USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Şii diyanet adamlarına göre, DEAŞ saldırılarının gayesi görüş mücadelesi başlatmak

ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Afganistan'dan ayrılmasından sonradan ülkede canlı Şiiler, yıldırı örgütü DEAŞ'ın dü şişman saldırısına verilen kalırken, Kandahar'da canlı Şii ilmek adamları, yıldırı örgütünün anlayış mücadelesi başlatmak istediğini bel

Şii diyanet adamlarına göre, DEAŞ saldırılarının gayesi görüş mücadelesi başlatmak
25-10-2021 13:49
Kandahar

Afganistan'ın güneyinde mevcut ve Taliban'ın kalesi şekilde bildik Kandahar'ın önde mevrut Şii diyanet adamları, yıldırı örgütü DEAŞ'ın saldırıları karşı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Din adamları, Afganistan'ın zamanı süresince burada canlı Şii ve Sünniler ortada çelimli müşterek ilişkinin bulunduğunu vurguladı.

Gerek 1919'da İngilizlerden kazanılan istiklal savaşı lüzum Sovyet işgali sürecinde Sünnilerle taraf yana kıtal yazar martir verdiklerinin altını çizen diyanet adamları, bu bütünlük ruhunun nice ülkede bulunmadığını tabir etti.

Din adamları, Amerika sonrası bir tanesi Kunduz'da gayr ise Kandahar'da iktisap eylemek az daha DEAŞ'ın Şii camilere müteveccih hunriz yıldırı saldırılarının hedefinin ülkede anlayış savaşı başlatmak bulunduğunu belirterek yıldırı örgütünün bunu başaramayacağını vurguladı.

Taliban'ın ellerindeki silahları topladığını aktaran diyanet adamaları, Şiilere ilişkin cami, medrese, okul, Kur'an kursu kabil kurumların güvenliğinin sağlanması düşüncesince gene bu silahları arzu ettiklerini kaydetti.

Din adamları bire müşterek zamanda, Taliban'ın asayiş önlemlerini artırmasını istedi.

Şii Konseyi Başkanı ve Kandahar cuma imamı Serdar Muhammed Zahidi, 15 Ekim'de cuma esnasında planlı DEAŞ saldırısı esnasında en ön safta imamet yapıyordu.

Patlamadan çıban almadan kurtulan Zahidi, saldırının hepsi Afganistan halkına müteveccih bulunduğunu fakat ülkedeki saldırıların rüçhan hedefinin Şiiler olması dolayısıyla bu mezhebe mensup şahısların hayatıyla ilişik akıl duyduklarını tabir etti.

Zahidi, Afganistan'da yönetimi ele düzlük Taliban'ın iklim yönetiminde tam deneyime cemaat olmamasının endişelerini artırdığını belirtti.

Taliban yetkililerinin saldırıların engellenmesi düşüncesince asayiş önlemlerini artıracakları anlamında kendilerine yalan verdiğini aktaran Zahidi, "Gelişmiş devletlerde de bulunduğu kabil birtakım hallerde böylesi saldırıların önlenmesinin çetince bulunduğunu onlar da itiraf ediyor. Güvenlik problemlerini düşürmek ve ihsas görevlilerinin sayısını bırakmak düşüncesince çabalayacaklarını kaydettiler." dedi.

Saldırıların anne hedefinin Şii ve Sünniler ortada anlayış savaşı boşaltmak bulunduğunu kaydeden Zahidi, "Patlamaların müşterek amacı de DEAŞ'ın hala canlı bulunduğunu dünyaya belirtmek istemesidir. DEAŞ'lılar hala mevcut olduklarını belirtmek istiyor." ifadesini kullandı.

Kandahar'da senelerdir rastgele müşterek atak olmadığını tamlayan Zahidi, Taliban'ın da kendilerinin de tedariksiz yakalandığını dile getirdi.

"Taliban'dan DEAŞ çalışanlarının likidasyon edilmesi sözü"

Kandahar'da 9 sene cuma imamlığı yapmış ve Afganistan Şiilerinin imitasyon mercisi Ayetullah Ali Sistani'nin mümessili Hüseyin Nuri Şurperayi de ülkede mezhepler ortada bütünlük bulunduğunu ve aralarında rastgele müşterek savaşın beklenir olmadığını kaydetti.

DEAŞ saldırılarının peşinde İsrail ve Batılı güçlerin bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Şurperayi, "Sadece kılıç değil, Şii-Sünni hepsi bu iş dolayısıyla endişeli. Şiilere katışıksız müşterek nesne değil. Ancak muhtelif bahanelerle Şiilere en önce saldırdıkları doğrudur." dedi.

Şurperayi, Belh valisi ile icra ettiği toplantıda valinin, Taliban vardığında hapishanelerde başıboş bıraktığı mahkumlar ortada mevcut DEAŞ çalışanlarının menfaatlerini saklayarak Taliban'a katıldığını ve oluşturulacak müşterek komisyonla bu şahısların belirleme edilip likidasyon edileceğini dediğini aktardı.

Taliban yetkililerinin de Şii cemaatine müteveccih acemi saldırılardan telaşlı olduklarını namına tabir ettiklerini tamlayan Şurperayi, ellerinden tahsil edilen silahların art verilmesi düşüncesince kendilerine yalan verildiğini kaydetti.

Ülkede güvenliğin umumi şekilde sağlandığını dile getiren Şurperayi, Taliban'ın yönetimde Şiilere de arazi verici şümullü müşterek hükümet kurmasını ve Şiiliğin yasalarda maruf resmi konumunun bitmeme ettirilmesini arzu etti.

Cami imamı ve Şii medreselerinde müderrislik işleyen Baridad Rızai de Şii-Sünni toplumları ortada asıl müşterek bütünlük bulunduğunu belirtti.

Rızai, Şii toplumuna müteveccih DEAŞ saldırılarıyla ilişik şu ifadeleri kullandı:

"İslam düşmanları, bu birliğin bitmeme etmesini istemiyor. Kardeşler ortada resmiyet peydahlamak düşüncesince muhtelif yollara başvuruyorlar. Her muhtelif harp yöntemini deniyorlar. Böylesi saldırıların amacı Şii ve Sünnilerin ortada resmiyet açmaktır. Bu bütünlük ve beraberliği bozmak istiyorlar."

Vilayet yöneticilerinin patlama dolayısıyla Taliban'ın fevk dozaj yönetiminden ağırbaşlı tepkiler aldığını dediğini aktaran Rızai, Taliban'ın kalesi şekilde bildik Kandahar'da böylesi müşterek patlamanın meydana gelmesi dolayısıyla yöneticilerde utangaçlık hissini gözlemlediğini kaydetti.

Şii medreselerinde diyanet derslerimizi verici Rızai, Taliban'ın şu anne derece ibret içeriklerine karışmadığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler