USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Maraş açılımı, KKTC'ye baş döndürücü nesne kazandırdı

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, 46 senenin peşi sıra sabık yıl yaşama geçirilen Maraş bölgesinin bakış açısı sürecinin, KKTC'ye hem politik hem gezim bununla beraber hesaplı manada aşırı obje katığını ve kazandırmaya bitmeme edeceğini belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Maraş açılımı, KKTC'ye baş döndürücü nesne kazandırdı
08-10-2021 11:19
Gazimağusa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş'ın 46 senenin arkası sıra aşamalı bakış açısı periyodunun başlamasının müşterek numara sene dönümünde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Maraş'ın bakış açısı süreciyle beraberce Rumlar ve gayrı diyar vatandaşlarının Maraş'a girebildiğini kail Tatar, yaklaşan sürede Rum kesiminden birtakımı milletvekillerinin de alana geldiğini ve burada yaşanmış olan gelişimleri muhik gördüklerini tabir etti.

Tatar, 46 sene gizli küsurat Maraş'ın insanlığa yeniden kazandırılması düşüncesince müşterek etap atıldığını dile getirdi.

Maraş'ın on senelerce Kıbrıs'ta müşterek hal olabileceği ve bölgenin de Rumlara reddetme edileceği öngörüsüyle gizli kaldığını anımsatan Tatar, 2004'te Annan Planı, 2017'de Crans Montana periyodunun yaşandığını, öncesinde de Rumların uzlaşmaz durum sergilediğini ve Kıbrıs'ta müşterek çözüme ulaşılamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Bir 46 sene henüz herhalde buranın gizli kalması kabilinden müşterek nesne bahis konusu olamazdı. Benim başvekil olduğum devirde bu (Maraş açılımı) gündeme getirilmişti, benim siyasetim buydu zaten. Başbakan olmaksızın önceki de bunları seslendirmiş birisiyim." dedi.

Maraş'ın asal bakımından ata toprağı olduğuna, Lala Mustafa Paşa ve Bilal Ağa kabilinden vakıflara ilgilendiren olduğuna ayraç fail Tatar, Kıbrıs'ın 1571'de Osmanlı kabilinden fethedilmesiyle vakıf düzenlemelerinin uygulandığını tabir etti.

Tatar, Kıbrıs'ın o devirde umumi bakımından vakıf arazisi bulunduğunu ve bu arazilerden elde edilmiş gelirlerin gerekseme sahibi insanlara verildiğini yahut büyüklük düzenlemeleri düşüncesince kullanıldığını anlattı.

Kıbrıs'ta İngiliz devrinde vakıf arazilerinin peşkeş çekildiğini kail Tatar, vakıf yasalarına karşıt düzenlemelerin bulunduğunu anımsattı.

"Taşınmaz Mal Komisyonuna 400'e yaklaşan Rum'un başvurusu var"

Cumhurbaşkanı Tatar, şu şekilde bitmeme etti:

"Biz şu anda arsıulusal hukukla gönül rahatlığı karşıyayız, o da 1974 tapusu diyor. Burada mevcut arsıulusal hukukun ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin tanımış olduğu Taşınmaz Mal Komisyonunun fakat 1974 tapusu dikkate alındığı takdirde çalışabildiği anlamında müşterek sağgörü var. Kuruma başvurularla müşterek sonuca varılabilecektir. Taşınmaz Mal Komisyonuna 400'e yaklaşan Rum'un başvurusu var. Maraş'ın açılmasıyla süratlenebilir. Rum tarafında zat vatandaşlarına 'sakın Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurmayın, bu bizim açımızdan müşterek ihanettir' anlayışıyla baskılar var. O insanoğlu da kendilerine, '47 senedir hal olacak ve malımıza art döneceğiz sanarak bizi kandırıyorsunuz fakat müşterek hal olmadı, siz bu işi başaramadınız.' biçiminde karşılık veriyor. Rumlardan da bizlere bu süreçte 'ne devir açacaksınız, ne devir malımıza, mülkümüze art döneceğiz?' biçiminde sorular gelmiştir."

Maraş'ın açılmasının zamanı Gazimağusa alanına de cıvıltı getireceğini tamlayan Tatar, "Gazimağusa, Maraş açılımıyla baş döndürücü henüz kalburüstü ve müşterek çekicilik merkezi olabilecektir. Maraş açılımı, KKTC'ye hem siyasal hem gezim aynı sürede hesaplı açıdan baş döndürücü nesne kazandırmıştır, kazandırmaya da bitmeme edecektir." dedi.

Tatar, Başbakanlığı devrinde 8 Ekim 2020'de Kapalı Maraş'ın aşamalı bakış açısı periyodunun başlatıldığını ve bu hususta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yardımıyla bu açılımı gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Maraş açılımında arsıulusal hukuka dar atlanmak istemediklerini tabir fail Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu üstünden gayrimenkul servet ve mülkleri reddetme edeceklerini, bu adımın insanoğlu hakları ve mağduriyetlerin giderilmesi yerine atılmış ehemmiyetli müşterek etap bulunduğunu belirtti.

Tatar, Maraş'ın oluşturulan bölümlerini 230 binden müşterek tomar domestik ve ecnebi turistin görüşme ettiğine dikkati çekerek, "Eğer pandemi şartları olmasaydı, normalde yılda KKTC'ye kestirmece 1,5 milyon gezgin geliyordu. Maraş, bu haliyle üstelik herhangi müşterek mevrut turistin kullanmak istediği müşterek yerdir. Özellikle Türkiye'den mevrut ziyaretçiler daim Maraş'ı görüşme kılmak istiyor. Pandemi sonrası Maraş'ın henüz gelişebileceğine ve henüz müşterek tomar ziyaretçi alacağına inanmaktayım. Bu ehemmiyetli adımdı." sanarak konuştu.

Maraş açılımının Türkiye ve KKTC'nin Kıbrıs'taki dü devletli hal politikasına da makul bulunduğunu dile getiren Tatar, "Maraş açılımı müşterek politika değişikliğiyle ortaya çıkmıştır. O politika değişikliği de 50 senedir müşterek son alınamayan federal temelde hal yerine, artık Kıbrıs'ta dü devletli hal düşüncesince savaş verilmesi gerektiğidir. Bu iyilikle toy müşterek format ele geçiren toy siyaset, Maraş açılımıyla henüz müşterek tomar güçlenmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Tatar, Kıbrıs'ta 1974'te toy sınırlar çizildiğini, bu tarihten sonradan bunu art çevirmenin muhtemel olmadığını ve Maraş'ın da KKTC sınırları zarfında kaldığını vurguladı.

Kıbrıs Vakıflar İdaresine (EVKAF) ilgilendiren mallar ve yapılar düşüncesince 1960 yılına denli icar ödendiğini kail Tatar, "Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuranlar mallarına ve mülklerine kavuşabileceklerdir. Rumların yeniden buraya yerleşmesi ve ekonomiye kazandırmaları onların tercihidir. Dilerlerse varidat yahut satabilirler. Maraş açılımı, hakların yeniden kazanılması ve mağduriyetlerin giderilmesi yerine akla yatkın müşterek adımdır." dedi.

Tatar, Maraş açılımının müşterek proses olduğunu, alanda şu anne denli yüzdelik 3,5'lik kısmın askeri idareden çırçıplak idareye aktarıldığını bildirdi.

"Maraş açılımı Türkiye'nin yardımıyla atılmış müşterek adımdır"

Tatar, kâffesi alanı sivile tahvil muhik güvenliği bildirmek düşüncesince henüz müşterek tomar polise gerekseme olacağını ve çırçıplak idareye toy sorumluluklar yükleneceğini tabir ederek, bu sürecin davranışlarında ölçülü yürütülmesi icap ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Maraş açılımı Türkiye'nin yardımıyla atılmış müşterek adımdır. Türkiye'deki kâffesi yetkililere teşekkürname ediyorum. Kıbrıs Türk halkı bu gelişmeden memnundur, Maraş açılımına dayanaklık kılmak vermiştir. Türkiye kamuoyuna da tatillerini ve ziyaretlerini KKTC'ye henüz kalın yapmaları çağrısında bulunuyorum. Pandemiden sonradan aramızdaki geliş-gidişler artacak, bağlar henüz da gelişecektir." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler