimlemenin ortak yolu, artırılmış hakikat ve mevhum gerçekliktir. Artırılmış hakikat ve mevhum gerçeklik, metaverse düşüncesince hem lensler hem de deneyimler kendisine fariza edebilir. Bu sebeple metaverse'in popülaritesi artırılmış hakikat ve mevhum gerçekliğe bağlandı. Metaverse mahsus bire ortak sürede sayışma edilemez tokenleri de içerecektir. Benzer şekilde, metaverse'in popülaritesi NFT'ler çeşidinden da desteklendi. Bunlar, metaverse'in sonuç yıllarda illet pop bir duruma geldiğinin dü örneği."

Büyük teknoloji firmalarının illet metaverse ihdas etmek istediğini değerlendiren Nguyen, "Pek çoğu, internetin, bilişimin, sayısal ve fiziki etkileşimlerin geleceğinin metaverse kendisine değerlendiriyor. Eğer gidiş buysa, hepsi teknoloji şirketleri bu doğacak son zamanların ön saflarında toprak onama etmek istiyor." dedi.

Nguyen, metaverse'in insanoğlu yaşamını elbette etkileyeceğine de değinerek, şunları kaydetti:

"Bu probleminin tek ortak yanıtı yok. İnterneti düşündüğünüz kabilinden düşünürseniz, yanıt mahsus buna benzeri olacaktır. Hayatı elbette etkileyeceğini şümullü ortak biçimde tanım etmek düşüncesince banko baş döndürücü erken. Muhtemelen yaşamın nice tarafını etkileyecektir. Kalıcı, merkezi olmayan, delege ve baş başa çalışabilir ortak sayısal ortamla beklenen olabilecekleri hemen dakika bildiklerimize isnaden tesirini şekillendirebiliriz yahut anlayabiliriz."


- "Metaverse'in asliye konsepti levent boylu süredir var"


Gelişen teknolojileri strateji fail çözümleyici Victoria Petrock da metaverse'in nice değişik tanımı olduğunu, fakat bunu netin dünkü nesli kendisine düşündüğünü söyledi.

Metaverse'in genel ağ üstünden erişilebilen mevhum 3 boyutlu ortak düz bulunduğunu tamlayan Petrock, bunun kullananların avatarları yahut kendilerinin öteki sayısal temsilleri vasıtasıyla buluşabilecekleri ve etkileşime girebilecekleri, alım satım yapabilecekleri, çalışabilecekleri, teşrikimesai yapabilecekleri, eğlenebilecekleri, tüketebilecekleri ve düzen oynayabilecekleri ayrışık birbirine ilişkin mevhum alanlar ortada problemsiz ortak biçimde akıntı etmelerini sağlayacağını aktardı.

Petrock, "Metaverse'de toplumsal medya, mevhum toplantılar, oyun, e-ticaret, çevrimiçi ortaklık kabilinden şu anda mevcud ayrışık sayısal platformların hepsi kuramsal kendisine ortak araya doğacak ve mevhum hakikat başlıkları, artırılmış hakikat gözlükleri, çokbilmiş telefon uygulamaları yahut daha buluş edilmemiş öteki cihazlar vasıtasıyla erişilebilir olacak. Metaverse'te insanlar, mevhum yaşamlarını sayısal ikizler vasıtasıyla şahsi yaşamlarına koşut kendisine yaşayacaklar ve ayrıca bu yaşamları birleştirecekler yahut birleştiremeyecekler." dedi.

Büyük teknoloji şirketlerinin metaverse'i netin evriminde "bir ahir iri şey" kendisine tanıttığını tamlayan Petrock, "Metaverse'in asliye konsepti levent boylu süredir var, Second Life ve The Sims'i düşünün, fakat müstevli ve iş ile toplumsal deneyimler düşüncesince mevhum ikameleri baştan tekvin gereksinimi onu ihya ve bundan intifa çabalarını hızlandırdı." değerlendirmesinde bulundu.

Şirketler teknolojiden mülk kazanmanın dünkü yollarını bulma arayışında

Petrock, metaverse'in sonuç yıllarda pop olmasının mevhum gerçeklikle de ilgilisi olduğuna ayraç ederek, "Facebook ve öteki firmalar mevhum gerçekliğe iri envestisman yapmış oldu ve artırılmış hakikat deminden interneti ortak ahir bağlanak ve kâr düzeyine taşıyabilecek o göz kamaştırıcı uygulamayı bilmek düşüncesince çabalarını dü katına çıkarıyor. Kişisel deneyimlerin yerini onama etme gereksinimi ve mevhum hakikat ile öteki gelişen teknolojileri ergonomik ve karlı bir duruma getirme gereksinimi metaverse'in arkasındaki antipatik güçler kendisine öne çıkıyor." niteleyerek konuştu.

Facebook kabilinden firmaların teknolojiden mülk kazanmanın dünkü yollarını bilmek ve üstünde dünkü evlat ürünler, hizmetler ve deneyimler oluşturabilecekleri ortak vasat peydahlamak istediklerini vurgulayan Petrock, kişilere gidecekleri daha ortak tomar sayısal toprak ve bu yerlerde yapacakları daha ortak tomar sayısal bilinçlilik verilebilirse, reklamlar ve dünkü hizmetlerle onların önüne devrolmak düşüncesince daha ortak tomar okazyon olacağını anlattı.

Petrock, "Fiziksel kaynaklar şu anda sınırlıdır, fakat sayısal kaynaklar tükenmez olabilir. Bir eş biraz değişik kimliğe cemaat kabil ve metaverse'te bıkılmayan oranda eşyaya cemaat olabilir." dedi.

İnsanları elektronik beyin korsanlığına sunulan salıverme potansiyeline sahip

Büyük teknoloji şirketlerinin çoğunun, manalı ve birbirine ilişkin ortak "metaverse" oluşturmasının uğrunda levent boylu ortak kez bulunduğunu tamlayan Petrock, şahısların ortak yahut daha ortak tomar iri teknoloji şirketinin haklarında ne denli bilgelik sahibi bulunduğu dair baş döndürücü titiz olmaları gerekeceğini aktardı.

Petrock, toplumsal medya, e-ticaret, iş, düzen ve öteki ortaklık araçlarını birbirine bağlamanın kullanmakta olanları etiket hırsızlığına, elektronik beyin korsanlığına ve öteki biçimsiz şeylere sunulan salıverme potansiyeline cemaat bulunduğunu dile getirdi.

Metaverse'in şahısların Zoom yahut Teams'den daha realist ve gır gır yollarla engin çalışmasına imkân tanıyacağına ayraç fail Petrock, "Avatarlarımız yaşamımızın sayısal alanları ortada problemsiz ortak biçimde akıntı ederken, etkileşimlerimizde bundan böyle fiziki engellemeler olmayacak." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler