USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'nin acemi Başbakanı Sucuoğlu: Türkiye ve Anadolu ile et ile keski gibiyiz

KKTC'nin acemi Başbakanı Faiz Sucuoğlu, "Türkiye ve Anadolu ile et ile keski gibiyiz. Türkiye'deki müşterek sıkıntı bizi burada marazlı eder, Türkiye'deki müşterek şenlik bizi burada coşturur. Biz tek çağda kendimizi ayrı gayrı görmedik." dedi.

KKTC'nin acemi Başbakanı Sucuoğlu: Türkiye ve Anadolu ile et ile keski gibiyiz
14-11-2021 11:35
Lefkoşa

Yeni kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti (DP) ortak yönetim hükûmeti hükümetinin evvel Cumhuriyet Meclisinde güvenoyu almasının arkası esna geçmiş röportajını Anadolu Ajansı'na (AA) verici Sucuoğlu, ekonomi, Türkiye ile ilişkiler, Kıbrıs, Kapalı Maraş ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle ait değerlendirmelerde bulundu.

Mevcut hükümet düşüncesince en ehemmiyetli önceliğin iktisat bulunduğunu tamlayan Sucuoğlu, başta müstevli dolayısıyla KKTC'nin dü lokomatif piyasası bulunan yükseköğretim ve turizmin kâffesi dünyada bulunduğu gibi, menfaatlerini de etkilendiğini söyledi.

Başbakan Sucuoğlu, "Pandemi süreci, bu dü piyasaya müteallik (yükseköğretim-turizm) kısaca 70 iç piyasası doğrudan namına etkilemiştir. Bu sene başta anne yurt Türkiye ve üçüncü ülkeden öğrenciler dip nezdinde halde geliyor, doğacak de. Türkiye'den mevrut öğrencilerle birlikte, KKTC yurttaşı öğrenciler de dahil, 103 bin mektepli mevcut KKTC genelinde. Bu adım adım nezdinde çabukluk hissettiriyor." sanarak konuştu.

Yükseköğretim ve turizmin yanı esna üstencilik derece sektörlerin önünü ayırmak düşüncesince adımlar atacaklarını vurgulayan Sucuoğlu, KKTC'nin nezdinde halde yunak paraya ulaşması, ekonomisinin özlük ayakları üstünde durmayı başarması ve bundan ötürü üç anne bu sektörün yanına başka sektörlerin de kurup takma edilmesi icap ettiğini anlatım etti.

Sucuoğlu, "KKTC maliyesinin aceleci nezdinde halde tekrar gerekseme duyduğu ve ifa mükellefiyetleri bulunan kaynağa kavuşması gerekiyor. Bunun düşüncesince de anne yurt Türkiye, on senelerdir bulunduğu gibi, katkısı esirgemiyor, katkıyı yapıyor. Artık KKTC'nin kazançlı açıdan ayağa kalkıp adım atması gerekiyor, o yönde baş döndürücü ağırbaşlı yazı ve programlarımız olacak, atacağımız adımlar olacak. Bu planı ve programları istihzar dönemindeyiz şu anda." biçiminde konuştu.

Mevcut hükümetin nezdinde intihap hükümeti namına kurulduğunu hatırlatan Sucuoğlu, esasında 23 Ocak 2022'de yapılması dair Cumhuriyet Meclisi'ndeki kâffesi partilerce uzlaşılan er intihap sonrası düşüncesince ön hazırlıklar yaptıklarına değindi.

Sucuoğlu, 23 Ocak'ta yapılacak er seçiminin galibinin Ulusal Birlik Partisi (UBP) olacağını söyleyerek, bitirdikleri anketlerin de bunu gösterdiğini kaydetti.

Hükümeti ihdas vazifesini aldıkları 1 Kasım 2021'den ahir sürece nice obje sığdırdıklarının altını çizen Sucuoğlu, dünkü hükümetle beraberce Cumhuriyet Meclisinin nisap sorununu aşarak toplanmaya başladığını vurguladı.

"Türkiye ve Anadolu ile et ile keski gibiyiz"

Sucuoğlu, 23 Ocak'taki er seçime denli 2022 yılının bütçesinin geçirilmesi yönünden de değişmeyen aldıklarını, yüklülük namına beraberce cereyan ika yönünden nezdinde sürecin başlangıcını sağladıklarını anlattı.

Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilere de yer veren Sucuoğlu, "Türkiye ve Anadolu ile et ile keski gibiyiz. Türkiye'deki nezdinde sıkıntı bizi burada marazlı eder, Türkiye'deki nezdinde neşe bizi burada coşturur. Biz tek çağda kendimizi ayrı gayri görmedik. Ana yurt bizi değme çağda kucakladı. Hiçbir devir Kıbrıs Türkü anne vatanından kopmadı, koparılmak istendi lakin kopmadı. Daha sonradan Kıbrıs Rumlarının, Ada'daki Kıbrıs Türkü'nü bulunmayan ika planı ve programı içinde hazırlamış oldukları nice vakası Türkiye'den mevrut yardımlarla kaldırılmış ettik. Kıbrıs Türkü, Türklük, Müslümanlık ve özlük dini düşüncesince baş döndürücü şişman mücadeleler verdi." ifadelerini kullandı.

Sucuoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs Türkü'ne desteklerinin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı daha sonra da bitmeme ettiğini, Kıbrıs Türkü'nün soluk almasına bile dayanma edemeyen nezdinde lodos komşusu bulunduğunu da vurguladı.

Kıbrıs dair KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yürüttüğü ve Türkiye'nin dayanaklık kılmak verdiği "Kıbrıs'ta hükümran muadele temelinde dü devletli çözüm" politikasına yüzdelik beniz dayanaklık kılmak verdiklerini dile getiren Sucuoğlu, "(Kıbrıs konusunda) Cumhurbaşkanımız Ersin Bey ile yüzdelik beniz benzerlik gösteriyoruz, göstermeye de bitmeme edeceğiz ve Kıbrıs'ta 'iki hükümran devlet' dair değme muhtelif desteği de ortaya koyacağız." sanarak konuştu.

Sucuoğlu, Kıbrıs Türkü'nün 50 yılı hayli müddet federasyon aldatmacasıyla gücünü boşa harcadığının altını çizerek, bu süreçte nezdinde algı boyu kez alınmadığını, kaybedenin Kıbrıs Türkleri bulunduğu ve Rum kesiminin ise Kıbrıs Türkü ile hal anmak düşüncesince gailesi olmadığını vurguladı.

- "Kıbrıs Türkü'nü ekalliyet gören nezdinde mantaliteyle (Rum kesimi) dirlik karşıyayız"

Başbakan Sucuoğlu, "Hala hâlâ Kıbrıs Türkü'nü ekalliyet gören nezdinde mantaliteyle (Rum kesimi) dirlik karşıyayız. Dolayısıyla bizim kendileriyle güzel komşuluk dair tek sıkıntımız yok. İki ayrı hükümran denk mevki akıllıcasına nezdinde karardır. 50 yılımızı kaybettik, artık nezdinde 50 sene hâlâ kaybetmeye Kıbrıs Türkü'nün tahammülü yoktur. Türkiye ile beraberce ölçülü bu politikayı ağız ağıza destekliyoruz, değme platformda Cumhurbaşkanımız ile bu mevzuda bire nezdinde fikirde adımlarımızı atmaya bitmeme edeceğiz." biçiminde konuştu.

Doğu Akdeniz'deki gelişmelere de ayraç fail Sucuoğlu, bölgenin toprak altı zenginlikleri itibarıyla gelecekte hâlâ baş döndürücü bağ göreceğini belirtti.

Birçok mütekâmil ülkenin Doğu Akdeniz'de olduğuna dikkati çekici Sucuoğlu, "Burada (Doğu Akdeniz) asal olması müstelzim Kıbrıs Türkü'nden çevre Türkiye Cumhuriyeti'dir. Önümüzdeki süreçte, hâlâ evvela bulunduğu gibi, anne yurt Türkiye ile beraberce Doğu Akdeniz'deki, Mavi Vatan'daki haklarımızı, sonuna denli mücadelesini vererek alacağız. Ne Türkiye ne de KKTC bu konudaki haklarından vazgeçer. Birlikte mücadelemiz bitmeme edecektir. Rumlar nezdinde araştırma yaparsa kılıç üç yaparız. Yeter ki kılıç bu kararlılığımızı bitmeme ettirelim. Türkiye, bu mevzuda ağız ağıza bizimle beraberce cereyan ika kararlılığındadır, bu bizim düşüncesince bereket vericidir." ifadelerini kullandı.

Sucuoğlu, Ekim 2020'de süregelen Kapalı Maraş'ın aşamalı bakış açısı döneminin bitmeme edeceğini, alanda titiz adımlar atıldığını, derece kademe ilerlemenin sağlandığını ve müracaatların değerlendirildiğini söyledi.

Başbakan Sucuoğlu, "Maraş, KKTC'nin özlük toprağıdır. Bunun usulüne uygun, aşamalı şeklide açılımı bitmeme edecektir. Maraş'ın 50 senedir tutkun olması yanlıştı. Çok ehemmiyetli nezdinde gezim merkezi, bunu kuvvetsiz nezdinde halde çoğaltmak akıllıcasına değildi. Şu anda akıllıcasına yolda gidiliyor, kılıç de bunu destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

15 Kasım KKTC Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Türkiye'den nezdinde heyetin KKTC'ye geleceğini tamlayan Sucuoğlu, bu heyetle şümullü nezdinde müzakere yapacaklarını dile getirdi.

Sucuoğlu, çağırma gelmesiyle birlikte, endamsız müddet sonradan Türkiye'ye görüşme gerçekleştireceklerini de kaydetti.

Salgın sürecine müteallik değerlendirmelerde mevcut Sucuoğlu, dünkü faça koronavirüs (Kovid-19) ile yaşamı sürdürmenin öğrenilmesinin önemine dikkati çekti.

Sucuoğlu, "Aşı dair hassasiyetimiz bitmeme etmeli ve afiyet sunumu yönünden da olanaklarımızı da nezdinde güzel güçlendirmemiz gerekiyor. Yoksa bu virüs sonsuz namına mutasyona uğruyor. Bütün evren bire nezdinde yöntemi seyrediyor artık, bununla yaşayacağız. Bunu söylerken kontrolü de aracısız tutmak gerekir. Hijyene, toplumsal mesafeye ve kalabalıklarda peçe takmaya bağ kılmak lazım. Ancak en önemlisi aşıdır." sanarak konuştu.

Başbakan Sucuoğlu, UBP-DP ortak yönetim hükûmeti hükümetinin Bakanlar Kurulu listesini 5 Kasım'da Cumhurbaşkanı Tatar'a sunmuş ve Tatar, bu listeyi onaylamıştı. Yeni hükümet, 14 Kasım 2021'de Cumhuriyet Meclisi'nde güvenoyu almıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler