USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Organ nakli bekleyenlere umut olmak için koştular

Türkiye'nin en ehemmiyetli koşularından birisi bulunan ve bu sene 7.'si planlı ”Hayat Kurtarmak İçin Yarıştayız- Run For Life” koşun yarışı sona erdi. Yaklaşık bin 500 fahri 21 Ekim - 24 Ekim tarihleri ortada 6.5 milyon adımla 7.500 km mesafeyi örgen bağışı bekleyenler iç

Organ nakli bekleyenlere umut olmak için koştular
25-10-2021 10:44

Organ bağışı üstüne farkındalık tekvin etmek ve bilinirliği yükseltmek üzere Medicana Sağlık Grubu'nun yardımı ile Türkiye genelinde 21-24 Ekim tarihleri ortada binlerce gönüllünün katılımıyla mevhum koşun düzenlendi. Yaklaşık bin 500 fahri 21 Ekim - 24 Ekim tarihleri ortada 6.5 milyon adımla 7.500 km mesafeyi aza bağışı bekleyenler için katetti. Run For Life katılımcılarının kalbi sayı farkı 6 milyon kez umut olmak için attı. ”Hayat Kurtarmak İçin Yarıştayız- Run For Life” mevhum koşusu, bu sene binlerce gönüllünün katılımıyla başlama aldı. Türkiye genelinde aza nakli bekleyen 27 binin üstündeki hastaya ilgi tefriş eylemek amacıyla, spor tutkunlarını mevhum koşuda müşterek araya getiren organizasyonda aza bağışı çağrısında bulunuldu. Türkiye'nin ciharıyek yanından mevhum koşuya eklenen gönüllüler, zat belirledikleri 5 kilometre uzunluğundaki parkurda 21 Ekim 2021 haset 00.00'dan 24 Ekim 2021 haset 23.59'a genişliğinde istedikleri müşterek devir diliminde aza nakli bekleyenlere umut olmak için koştu. Caddebostan sahilinden koşarak dayanak noktası verenler ortada Uluslararası Organ Nakli Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Direktörü Doç. Dr. Arzu Kader Harmancı Seren, Medicana Sağlık Grubu aza nakli hekimleri, yüzlerce koşun grubu, aktarım bulunan hastalar başlama noktasında yerini aldı.

“Türkiye resmi sayılara uyarınca 25 bine DOĞRU aza bağışı bekliyor”
Organ nakli bekleyenlerin yaşamına dokunarak geleceğe müteallik müşterek umut ışığı olabileceklerini vurgulayan Medicana Çamlıca Hastanesi Genel Müdürü Murat Kaya, “Türkiye'nin rastgele durumunda bulunduğu denli dünyanın nice durumunda de bu koşumuza dayanak noktası olarak, aza bağışına ilgi çekmek, farkındalık tekvin etmek için bu koşumuza dayanak noktası bulunan her insana ve sizlere katkılarınızdan çevre en evvela baş döndürücü teşekkürname eylemek istiyorum. Organ bağışı konusu Türkiye'de ve dünyada sonuç aşama gündemde, zira bugün vatanımızda ve dünyada meydana getirilen nice aza nakli ameliyatlarının baş döndürücü şişman müşterek bölümü canlıdan canlıya yapılan, aileden birinin gereksinim duyan birine aza bağışlaması halinde yürüyor. Bu meydana getirilen aza nakillerinin baş döndürücü şişman müşterek yönünü oluşturuyor. Hâlbuki Türkiye'de bugün resmi sayılara uyarınca 25 bine DOĞRU aza bağışı bekliyor. Bunlar da baş döndürücü şişman müşterek bölümü böbrek bekliyor. Yaklaşık bine DOĞRU his nakli bekleyen insanoğlu var. Dolayısıyla aza bağışına ilgi tefriş eylemek ve öldükten sonraları organlarımızı toy müşterek taayyüş vesile sağlayabilmesi için bu tip toplumsal hata projeleriyle bunu desteklemeye, ilgi çekmeye, farkındalık oluşturmaya, duyarlılığa çağırma ediyoruz” dedi.

“Ülkemizde camiası kadavra bağışları anlamında yönlendirmemiz gerekmektedir”
Türkiye'de aza bağışı üstüne farkındalığın henüz da arttırılması namına açıklamalarda mevcut Medicana Karaciğer Nakli Sorumlusu- Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Ara “Ülkemizde 25 binden müşterek tomar aza nakline gerekseme duyan hastamız mevcuttur. Bunların 1. kâmil böbrek nâkli, 2. kâmil uykuluk nakilleri gelmektedir. Ben henüz baş döndürücü uykuluk nakilleriyle ilgileniyorum. mesela şu anne genişliğinde vatanımızda bin beniz yetmiş uykuluk nakli yapılmıştır. Bunlardan bin 53'ü canlıdan canlıya, 117'si de kadavradan bulunan nakillerdir. Oranlamaya baktığımız devir yüzdelik 90 canlıdan canlıya yüzdelik 10'da kadavradan bulunan nakillerdir. Amerika'da bu fenomen kusursuz tersidir. Yüzde 96 kadavra yüzdelik 4 canlıdır. Ülkemizde de topluluğun rastgele kesiminde başta kadavra bağışları anlamında yönlendirmemiz gerekmektedir.” sanarak aza bağışının önemine ilgi çekti.

“Türkiye'de 50-60 yöresinde Kornea bankası var”
Medicana Çamlıca Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Peykan Türkçüoğlu, belirgin tabaka nakli üzerine konuştu. Türkçüoğlu, “Yaptığımız cerrahiler içinde belirgin tabaka nakli cerrahileri var. Kornea naklini şu biçimde özetlemem lazım. Kornea dediğimiz nesiç gözün asetat tabakası, ışığın gözün içine geçmesini, girmesini sağlayıcı müşterek yapı. Eğer bu bina da bozuk para ve aksaklık meydana geldiği saydamını yitirirse kılıç bu yapıyı değiştirmemiz lazım. Ancak bu yapıyı değiştirdiğimizde gözün gayrı yapıları sağlamsa o cezaevi görüyor ve işe yarıyor. Çok hızlı biçimde meydana getirilen müşterek cerrahi, Kornea bankalarından Kornea'yı elde edebiliyoruz. Türkiye'de 50-60 yöresinde Kornea bankası var. Bu Kornealar Türk hastaları fakat kifayetli oluyor. O nedenden diyar dışından bizlere başvuran hastalar için kılıç diyar dışından belirgin tabaka ithal ederek Kornea'yı diyar dışı hastalarımıza belirgin tabaka nakilleri gerçekleştiriyoruz. Eğer memleketimizdeki yurttaşlarımız aza bağışına henüz ilgi boy bos aza bağışı sayılarını arttırabilirsek ithal ika zorunluluğumuz kalmaz. Ve iç kaynaklarımız da hem Türk hastalarımızı hem diyar dışından bizlere başvurmuş hastalara belirgin tabaka nakli ika şansımız olur” ifadelerini kullandı.

Nakil Olan Hastalar da Koşanlar Arasında Yerini Aldı 3 ay önceki böbrek nakli bulunan Cafer Ağdere (Alıcı), Sevda Eren (verici) farkındalık tekvin etmek için Caddebostan Sahilinde koşanlar arasındaydı. Nakilli hastalar şunlara ilgi çekti. Cafer Ağdere “Türkiye'de adamlık adına, organlarını affeden insanoğlu bence kifayetli değil. Ama bu bilincin verilmesi lazım. Bu şahısların bu mevzuda apaydın olması lazım. Kaderci maşer olduğundan az buçuk rastgele bilinçlilik kadere inanılıyor. Organ nakli bizim hayatımızı kurtardı. Onu da salim olsun kız kardeşim fahri verdi. Şu anda baş döndürücü sağlıklıyım. Çok mutluyum. Benim dört başı mamur insanlığa tavsiyem bence organlarını bağışlasın” halinde konuştu.

Sevda Eren ise, “Organ bağışı baş döndürücü iyi müşterek duygu. Kendi başımıza gelmediği için bu süreçte ve henüz önceki bunun farkına varamamıştım. Ama bu süreçte baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu anladım. Bizim başımıza gelmez zinhar demeyin hakeza düşünmeyin. Yaşatmak için organlarınızı bağışlayın” dedi.

Öte taraftan Türkiye'nin en faziletkâr katılımlı mevhum koşusuna oyunluk bulunan yarışta, parkurlarını bütünleyen gönüllülere online katılma sertifikası ve sayısal madalya verildi.

Ömer Karaoğlu - Sevgi Canpolat

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler