USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Libya'da korunma merkezlerinde doğruluk ihlallerine verilen artan göçmenler ülkeden emin depar belgesi isti

Yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışırken Akdeniz'den Libya'ya art döndürülen yahut iklim ortamında yakalanan düzensiz göçmenler, sakıncasız ve kanuni müşterek depar belgesi düşüncesince arsıulusal toplumdan iane bekliyor.

Libya'da korunma merkezlerinde doğruluk ihlallerine verilen artan göçmenler ülkeden emin depar belgesi isti
13-10-2021 12:19
Trablus

Yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışırken Akdeniz'den Libya'ya art döndürülen yahut yurt ortamında yakalanan düzensiz göçmenler, adamlık dışı koşulların bilge bulunduğu dam ile tahaffuz merkezleri ortada uzay gemisi dokuyor. Gözaltı merkezlerinde ancak tutulan ve insanoğlu hakları ihlallerine sunulan artan binlerce göçmen, Libya'dan tehlikesiz ve yasalı yanında depar belgesi düşüncesince arsıulusal toplumdan iane bekliyor.

Libya'da ağır haldeki göçmenler ülkeden tehlikesiz yanında depar belgesi yolu arıyor

Yerel asayiş güçlerinin 1 Ekim'de başşehir Trablus'un Gırgariş bölgesinde, "yasa dışı göç, uyuşturucu, insanoğlu ticareti ve töhmet örgütleriyle mücadele" iddiasıyla düzenlemiş bulunduğu operasyonda, bir aşırı Afrikalı 5 binden yanında tomar düzensiz göçmen gözaltına alınmıştı.

Trablus'un Gut eş-Şaal branşında adamlık dışı koşulların bilge bulunduğu hapishaneye mülga binlerce göçmen, kesat ve yağışsızlık denli nedenlerle buradan kaçmıştı.

Yüzlerce göçmen günlerdir Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Libya Ofisinin Trablus'taki binası uğrunda toplanarak ülkeden adam edinmek düşüncesince iane beklerken, birileri ise koşulların oldukça artık dobra bulunduğu tahaffuz merkezlerine atıf edildi.

AA ekibi, Libya İçişleri Bakanlığına ilişkin Yasadışı Göçle Mücadele Biriminin Trablus'taki göçmen tahaffuz merkezlerinden birisini görüntüleyerek buradaki göçmenlerle konuştu.

Trablus'un güneyindeki Ayn Zara Barınma Merkezi, yaklaşan sürede buraya atıf edilen göçmenlerle beraberce hep 1277 insana "zorunlu ev sahipliği" yapıyor.​​​​​​​

Çoğunluğunu Sudan, Eritre, Etiyopya, Nijerya denli Afrika ülkelerinden gelenlerin oluşturduğu bu göçmenler ortada 189 avrat ve 69 nesil da bulunuyor.

"Tüm paramı, telefonumu ve pasaportumu aldılar"

Nijeryalı Ayşe (27), Trablus'ta hastane, aşçı ve evlerde odacı namına çalıştığını söyleyerek, Gırgariş'teki baskında gözaltına alınmasının arkası sıra yaşamış bulunduğu zorlukları anlattı.

"Benim işim gücüm vardı." diyen Ayşe, kökeninden geçenleri şöyleki açıkladı:

"Evdeyken şeb ½ si geldiler, kapıları yumruklamaya başladılar. Tüm paramı, telefonumu ve pasaportumu aldılar. Ben göz boncuğu obje yapmadım, yegâne yaptığım obje işe gidip evime gelmekti. Burada deminden ne yapacağım ? Benim düşüncesince ehemmiyetli bulunan Serrac'taki evime gitmek. Burada yanında başımayım. Burada mal yok, telefon yok. Annem babam deminden 'Ayşe nerede?' niteleyerek soruyordur."

Gırgariş'teki baskında gözaltına alınarak Gut eş-Şaal'deki hapishaneye götürülen binlerce göçmenden bir tanesi bulunan Eritreli Yezid Osman İbrahim (19) ise, şunları söyledi:

"Gut eş-Şaal'de gidiş aşırı kötüydü. Herkes oradan kaçtı, sokaklara döküldü. Çünkü su, kemirmek yoktu. Bizi sokaklarda yakalayıp, ikinci benzer hapsettiler. Sonra buraya, Ayn Zara'ya getirildik."

"Bizi Libya'dan çıkarsınlar, apayrı yanında obje istemiyoruz"

Etiyopyalı avrat göçmen Henim (22) de "Ülkemizde harp bulunduğu düşüncesince Libya'ya geldik. Tigray, Amhara ve Eritreliler ortada çatışmalar var. İki el (Avrupa'ya devredilmek için) denize açılmayı denedim fakat art döndürüldük ve hapse atıldım." dedi.

Hapiste göçmenlere müteveccih davranışın "çok kötü" bulunduğunu özetleyen Henim, "Erkekleri dövüyorlardı, kemirmek verilmiyordu. Kadınları da dövüyorlardı. Kadınlara parça denli saygıları yoktu. Yemek yok, su yok. Gece elden yanında el su veriyorlardı." niteleyerek konuştu.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 8 Ekim'de, Trablus'taki yanında denetleme merkezinde 5 düzensiz göçmenin vurularak öldürüldüğünü duyurmuştu.

Gut eş-Şaal hapishanesinde göçmen ölümlerine kanıt bulunduğunu özetleyen Henim, şunları söyledi:

"Gözlerimizle gördük. Öldürdüler, sonradan ışık çektiler, çarşaflara sarıp otomobillere koyup götürdüler. Kim olduklarını bizlere göstermediler. 4 ölmüş vardı.

Nereye gitti kardeşlerimiz? (Yanındaki hanımı göstererek) Bunun evladı nerde? 4 maaş yanında nesil kayboldu. Evlatları kaybolanlar var. (Yanındaki ıvır zıvır evladı göstererek) Bunun denli ıvır zıvır ayrıntılar kayıp. Anneleri burada."

Henim, UNHCR Libya Ofisi ilkin edinmek kıl payı arsıulusal maşer ve kuruluşlardan beklentilerinin ne bulunduğu sorusunu ise şöyleki yanıtladı:

"Bizi buradan göndersinler. Libya'da eziyetten apayrı yanında obje görmedik. Hapishaneden hapishaneye geziyoruz. Denize açılıyoruz, tutup art döndürüyorlar. Sonra hapse atıp bizlerden yemlik alıyorlar. (Uluslararası toplumun) Hepsi gözlerini kapatmış. Yaşıyor muyuz, ölmüş müyüz, neredeyiz, soran yok. Kurumlardan göz boncuğu obje istemiyoruz. Bize giysi üstelik vermesinler. Sadece bizi geçici etsinler, buradan çıkarsınlar. Başka yanında obje istemiyoruz."

- Libya'da göçmen problemi kaotik çözüm aldı

Trablus'un Gırgariş branşında 1 Ekim'deki operasyonda gözaltına tahsil edilen 5 binden yanında tomar düzensiz göçmen, dam ve denetleme merkezlerine kapatılmıştı.

Ekim başlangıcında toplumsal medyada yayılan ve 1000'den yanında tomar göçmenin bu merkezlerden birinden kurtulma ederek Trablus sokaklarına çıktığını yayınlayan görüntüler, Libya'daki göç problemininin kaotik yanında gidiş aldığını gözler önüne serdi.

- Libya'da göçmenlere müteveccih ihlaller

2011'den buyana iç harp ve istikrarsızlığın bilge bulunduğu Libya, akıbet zamanlarda fakr ve çatışmalardan kaçan Afrikalı düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçişinde en aşırı geçer not yurt durumuna geldi.

Akdeniz'e oluşturulan göçmenlerden gelişigüzel sene yüzlercesi bindikleri itimatsız botların batması kararı boğulurken, binlerce göçmen de denizde yakalanarak yahut kurtarılarak Libya'ya gönderiliyor.

IOM'un paylaşmış bulunduğu akıbet sayılara göre, bu sene 25 binden yanında tomar göçmen Libya'ya art gönderildi. Yine bu yıl, Libya açıklarından Avrupa yolculuğuna çıkan göçmenlerden minimum 470'inin öldüğü, 660'ının kaybolma bulunduğu bildirildi.

Göçmenlere müteveccih "geri itme" politikası uygulanması, çabuk gidiş çağrılarına karşılık verilmemesi ve istirdat çabalarının engellenmesi dolayısıyla Avrupa Birliği ülkelerinin de bu göçmen ölümlerinde mesuliyeti bulunduğuna ayraç ediliyor.

BM ve aşırı sayıda insanoğlu hakları örgütü raporlarına göre, Libya'ya döndürülen ve denetleme merkezlerine mülga göçmenler, burada kalın pıtrak fiziksel, ruhsal ile eşeysel şiddete sunulan kalıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler