USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Özdemir Bayraktar'ın ismi memleketi Trabzon'daki bilgelik merkezinde yaşatılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Şu anda Trabzon'umuzda, başta evlatlarımızı bilgelik ve teknolojiye yönlendirebilmek düşüncesince müşterek bilgelik ve konuşma merkezi projesi başlattık. Bu bilgelik merkezinin adını Özdemir Bayraktar koymaya değişmeyen verdik." dedi.

Özdemir Bayraktar'ın ismi memleketi Trabzon'daki bilgelik merkezinde yaşatılacak
20-10-2021 15:15
Trabzon

Çeşitli programlar kapsamında Trabzon'a mevrut Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde planlı TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları mükafat Töreni'nde, esbak İstanbul'a akıbet yolculuğuna uğurlanan Milli Teknoloji Hamlesi idealinin ve ulusal SİHA'ların kılavuz gemisi adı Özdemir Bayraktar'a yağmur diledi.

Bayraktar'ın, karakteriyle azmiyle ortaya koyduğu işlerle fideist ve duruşuyla her insana dayanıklı teşekkül fail yan yana insanoğlu bulunduğunu tamlayan Varank, "Hayatını, sağlığını, varlığını ari Türkiye idealine ve davasına adamış, hakkıyla dış yan yana şahsiyetti. Biz gençlerimize gelişigüzel fırsatta tarihimizi ayraç ederek Nuri Killigil'i, Vecihi Hürkuş'ları hatırlatıyor, bu adları yaşamlarında dayanıklı almalarını salık ediyoruz. İşte Özdemir Bayraktar abimiz de bire yan yana onlar kadar yan yana davaya inanmış, bunun zor mücadelesini vermiş ve elan da ötesine geçerek, inandıklarını yaşama geçirebilmiş yan yana şahsiyettir. İnşallah geride bıraktığı eserlerle yetiştirdiği nesillerle öldükten sonradan da bu millete, bu topraklara işlev etmeye bitmeme edecektir." ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, Özdemir Bayraktar'ın adının Trabzon'da yaşatılması düşüncesince yan yana değişmeyen aldıklarına ayraç ederek, "Sabah geldiğimizde, Valimizle, Belediye Başkanımızla danışma ettik. Şu anda Trabzon'umuzda, başta evlatlarımızı bilgelik ve teknolojiye yönlendirebilmek düşüncesince yan yana bilgelik ve konuşma merkezi projesi başlattık. Şu anda temelleri kazılıyor. Bu bilgelik merkezinin adını Özdemir Bayraktar koymaya değişmeyen verdik. İnşallah Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezimiz şehrimize, Türkiye'mize faydalı kademli olsun diyorum." sanarak konuştu.

Bakanlık olarak, Özdemir Bayraktar ve onun gibilerin, her insana dayanıklı olacak mücadelesini ve azmini gençlere aşılamanın gayreti içinde olduklarının ve bundan dolayı ülkenin kabil yerlerinden organizasyonları yaşama geçirdiklerinin altını çizen Varank, bebek ve gençlerin, aşırı er yaşlardan başlayarak toy teknolojilere müteveccih eğitimler almalarını, maddesel ve içsel gelişigüzel kabil desteklenmelerini sağladıklarını vurguladı.

"Kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi bulunan Türkiye'yi onların ilmî projeleriyle nesir edeceğiz"

Varank, bu kapsamda dünyanın en iri Uzay Havacılık ve Teknoloji Festivali, evreni keşfe çıkılan Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri'ni ve bilgelik şenlikleri düzenlediklerini anlatım ederek, "Tüm bunların eş noktası, hepsine, gençlerimizin öncülük etmesidir. Bu sembol yarışında gençlerimizin en önde koştuklarını kıymetlendirmek hakkıyla fiyat biçilmez yan yana bahtiyarlık. Çünkü gençlerimizin gözüne baktığımızda o ışığı görebiliyor, o coşkuyu hissedebiliyorsunuz. İnşallah ülkemizin konuşu ve teknolojik bağımsızlığını onların bu kabiliyetleriyle elde edeceğiz. Kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi bulunan Türkiye'yi onların ilmî projeleriyle nesir edeceğiz." dedi.

TÜBİTAK'ın bu bölgede kılavuz gemisi olduğunu, düzenlemiş olduğu yarışmalarla hem öğrencilerin iptila duygusunu tetiklediğini aynı sürede ilmî çalışmalara motivasyon ettiğini özetleyen Varank, ahit de 15'incisi planlı TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları'nın ödül törenini yaptıklarını söyledi.

Yarışmaya 15 binin üstünde müracaat yapıldığını, elan da önemlisinin 81 ilin tamamından müracaat geldiğini tamlayan Varank, bitiş etabının peşi sıra ödül elde eden bütün gençleri kutlama ederek, "Az ilkin 'Öğrencilerimiz maddesel adına ödül alıyorlar mı?' sanarak sordum. Rakamları bana gösterdiler ancak ego bu sayıları çıtırbom buldum. En azından burada finale kalan, ödül meydan öğrencilerimizin maddesel ödüllerini 1000'er teklik arttıralım diyorum. Çocuklarımız o parayı en dobra biçimde değerlendirirler, seneye yapacakları planlar düşüncesince envestisman yaparlar." sanarak konuştu. Bakan Varank'ın bu sözleri, salonda iri alkış aldı.

Varank, günümüzün enformatik devri adına adlandırıldığını ve aşırı zor yan yana rakiplik bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu rekabetin belirleyicisi de bundan böyle çabucak fiyatlar değil, bundan böyle rekabet, ilmî ve teknolojik araştırmalar, geliştirilen toy mahsulat üstünden yapılıyor. İşte bu nedenden er yaşlardan itibaren ilmî açılım ve araştırı kültürünü nail insanoğlu deposu esermek düşüncesince tığ de Bakanlık adına geceli gündüzlü çalışmaya bitmeme ediyoruz. Bilimsel icraat iklim ekonomilerine faziletkâr ek bedel oluşturduğu kadar devletlerin teknolojik dönüşümlerini de tetikliyorlar. Biz de iklim adına bu dönüşümü gelişigüzel yönüyle gerçekleştirerek, evren devletleri arasındaki gücümüzü artırmanın azim ve kararlılığı içerisindeyiz."

"Yerel bilgelik insanlarına aşırı şümullü olanak ve destek sunar sunuyoruz"

Bu kapsamda kabil ameliyat yaptıklarını aktaran Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Faaliyete geçirdiğimiz en ehemmiyetli uygulamalardan yan yana tanesi de Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı. İlk çağrısını 2018 senesinde açtığımız bu programa arsıulusal camiadaki kılavuz gemisi bilgelik insanlarının çalışmalarını ülkemize taşımalarını sağlıyoruz. Yerel bilgelik insanlarına aşırı şümullü olanak ve destek sunar sunuyoruz. Biz bu programı anons ettiğimize bizlere dediler ki 'Hayal kurmayın, Türkiye'ye ki gelir, Türkiye'de ki ilmî araştırı yürütür?' Bu biçimde söylemlerle bizim bu gayretimizi bastırmaya çalıştılar. Emin olun bunlar Türkiye'deki gerçeklerden de bihaberler. Biz bazıları kadar bilgelik insanlarımızı sloganlarla değil, şahsen konkre adımlarla destekledik, bundan sonradan da tutma bitmeme edeceğiz. İşte bizim bu çağrımızın kararında önceki çağrıya 152'si Türk vatandaşı, 91'i ecnebi peyda etmek neredeyse 243 uluslararası, hakkıyla sektörünün en elleme araştırmacısı bilgelik kullanıcılarını programımıza başvurdular. Bu müracaatlar böylece da 21 ayrımlı ülkeden 127 fevk düzem araştırmacıyı tığ ülkemize kazandırdık. Bu şahıslar Harvard, Oxford, Cambridge, Columbia üniversiteleri kadar dünyanın en ehemmiyetli araştırı üniversitelerinde, Amazon, Apple kadar global Ar-Ge şirketlerinde edindikleri deneyimi Türkiye'ye taşıdılar ve şu anda faaliyetlerini Türkiye'de sürdürüyorlar ve bunun indinde bütünü 5'er pare doktora talebesi yetiştiriyor ki onlar da ilmî çalışmaya Türkiye'de elan ağır katkılar sağlayabilsinler."

Varank, bu sene İSEF Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması ile Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda aşırı iri başarılar elde ettiklerini de kaydederek, "İSEF yarışmasında 14 projemizden 10, AB Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda ise 6 projemizden 5'i ödül almaya adalet kazandı. Bu muvaffakiyet akıbet zamanlarda elde ettiğimiz en iri başarı. Ben buradaki çocuklarımızın da ilerde arsıulusal ilmî çevrelerde hem çıkarlarını aynı sürede ülkemizi başarıyla temessül edeceklerine içten inanıyorum." sanarak konuştu.

"Başarılarımız çabucak bunlarla hudutlu değil." ifadesini kullanan Varank, "Uluslararası arenada planlı bilgelik olimpiyatlarında çabucak 2021 senesinde 5 altın, 19 gümüş, 30 tunç ve 2 mansiyon derecesi kazandık. Bu başarılarla bizleri gururlandıran tertemiz bilgelik aşığı gençlerimiz, iri ve çelimli Türkiye'yi aşırı elan ileriye taşıyacak. Verdiğimiz desteklerle değerli çağını canlı bilgelik ve araştırı eko-sistemimiz yardımıyla buna benzeri ve elan kaç başarılara gelişigüzel daim baş başa şehadet edeceğiz." dedi.

Varank, bilgelik ve uygulayım bilimi dalında gelişigüzel şeyin fon etmekle başladığını, fon etmeden tasarlamanın, bilgelik ve teknolojide teceddüt yapmanın, toy yan yana şeyler üretmenin belkili olmadığını söyledi.

Gençlerin, er yaşlardan itibaren ilmî çalışmalara yönelmesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu özetleyen Varank, şöyleki konuştu:

"Bu bölgede ehemmiyetli yan yana misyonu namına getiren TÜBİTAK'taki düzentileme arkadaşlarımıza teşekkürname ediyorum. Sizlerden yegâne yan yana isteğimiz var, fon etmeyi bırakmadan, yolunuza çıkan engellere aldırış etmeden, bıkmadan, usanmadan ilmî çalışmalara bitmeme etmeniz. İnandığınız bu yolda kararlılıkla bütün süreçleri bitmeme ettirmeniz. Ben buradaki gailesiz kardeşlerimin ilerde aşırı kalburüstü işlere imza atacağına yüzdelik 100 eminim. Emin olun ilerde Nobel borç bilgelik insanlarımız siz değerli ziyaretçilerimizin ortada çıkma ancak Aziz Sancar hocamız bizlere şurası hatırlattı; 'Bir ilmî düzentileme yapıyorsunuz, bunu behemehâl adamlık yararına, ülkenizin menfaati düşüncesince yapmalısınız. Siz o emek harcamayı yaptığınızda, bu içtenlikle çalıştığınızda filhakika Nobel'i de size veriyorlar.' dedi. Ben buradaki gailesiz kardeşlerimin bu içtenlikle çalışacağına yüzdelik 100 eminim."

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da 15'incisi planlı yarışmaya 2017 senesinde 7-8 bin düzeyinde müracaat yapıldığını, ahit ise bu rakamın dü katına çıkarak 15 bin müracaat geldiğini kaydetti.

Türkiye'nin gelişigüzel yerinden müracaat aldıklarını anlatım fail Varank, çabucak muhtemelen şehirlerden, iri şehirlerden müracaat gelmediği, 15 bin projeden 5 bine yakınının Van'dan geldiğine dikkati çekti.

Konuşmaların peşi sıra Bakan Varank, müsabakada etap elde fail öğrencilere ödüllerini verdi.

Varank, törenin peşi sıra bazısı stantları görüşme ederek, öğrencilerle lakırtı etti, foto çektirdi.

Törene, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, öğrenciler, veliler ve öğretmenler de katıldı.

Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), TÜBİTAK ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi kabilinden inşaatına başlanan Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi, Ortahisar ilçesinde arazi alacak.

Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi'nde pervaz simülatörü, işporta alanları, merih uzlaştırıcı ve gün saati kadar bölümlerin bulunması, tasarım, doğa, gök ve havacılık, aritmetik ve uygulayım bilimi atölyelerinin olması düşünülüyor.

Aynı sürede yan yana planetaryuma da ev sahipliği meydana getirecek merkezin 2022 senesinde tamamlanması planlanıyor.

Özdemir Bayraktar

1949 yılında, aslen Trabzon Sürmeneli bulunan balıkçı Lütfi Reis'in oğlu adına Garipçe köyünde dünyaya mevrut Bayraktar, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezuniyetinin peşi sıra Türkiye'nin endüstri sektöründe kılavuz gemisi gösteriş üstüne sektör kaç fabrikanın yapı ve toy yatırımlar evresinde uygulayım hoşgörülü adına çalıştı. 1984 senesinde ise otomotiv sektörüne müteveccih yerlileştirme çalışmalarına yardım arz etmek amacıyla Baykar Makina'nın kuruluşunda arazi aldı.

Bayraktar, Baykar kabilinden TSK düşüncesince geliştirilen önceki insansız iklim uzlaştırıcı bulunan Bayraktar Mini İnsansız Hava Aracı (İHA) Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı 2005-2009'da Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde askerler ile baş başa meydana gelen çalışmalara öncülük yaptı.

Özdemir Bayraktar, Silahsız İnsansız Hava Aracı (SİHA) Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHA'ya karakterini sağlayan ibdai tasarımların da sahibiydi.

Bayraktar, Baykar kabilinden ulusal ve ibdai adına geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA'ların Karabağ'ın Ermenistan işgalinden kurtulmasına sunmuş olduğu yardım dolayısıyla 2021'de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kabilinden Karabağ Nişanı'na müstahak görülmüştü.

Tedavi görmüş olduğu hastanede 18 Ekim'de yaşamını kaybeden Özdemir Bayraktar, esbak akıbet yolculuğuna uğurlandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler