USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Milyon dolarlık ilacın üretimi için üç kurum bir araya geldi

‘Nobel' deva firması, Türkiye'nin gelişigüzel yıl 10 milyonlarca dolar ödeyerek diyar dışından ithal etmiş olduğu ve eşsiz bir hastalığın tedavisinde geçer not ilacın Türkiye'de üretilmesi için İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ve Ozbio LLC ile barışma imzaladı.

Milyon dolarlık ilacın üretimi için üç kurum bir araya geldi
20-10-2021 11:44

Nadir rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacak bulunan olan bir ilacın üretimi için İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ve OzBio LLC firması, deva üretiminde geçer göze geliştirdi. Bu geliştirilen hücrenin Türkiye'de üretiminin yapılabilmesi ve müstelzim endüstri desteğinin sağlanabilmesi için Nobel İlaç şirketi göze klonunu satın aldı.

Satın tahsil edilen hücrelerden elde edilecek proteinin, Nobel İlaç şirketi kabilinden deva biçimine getirilerek 2026'da senesinde hastaların kullanımına sunulması planlanıyor. Türkiye'ye bu yıl tahminî 150 milyon dolar maliyetinin olabileceği öngörülen ilaç, Türkiye'de hammaddesi de engelleme imal edilmeye başlandığında müstesna alım açığı kalkmış olacak ve ilacın ihracatı ile bu arada Türkiye'ye esenlik de sağlanacak.

Anlaşmayı Nobel Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, İBG Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, OzBio LLC Inc. USA CEO'su Dr. Sadettin Öztürk imzaladı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal imza töreni esnasında meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'de deva sanayiinin güçlendirilmesinin önemine aksan yaparak “Türkiye'de deva sanayiinde dışa bağımlılığın azaltılması için araştırı altyapısını yapan ve bilgelik üreten darülfünun ve araştırı merkezleri ile üretimi meydana getiren endüstri müesseselerinin bütünleşmesi gerekiyor. Bilgiyi üreten ile bilgiyi kullanan ortada bir tane cepheli değil koşa cepheli birlikteliğin olması önemli. Bizim hepsi gayretimiz da bu birlikteliğin koşa cepheli olması ve işbirliğinin ötesine geçerek, beraberce iş ika kültürüne dönüşmesi. Böylelikle baş döndürücü kalburüstü planlara imza atılıyor. Bugün de memleketimiz için baş döndürücü kıymetli bir iş donanmasına tanık oluyoruz. Ülkemizde üretilecek bu deva baş döndürücü iri bir ilişik bedel oluşturacak.” dedi.

“Ülkemizde Ar-Ge desteği büyüklük politikası olmalı”

Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, dünyada deva Ar-Ge'sini ülkelerin desteklediğini Türkiye'de de Ar-Ge desteğinin büyüklük politikası olması icap ettiğini belirtti. Ulusoy, “Ülkemiz için faydalı olsun diliyorum. Biz 50 yılı geride bırakmış esaslı bir firmayız. Bundan ahir 50 yılımızda da mevcut olabilmenin şartlarından bir tanesi de biyoteknoloji sahasına girmemizdi. Zira dünyada biyoteknolojik ilaçların kullanması giderek artıyor. Şu anda bedel kendisine yüzdelik 20'lere mevrut vaziyette ve baş döndürücü ehemmiyetli tedavilerde kullanılıyor. Onun için kılıç de bu bölgeye envestisman yaptık. Bütün dünyada deva Ar-Ge'sini ülkeler destekliyor. Dolayısıyla devletimizde de Ar-Ge desteği büyüklük politikası olmalı. Bizim için iri güç yatırımlarla üreteceğimiz bu ilaçların, büyüklük kabilinden elbette ne koşullarda alınacağını öngörebilmemiz lazım. Bunun indinde bu denli güç koşullarda geliştirilen yerel ilaçların ruhsatlandırma süreçlerinin de evren standartlarına akıllıca bir halde kısalması lazım. Şu anda bu süreler baş döndürücü uzun. Bu anlaşmayla kılıç ihya periyodunu yükseltmiş olacağız. İBG ve OzBio LLC'nin bugüne denli geliştirdiği, meydana getirdiği gelişmelerden faydalanarak kılıç oradan alıp bunu sınai boyuta taşıyacağız.” dedi.

“Hedefimiz ülkemizin dışa bağımlılığı ve aut açığını azaltmak”

İBG Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, “İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsünde afiyet ekosisteminde mevcut bir merkezimizdir. Yaklaşık 300 mensubu ve lisansüstü talebesi ile kanser, biyoteknoloji ve genom dalında baş döndürücü ayrımlı icraat yapıyoruz. Burada elbette ki amacımız ülkemizin biyoteknoloji dalında yetkinliğini yükseltmek ve bu yetkinliği hususi sektörümüze aktararak ve onlarla teşrikimesai yaparak ülkemizin bu bölgede kompetitif enerjisini çoğaltmak ve dışa bağımlılığı azaltmaktır. Bugün imzaladığımız bu barışma kamu, endüstri ortaklık dalında baş döndürücü ehemmiyetli bir manken oluşturmaktadır” sanarak konuştu.

Emre Sertdemir - Sevgi Canpolat
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler