USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Sudan’da darbe karşıtı protestolarda can kaybı 7’ye yükseldi

Sudan'da sabahleyin saatlerinde yaşanmış olan askeri hareketliliğin arkası sıra başlamış olan darbe karşıtı protestolarda yaşamını kaybedenlerin sayısı 7'ye, yaralıların sayısı ise 140'a yükseldi.

Sudan’da darbe karşıtı protestolarda can kaybı 7’ye yükseldi
26-10-2021 00:15

Sudan'da sabahleyin saatlerinde intikal hükümetindeki Başbakan Abdullah Hamduk ve aralarında minimum 4 bakanın da bulunmuş olduğu başka çırçıplak hükümet yetkililerinin gözaltına alınmasının arkası sıra ahali sokaklara dökülerek darbe girişimini protesto etmişti. Ordu ise protestoları diremek düşüncesince orantısız çelim kullanmıştı. Güvenlik güçlerinin iklim genelindeki protestolara müdahalesi kararı yaşamını kaybedenlerin sayısının 7'ye, yaralıların sayısının ise 140'a yükseldiği bildirildi.

Dokuz maddelik OHAL kararnamesi ile Sudan'ın iyileştirilmesi düşüncesince eklenmiş olan 2019 darbe süreciyle ilgilendiren tahsil edilen kâffesi maddelerin makbul olacağı, darbe hükümeti yönetimi boyunca 11, 12, 15, 16, 24(3), 71, 72 önemli kanun maddelerinin kesme taahhütle kaldırılacağı anlatım edildi. Kararnamede, arızi hükümetin feshedileceği ve kabinenin iyileştirileceği, eyalet valileri ile nezaret müsteşarlarının bundan affedilmiş tutulacağı aktarıldı. kent valiliklerine müdürler görevlendirileceği tamlanan kararnamede, yetkilendirme komitesinin yetkisinin durdurulacağı bildirildi.

Sudan'da intikal dönemi

Ülkede derinleşen kazançlı bunalım ve sakıt sahn standartları, Aralık 2018'de kitlesel ahali protestolarının başlamasına sefer açmış ve 11 Nisan 2019'da cıvıl cıvıl yönetime el koymuştu. Dönemin Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in devrilmesinden sonraları Ağustos 2019'un böylecene Askeri Geçiş Konseyi kurulmuştu.

Devlet Başkanı ve Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah El Burhan, Başbakan ise Abdullah Hamdok olmuştu. Ülkedeki askeri ve çırçıplak yetkililer, serbest kabiliyetli siyasal ve kazançlı reformlar düşüncesince intikal devri üstünde anlaşmaya varmıştı. Geçtiğimiz ilkgüz ayındaki başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi ülkede baştan istikrarsızlığa sefer açmıştı. Bugün yaşanmış olan askeri hareketlilik, çırçıplak ve askeri liderler ortada haftalardır küsurat gerilimin arkası sıra geldi.

Hamad Alnajjar
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler