USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

LA Times: Kolomb'un Amerika'yı keşfine illet bulunan kuvvet İslam korkusuydu

Amerika'nın Avrupalılar çeşidinden keşfinin 529. sene dönümünde, kıtaya önceki fut basan Kristof Kolomb’un bu motivasyonunda en şişman nedenin İslam'a için duyduğu kaygı ve tiksinme bulunduğu belirtildi.

LA Times: Kolomb'un Amerika'yı keşfine illet bulunan kuvvet İslam korkusuydu
11-10-2021 22:18
New York

ABD’de bugün millî neşe kendisine kutlanan "Kolomb Günü"nde, Los Angeles Times gazetesinde "Kolomb'un Avrupa'nın Haçlı Seferlerine müstenit İslam korkusu, Yerli Amerikalılara bakışını şekillendirdi" başlıklı müşterek yazı toprak aldı.

Yale Üniversitesi’nden müverrih Alan Mikhail’in kaleme almış olduğu makalede, "Kolomb huzur yazılan biyografilerde en dirilik müşteri yönlerinden birisi eksiktir: Kolomb'un Atlantik geçişlerinin peşindeki asli güç, Kolomb'un İslam korkusu ve nefretiydi." değerlendirilmesi yapıldı.

Makalede, alkan Avrupalıların İslam korkusu ve nefretinin, asırlar süresince "Yeni Dünya" dedikleri alanlarda domestik halklarla nite alım satım kurduklarını ve bugünün Amerikalılarının dünyayı nite anladıklarını şekillendirdiğine aksan yapıldı.

"Kolomb özünde müşterek Haçlı idi"

Kolomb'un Avrupa’da ‘Haçlı Seferleri" hikayeleri ile doğup büyüdüğünden, güre müşterek denizciyken devir kurnaz Ege ve Akdeniz’de karşılaşmış olduğu Osmanlı donanmasının gücünün onu nite etkilediğinden bahsedilen makalede, Amerika’ya fut basmadan 6 ay evvel İspanya'nın İber Yarımadası'nın güneyinde Müslümanlara huzur muharebeye katılmış olduğu bilgisi aktarıldı.

Makalede şu ifadelere toprak verildi:

"Kolomb özünde müşterek Haçlı idi. Hayatı süresince Müslümanlarla karşılaşmalarında ve elan sonraları Müslümanlara huzur icra ettiği savaşlarda mukaddes savaşın yükünü ruhunun derinliklerinde hissetti. Müslüman bölgelerden mürur ihtiyacını ortadan kaldıracak Uzak Doğu'ya revan müşterek tecim yolu bulma resmi misyonuyla bariz denizlerde batıya akıllıcasına giderken, zihninde ne seküler müşterek irfan arzusu ne de ekonomik müşterek ticari görünüm vardı. Her şeyden çok, Amerika'ya yoğun müşterek Hıristiyan coşkusuyla gitti."

İslam'ın, Kolomb'un hayatındaki bu merkezi yerinin Atlantik ötesi seferlerinin en anlaşılmaz ve minimum benimseme edilen yönlerinden birisini açıklamış olduğu tamlanan makalede, Karayip adalarına geldiğinde oradaki domestik halkı Müslümanlara benzettiği, Aztek yerlileri düşüncesince "Mağribi" ifadesini kullanırken liderlerini de "Sultan" kendisine nitelediği detayları paylaşıldı.

"Müslümanları en iri hasım kendisine görüldü"

Makalede, Kolomb'un fut basmış olduğu toy topraklarda 400 derece cami gördüğünü yazdığına da ayraç edilerek, şu şekilde bitmeme edildi:

"Bu derece tuhaflığın nedeni, Kolomb'un ve Avrupa'nın İslam'a huzur haçlı seferlerinin derinliğine tarihinde yatıyor. Bu diyanet savaşlarının asırlık potası, 1453'ten ahir senelerde Osmanlıların ve öteki Müslümanların küsurat saldırıları, Eski Dünya denilen Avrupa’da Müslümanlara ve sonraları Yeni Dünya denilen Amerika’da yerlilere huzur savaşçı Kolomb ve Avrupalıların İslam fikrini müşterek hasım kendisine şekillendirdi. Bu adamlar hayatları boyunca, Müslümanları en iri hasım kendisine görmüş, alkan sıfır Amerikalı yerlileri de hakeza değerlendirmiş, dü el ortada imgesel müşterek deste kurmuşlardı."

Amerika kıtası ve domestik halkların evveliyatına bu tatlılıkla bakılması gerektiği kaydedilen makalede, "Bu iri seviyede unutulmuş gün önemlidir. İslam karşıtı müşterek evren görüşü, Avrupa'nın Amerika'daki soy ve etnisite anlayışını ve Batı Yarımküre'deki harp terimini şekillendiren kalıptır." yorumu yapıldı.

Avrupalıların, Amerikalı domestik nüfusa huzur Haçlı Seferleri zihniyetiyle savaştığı kaydedilen makalede, Kolomb'a derece uzanan bu tarihî çizginin, bu "Kolomb Günü" tatilinde dobra anlaşılması gerektiği, sureta değişik fakat birbirine ilişkin kültürlerin tarihinin toy dayanışma, ortaklaşa akıl ve aksiyon biçimleri düşüncesince döşeme olması gerektiği tabir edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler