USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Kaya’dan aşı karşıtlarına sitem

Tüm dünyayı tesiri dibine meydan Korona virüs (Covid-19) olayları vatanımızda bulunduğu kadar Trabzon'da da tedricen artıyor. Özellikle sonuç günlerde kimi aşı karşıtları gündemdeki yerini korurken, uzmanlar aşının dirimsel önemi ehil olduğuna aksan yaparak pandemiye karşı

Prof. Dr. Kaya’dan aşı karşıtlarına sitem
23-09-2021 10:16
Trabzon'da hadise artışlarının sürdüğünü bu yönde hastanelerdeki doluluk oranlarının arttığını anlatım fail KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, ilkin iki canlı ve gailesiz yaşlarındaki parasız sayında kesafet yaşandığına ilgi çekti. Kaya “Ülke genelinde hadise sayılarında geçtiğimiz haftalara gereğince ortak artma lakırtı konusu. İlimizde de benzeşim halde bunun oluşturduğu kesafet ve sorunları canlı namına yaşıyoruz.

Gördüğümüz o ki; hadise sayılarında ağır ortak artma var. Servisler az hâlâ tama yaklaşan dolulukla çalışıyor. Bazen acele servislere mevrut hastalar düşüncesince toprak bulmada güçlük yaşıyoruz. Yoğun bakımlar bazında da böyle. Özellikle iki canlı ve gailesiz yaşlarındaki hastalarda ortak kesafet bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunun da en önde mevrut nedenleri aşılamanın yapılmayışı yahut kem namına işlenmiş olması” dedi.

"Aşılama dirimlik ciddiyete sahip"

Aşılamanın dirimlik önemi erbap bulunduğu tamlayan Kaya, okullardaki beniz yüze eğitimde yaşanmış olan sıkıntıları değerlendirerek, “Eğitime etraflıca müddet açıklık verildi. Ülke namına tek istemediğimiz ortak durum. Sonuçta ülkemizi yönetenler bu mevzuda ortak kadro icraat ve tedbirler içinde terbiye periyodunu baştan başlatılmasına değişmeyen verdiler ve başladık. Bazı mevzularda eksiklerimiz var. Her şeyden geçmiş okulların sınıfların fiziksel koşulları, mektepli sayılarına akla yatkın mekanların olup olmaması yürütüm bazında ortak kadro güçlük getiriyor. Çocuklarımız birbirleriyle yaklaşan değini biçiminde kalabiliyor. Aşılama vaziyetleri aşırı dirimlik ciddiyete sahip” niteleyerek konuştu.

“Öğretmenlerin döllenme payı da daha birlik manasıyla sağlanabilmiş değil”

Okullarda ilkin öğretmenlerin döllenme oranlarının daha ülküsel kurda olmadığını anlatım fail Kaya, “Öğretmenlerimizde döllenme payı daha ülküsel kurda değil. Ki filhakika anca olsa fark bu da yetmiyor, yurttaş namına veliler namına hepimiz de aşılanmış olmalıyız. Bunları çabuk ortak halde tamamlamamız dirimlik ciddiyete sahiptir. Son devirde ciddilik ele geçiren ve bulut gerçekleştiren çatal ağız denli birtakım mutasyonlar var. Bundan sonradan da ayrımlı dünkü mutasyonların gelişme göstermesi de belki dahilinde gözüküyor.

Bunlar virüsün yayılım sertliği ve hastalandırıcı niteliklerini artırabileceğinden ötürü bulut doğurmaktalar. Virüsün yayılmasına ne denli toleranslı davranırsak o denli değişinim kapasitesi artabilir bu da, istenmedik neticelere sebep olabilir. Dolayısıyla elimizi aşırı çabuk tutmamız lazım. Ülke genelinde sonuç devirde döllenme oranları derece derece hâlâ güzel noktalara taşındı. Doğrusu bunun aşırı hâlâ çabuk ve er evrede olmasını dilek ederdik. Bundan sonradan yapılması müstelzim hijyen, maske, toplumsal aralık denli esas kurallara uyumla baş başa aşılanmanın küsurat çabucak bitmeme etmesidir” şeklinde konuştu.

Aşı karşıtlarını eleştiren Kaya, bunlar ortada rakamları az da olsa ne efsus ki birtakım afiyet mensuplarının da bulunduğuna ilgi çekerek, “Diğer ortak mevzuda şaşkınlıklar içinde izlediğim, bellek eseme kanalıyla açıklama edemediğim aşı karşıtlığı meselesi. Hiçbir ilmî bellek eseme temeli sıfır ortak durum. Vatandaşları bu mevzuda duygulu olmaya çağırma ederiz en çelimsiz sürede aşılarını olsunlar. Sağlıkçılar ortada da ağır ahiret yolculuğu olayları oldu. Dolayısıyla evren aşırı ağır problemle karşı karşıya. Sebebi, işleyiş mekanizması ne olursa olsun bunu speküle etmenin tek manası yok. Bu noktada bizim yapabileceğimiz ortak tane obje dehalet tedbirleri ne ise onları çabucak adına getirmek” ifadelerini kullandı.

Delta varyantının çabucak yayıldığını ve bu virüsün bundan sonradan ağırlığını ortak güzel hissetirmeye başladığını tamlayan Kaya, “Varyant virüslerinin ayrıcalığı çabuk yayılmaları. Artık az hâlâ rutin açıdan çatal ağız varyantı ağırlığını koydu, ülkemizde. Tüm çabalarımıza karşın ne efsus ki ölümle sonuçlanan olaylarımız da olabilmektedir. Sıkıntılı sürecin içindeyiz” dedi.

Bekir Koca
 

İLGİLİ HABER
ABD, bağan gelirli devletlere 500 milyon düze Pfizer Covid-19 aşısı bağışlayacak ABD, bağan gelirli devletlere 500 milyon düze Pfizer Covid-19 aşısı bağışlayacak
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler