USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Katar'da geçmiş defa yapılacak mebus seçimlerinde avrat adaylar öne çıkıyor

Katar'da 26 avrat aday, iddialı düşün ve programlarıyla, ülkede evvel olma hususi durumunu haiz 2 Ekim'de yapılacak Şura Meclisi (Parlamento) seçimlerini bekliyor.

Katar'da geçmiş defa yapılacak mebus seçimlerinde avrat adaylar öne çıkıyor
30-09-2021 14:36
Doha

Katar'daki 30 intihap sahasında 284 aday, 45 sandalyeden 30'unu yöneltmek düşüncesince yarışacak. Meclisteki gayrı sandalyeler ise Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani çeşidinden atanacak.

Seçimlere eklenen eş adaylar, programları ve hedeflerine müteallik AA muhabirine konuştu.

lk demokratik deneyim

Seçimlere Rayyan al-Atik sahasından aday bulunan Lina Nasır ed-Defa, Katar'ın Şura Meclisinin evvel demokratik deneyimine katılmaktan alım çalım duyduğunu belirterek, bunun tarihe geçecek birlikte gidişat bulunduğunu söyledi.

Defa, "Bir milletin hemen çocuklarının sayesinde ayağa kalkabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle Katar halkı düşüncesince değişmeyen ikrar etme periyodunun birlikte parçası olgunlaşmak neredeyse aday oldum." dedi.

Özel sorunlarının ele katılması ve topu topu haklarının arzu edilmesi düşüncesince Şura Meclisinde bayanların varlığının önemine dikkati çekici Defa, intihap programı karşı ise şunları tabir etti:

"Programım, Katar halkının nabzını tutuyor, amme yararına ve millî görüşümüze makul kendisine devletin umumi kalkınmasını gerçekleştirmeyi amaçlayan beş altı dirimlik temele dayanıyor."

Katarlı eş aday, programının temaları ortada insani, sosyal, ekonomik, politik ve çevresel kalkınmanın bulunduğunu ve bu deneyimin değerli olmasını umduğunu dile getirdi.

Kalkınmanın asliye taşı

20. Bölge adaylarından Amal İsa el-Muhennedi ise "Seçilmiş Şura Meclisi, ülkedeki siyasi, kazançlı ve kalkınma hareketini doğrulamak düşüncesince ehemmiyetli birlikte unsurdur." niteleyerek konuştu.

Muhennedi, seçme Şura Meclisinin, halkın değişmeyen almada farkındalığının artmasına bulaşık edeceğini vurgulayarak, bire birlikte sürede Katar'ın yaklaşmakta bulunan politik kalkınmasının da asliye taşı mahiyetinde olacağını savundu.

"Kadınların fevk düzem politik pozisyonlardaki temsili toptan politik arenada hala zayıf. Şura Meclisinde ansızın aşkın eş adayın kazanmasını umuyorum." diyen Muhennedi, bayanların politik yaşama engelleme olması üstüne toplumda iri birlikte etkileşim bulunduğunu dile getirdi.

Muhennedi, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Demokrasiden bahsederken, temellerinden birinin akreditasyon ve eşey ayrımı yapmadan, çoluk çocuk ve yaşlılar ortada her insana okazyon özgülemek bulunduğunu ikrar etmeliyiz. Katar, vatandaşın değişmeyen ikrar etme sürecine katılımını terviç amacında ilerledi ve demokrasinin slogandan ilkin birlikte yürütüm bulunduğunu gösterdi. Başlangıçlar tökezleyebilir ve eksiklikleri olur fakat böylecene demokratik pratiğin menşe salması mübrem olacaktır."

Karar almanın ortakları

22. Seçim Bölgesi talibi Aişe Binti Casim el-Kuvari de "Karar ikrar etme süreçlerinde kuma olalım" sloganıyla intihap kampanyasını başlattı.

Kuvari, bu sloganı devletin kalkınmasının camianın topu topu kesimlerinin ve amme ile hususi piyasanın değişmeyen almada kuma cereyan etmesiyle benzer olduğuna inanması nedeniyle seçtiğini tabir etti.

Bu seçimlerin, birlikte Körfez ülkesinin tutanak bulunduğu evvel Şura Meclisi seçimleri olduğuna ayraç fail Kuvari, eş adayların yüzdesinden memnuniyetini vurguladı.

"Bir Katarlı eş olarak, eş adayların ağır şartlarda gösterdikleri iri çabadan alım çalım duyuyorum." diyen Kuvari, Katarlı bayanların siyasette almış bulunduğu rollerle değerlerini kanıtlayarak topluluğu şimdi aşkın hanımı seçimlerde ikrar etmeye zorlaması icap ettiğini aktardı.

Kuvari, seçimleri kazanması yerinde önündeki düzentileme programı ile ilişik olarak, "Kadınlar meselesi birlikte eş ve Şura Meclisi üyesi kendisine benim düşüncesince hususi ciddiyete sahip. Kadınlarla ilişik yasaların aktifleştirilmesinin izleme edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Seçimlere 25. bölgeden aday bulunan Fatıma Binti Ganim el-Kubeysi de seçimlerden müspet neticeler beklediğini tabir etti.

Kubeysi, "Kadın adayların intihap programlarını izleme ettiğim düşüncesince bazılarının şansının emir subayı gideceğini hissediyorum. Kadın ve eş aday önerilerinde toplumda iri birlikte etkileşim görüyorum. Bence camianın bayanların amme işlerine iştirakı mevzusundaki çekincelerini birlikte kenara bıraktığı açık."

Katar'ın evvel kendisine 1999'da şehremaneti meclisi seçimlerinde, peşi sıra 2003'teki sürekli Anayasa referandumu ve halihazırda teşri seçimleri ile halkın değişmeyen ikrar etme süreçlerine katılımının önünü açtığına ayraç fail Kubeysi, bayanların erkeklerle denk haklara ehil olmasını desteklediğini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler