USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kanarya Adaları'nda yüzlerce evi püskürtü altında bırakan yanardağdaki alevli patlamalar sürüyor

İspanya'nın güneybatısında Kanarya Adaları grubundan La Palma'da faaliyete sabık Cumbre Vieja Yanardağı'nın tesirleri sürüyor.

Kanarya Adaları'nda yüzlerce evi püskürtü altında bırakan yanardağdaki alevli patlamalar sürüyor
23-09-2021 11:20
Ankara

La Palma'daki yanardağda 19 Eylül'de domestik saatle 16.10'da patlamalar meydana gelmeye başladı, lavlarla kaplanan bölgeden boşaltma edilenlerin sayısı 6 bini geçti.

80 bin sözü geçen La Palma'ya gönderilen Askeri Acil Müdahale Birliğinin Komutanı Teğmen Pablo Garcia Perez, bölgedeki vaziyeti ve iane çalışmalarını AA muhabirine anlattı.

Perez, "Pazar akşamı La Palma'ya ulaştığımız andan itibaren yanardağ patlamalarının yer aldığı ağızların sol ve iyi taraflarında, arama ve nezaret misyonu yürütüyoruz. Aynı vakitte beklenen zararları en ceninisakıt ölçüde tutmaya çalışıyoruz. Bunun birlikte dünden itibaren, boşaltma edilen sivil polis polis halkın evlerindeki altın eşyaları almaları düşüncesince iane çalışmalarını icra misyonu da bizlere verildi. Hafif araçlarla mağdurların evlerine yaklaşarak, mukteza yüklemeyi yapmalarına asistan oluyoruz. Tüm bunları Ada'ya getirdiğimiz vesait sebebiyle yapıyoruz." diyerek konuştu.

Ulusal Coğrafya Enstitüsü ve İspanya Volkanik Gözleme ve Geçici Uyarı Enstitüsü yetkilisi Stavros Meletlidis de püskürtü akıntılarının denize ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Meletlidis, "Çok aheste cereyan fail birlikte püskürtü akışı yer aldığı için bunun haset ve saati şu anda muhtemelen değil. Şu anda esas şeyler volkanın zirvesinde oluyor. İkinci günden sonra, etkinlik 4 bin metreyi aşan yamaçta mütekâsif görünüyor. Şu an elde ettiğimiz verilerle patlamaların ne denli süreceğini gösteremiyoruz. İzlemeye bitmeme ediyoruz. Yapacağımız şey, püskürtü akışları, doğal kavara dağılımı ve yanardağ aktivitesine bağlı ihtimal senaryolarını kestirim etmeye çalışmak." diyerek konuştu.

"Korkunç birlikte şey"

La Palma'da yanardağ patlamalarından ötürü şimdiye denli boşaltma edilen 6 bin insan arasındaki önceki grupta toprak düzlük Basilio, "Pazar haset akşama akıllıca kemirmek yediğimiz tam boşaltma düşüncesince evimize geldiler. Her obje baş döndürücü çabuk ve çılgıncaydı. Volkanın evimizin yer aldığı yandan faaliyete geçeceğini kimesne beklemiyordu. Lavlar çıkınca doğrudan evi vazgeçme etmemiz istendi. Hiçbir obje alamadan aceleten evden çıktık." ifadelerini kullandı.

Hayatı süresince yaşamış yer aldığı evini vazgeçme etmenin verdiği üzüntüyü anlatırken gözleri dolan Basilio, şöyleki bitmeme etti:

"Korkunç birlikte şey. Duygularımı tanım edecek birlikte söz yok. Ama evime arka döneceğime ilişikli inancımı katiyen kaybetmedim. İyimser edinmek lazım, neler olacağını göreceğiz."

Babasının da cemaziyelevvel tarih ortası saatlerinde evinden boşaltma edildiğini kail Basilio, "48 zaman uyuyamadım lakin demin az buçuk artık iyiyim. Babamın evinin orada kısaca 40 insan vardı. Onları kurtaran itfaiyeye, askerlere, öbür ekiplere nite teşekkürname edeceğimi bilemiyorum. Ben de onlara asistan olmaya çalıştım. Burada bizlere dayanak veren, ayrıca çalışmalara bile eklenmiş bulunan basının da baş döndürücü altın bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

6 bin insan boşaltma edildi, 320 ev yandı

La Palma'daki yanardağdan çıkan lavlar, yüzlerce ev müdahale önüne çıkan rastgele birlikte şeyi namevcut ediyor. Patlamadan ötürü 6 bin insan boşaltma edildi, 400 hektarlık ekincilik sahası ve 320 ev yandı, 400 milyon avroluk hasar oluştu. Lavlardaki susama 1100 santigrat dereceye ulaştı.

Yerel dalavere kaynakları, 19 Eylül'den beri çalışkan halde bulunan yanardağdan püskürtü akışının averaj yüksekliğinin 6 metreyi bulduğunu ve şimdiye denli günde 6 bin ila 9 bin titrem çalma dioksit yayıldığını belirtmişti.

Bölgedeki yardım, istirdat ve arama çalışmalarına Askeri Acil Müdahale Birliği, 30 anahtar ve 67 personelle dayanak veriyor.

Kanarya Adaları Volkanik Araştırmalar Enstitüsü, Cumbre Vieja Yanardağı'ndaki patlamaların 24 ile 84 güneş ortada sürmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

Uzmanlar, lavların denize dökülmesi şeklinde alevli patlamaların olabileceği ve kimyevi reaksiyonlardan çıkma gazların semt halkı düşüncesince zarar sunma edeceği uyarısında bulundu.

İspanya'daki sol ortak el hükûmeti hükümeti de La Palma'nın karabulut bölgesi duyuru edileceği ve mukteza yardımların endamsız müddette ulaştırılacağı açıklamasında bulundu.

Kral 6. Felipe'nin de alana giderek, icraat üzerine bilgelik alıp, yetkililerle görüşeceği bildirildi.

İspanya Turizm Bakanı'ndan "harika birlikte gösteri" yorumu

İspanya Turizm Bakanı Reyes Maroto ise yüzlerce turistin de aralarında bulunmuş yer aldığı 5 bin bireyin boşaltma edilmesinden saatler sonra, yanardağ patlamasının "harika birlikte gösteri" yer aldığı yorumunu yaptı.

La Palma'yı ziyaretin sakıncasız bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Marato, "Ada'ya gitme ait rastgele birlikte kısıt yok. Tam tersine, turistlerin adaya gezi edebileceklerini ve ekstrem birlikte şeyin tadını çıkarabileceklerini bilmeleri düşüncesince detayları aktarıyoruz, kendileri görsün. Patlamalar tam birlikte gösteri." ifadelerini kullandı.

İspanya'da en akıbet yanardağ patlaması 1971 yılında, La Palma Adası'nın güneyindeki Teneguia Yanardağı'nda olmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler