USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

NASA'da etkin Türk bilgi insanı Yıldız, Mars'taki 'yaşam izi' aramalarını anla

NASA'da etkin Türk bilgi insanı Yıldız, "Mars'ta şu anda nakit su bulunmayan lakin satıh kabuğunun altında buzlu, camit suya rastladığımızı ferah ferah söyleyebiliriz. Su gördüğümüz yerde hayat muhtemel diyebiliriz." dedi.

NASA'da etkin Türk bilgi insanı Yıldız, Mars'taki 'yaşam izi' aramalarını anla
09-10-2021 14:52
Bursa

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Jet Propulsion Laboratory (Jet Tahrik Laboratuvarı) bölümünde çalışmalarını sürdüren bilgi insanı Dr. Umut Yıldız, Mars'taki hayat izi kontrol faaliyetlerine ilişkin, "Mars'ta şu anda hazır para su bulunmayan lakin satıh kabuğunun altında buzlu, camit suya rastladığımızı ferah ferah söyleyebiliriz. Daha da altta, hani arazi altı göletler bulunur ya, bu biçimde göletleri de bulduk. Kısacası baş döndürücü yaklaşmış durumdayız. Yaşamla ilişkilendirdiğimiz nesne de genel anlamda sudur. Su gördüğümüz yerde hayat kabil diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Bursa'da feza ve havacılık dair coşku ve farkındalık peyda etmek şartıyla kurulan Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi'ni (GUHEM) görüşme fail Yıldız, AA muhabirine, Türkiye'de akıbet zamanlarda bilgi merkezleri hesabına ağır gelişmelerin bulunduğunu söyledi.

Yıldız, nice kentte bilgi merkezleri yapıldığını fakat Bursa'daki GUHEM'in feza ve havacılık dalında hemen Türkiye'de değil, hayattaki mahdut merkezlerden bir tanesi bulunduğunu anlattı.

GUHEM'i görüşme edenlerin merkezden etkilendiğini tamlayan Yıldız, "Eminim ki bu evlatların ortak bölümü feza bölgesine yönelip ortak şeyler yapacaklardır. Ben en iyi o bölümü görüyorum. Küçücük evlatları fark şu anda etkilemesi benim düşüncesince baş döndürücü önemli. Ayrıca buraya henüz da dayanaklık etmek verilmeli. Türkiye'nin değme kabilinden buraya öğrencilerin gelmesini diliyorum." niteleyerek konuştu.

Yıldız, Türkiye Uzay Ajansının çalışmalarına da değinerek, "Bir sefer haritası çizik durumda. İlk hedef, 2023'te Ay'a kaba iniş, ondan sonradan da şirin gerileyiş yapmak. Takip ettiğim kadarıyla gerçekleşebilme ihtimalini görüyoruz. En azından elimizde ortak yazı var. Bu plana mucibince de ortak şeyler bitmeme boy bos ve başarabiliriz. Madem ortak feza ajansımız var. 5-10 salname planlardan artma baş döndürücü henüz etraflıca periyodik planlamaları şimdiden konuşmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Mars'ta ortak uçar anahtar çalıştıracak seviyemizin bulunduğunu biliyoruz"

NASA'nın Mars'a gönderilmiş olduğu "Perseverance" isminde sanlı robotun çalışmalarını özetleyen Yıldız, "Küçük ortak robot değil, ortak cip büyüklüğünde. Bunun beraberinde ortak de helikopter gönderildi." dedi.

Helikopterin beklenenden baş döndürücü henüz etraflıca müddet çalıştığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Buradan şurası görebiliyoruz, bundan sonradan Mars'ta ortak uçar anahtar çalıştıracak seviyemizin bulunduğunu biliyoruz. Perseverance robotunun en şişman maksadı orada hayat bulmaya çalışmak. Yaşam mevcut mı, bulunmayan mu bilmiyoruz lakin hazır para suyun bulunduğunu biliyoruz. Milyarlarca sene ilk oradaki suyla bu arada ihtimal ortak hayat oluşmuştur niteleyerek düşünüyoruz. Belki bulacağız, ihtimal bulamayacağız lakin şu anda bu anahtar araştırmasına bitmeme ediyor. Umuyorum ki DOĞRU sürede iyi ortak salık alırız, Mars'ta hayat bulabiliriz."

Yıldız, Perseverance robotunun sabık şubatta Mars'a gerileyiş yaptığını anımsatarak, o vakitten bu yana sonsuz data gönderdiğini söyledi.

Yıldız, laflarını şöyleki tamamladı:

"Birkaç beniz bin ışık gönderdi. Mars'ta şu anda hazır para su bulunmayan lakin satıh kabuğunun altında buzlu, camit suya rastladığımızı ferah ferah söyleyebiliriz. Daha da altta, hani arazi altı göletler bulunur ya, bu biçimde göletleri de bulduk. Kısacası baş döndürücü yaklaşmış durumdayız. Yaşamla ilişkilendirdiğimiz nesne de genel anlamda sudur. Su gördüğümüz yerde hayat kabil diyebiliriz. Belki buradan ortak nesne çıkarabiliriz. Eskiden Mars'ta hazır para suyun bulunduğunu da tortul kayalardan anlıyoruz. Oradan kesinlikle su geçmesi gerekiyor ki o ahcar değirmi bir duruma gelsin. Uydu fotoğraflarından nehirlerin geçmiş olduğu yöntemleri da biliyoruz.

Demek ki burada ortak vakitler hazır para su mevcut lakin bu suyun ne denli orada kaldığını bilmiyoruz. Belki 50 yıl, ihtimal 500 bin sene kaldı. Mars'ın 4,5 bilyon salname zamanı var. Orada ortak vakitler su bulunduğunu ferah ferah söyleyebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler