USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Japonya'da müntehip iktidara 'şimdilik devam' anne muhalefete 'birliğini gözden geç

Uzmanlara göre, Japonya'da seçmen, erk partisine "şimdilik devam" derken, anne muhalefete "güç birliğini gözden geçir" uyarısı yaptı.

Japonya'da müntehip iktidara 'şimdilik devam' anne muhalefete 'birliğini gözden geç
02-11-2021 12:44
Tokyo

Japonya'da erk koalisyonu, Temsilciler Meclisinde (Şuugiin) iskemle sayısını düşürse de meclisteki çoğunluğunu korudu. Seçime 305 iskemle ile giren Liberal Demokrat Parti (LDP) ve Komeito ortaklığı, iskemle sayısını 293'e düşürdü.

Ana aykırılık Anayasal Demokrat Parti (CDP) liderliğindeki kuvvet donanmasında CDP 13, Japon Komünist Partisi (JCP) ve Reiwa Shinsengumi (Re-Shin) ikişer aşağı mahalle kaybederken, hemen Sosyal Demokratik Partinin (Shamin) halihazırdaki müşterek koltuğunu koruyabilmesi "muhalefetin başarısızlığı" yerine görüldü.

Meclis bütünlüğünde 156 iskemle ile seçime giren aykırı savaş alanı ise meclisteki iskemle sayısını 172'ye yükseltti. Muhalif cephede enerjisini en aşırı artma ise iskemle sayısını tahminî 4 kıvrım artma Nippon Ishin oldu.

"Şimdilik LDP"

Canon Institute of Global Studies (CIGS) Araştırma Direktörü ve emektar Japon dış ilişkiler uzmanı Miyake Kuni, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, hem erk hem anne muhalefetin iskemle kaybetmiş olduğu seçime bağlı değerlendirmelerde bulundu.

"LDP'nin ne kaybettiğini ne kazandığını; CDP'nin ise kaybettiğini söyleyebiliriz." diyen Miyake, değme ikisinin de tahminî 30 iskemle kaybı karşısında, aykırı partilerden Nippon Ishin'in iskemle sayısını 30 artırdığını belirtti.

Miyake, "reformist ve muhafazakar" Nippon Ishin hareketinin sandığın galibi bulunduğunu söyleyerek sonuçlardan, seçmenin "iktidar değişikliği" istemediğinin anlaşıldığını kaydetti.

Seçmen göz açısında acemi kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınında "son haftalarda ince salah görülmesinin" tesiri bulunduğunu tabir fail Miyake, "Halkın daha LDP'yi cezalandırmaya amade olmadığını" belirterek "Seçmen 'şimdilik LDP ile bitmeme edelim' düşüncesini koruyor." dedi.

Danışman Meclisi (Sangiin) 2022 seçimlerinin önemine dikkati çekici Miyake, "31 Ekim 2021 politikacı dönüşümün geçmiş raunduydu. İkinci raunt 2022 yazında oynanacak." diyerek konuştu.

Keio Üniversitesinden Siyaset Bilimci Taniguçi Naoko, "CDP'nin biricik rakamlı muvaffakiyet oranına" dikkati çekerek bunun "iktidardan oy kopuşunun gerçekleşmediğini" gösterdiğini belirtti.

"Kovid-19 krizi katlanılmaz biçimde çirkin yönetilseydi erk değişikliği beklenebilirdi" diyen Taniguçi, LDP'nin politikalarından mutlu sıfır fakat muhalefetin de güvenilirliğini sorgulayan seçmenlerin sandığa gitmediğini savundu.

"Görevdeki yazman geçmiş yol kaybetti"

13 çevrim parlamenterliğiyle "eski kurt" yerine tanıdık ve partinin, (eski başbakanlar) Aso-Abe ile "3A'sından biri" bulunan LDP Genel Sekreteri Amari Akira, biricik koltuklu seçim alanında kazanamadı.

"Genel Başkanlık" sonrası ikinci aşağı mahalle yerine tanıdık LDP'de "ilk yol görevdeki müşterek Genel Sekreterin alanında kaybetmesi" sonrası Amari istifa edeceğini açıkladı.

North Texas Üniversitesinden Siyaset Bilimci Maeda Ko, sürdürdüğü "genel sekreterliğin seçimlerde Amari'ye kâr sağlayacağı" tahminlerinin namüsait teptiğini söyledi.

Dünya 2025 Expo'dan Sorumlu Devlet Bakanı Wakamiya Kenji, emektar Dijitalleşme Bakanı Hirai Takuya ve "gaflarıyla ünlü" emektar Olimpiyatlar Bakanı Sakurada Yoşitaka'nın, göreceli temsilde kaybetmeleri LDP'de muvaffakiyetsizlik yerine görüldü.

Daha ilkin Siber Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanlığı rolü sırasında müşterek divan konuşmasında "hiç elektronik beyin kullanmadığını" açıklanan Sakurada, 2011 depremi sonrası diyalekt kalkınmanın sürdüğü Tohoku alanından müşterek saylav düşüncesince 2019'da planlı armağan kaydetme partisinde, "bir LDP milletvekilini desteklemek, kalkınmadan daha önemlidir" ifadesi sonrası Olimpiyatlar Bakanlığı görevinden istifa etmişti.

Tokyo metropolünden 10 dönemdir seçilen ve LDP'de hizip liderlerinden İşihara Nobuteru'nun ne biricik aşağı mahalle seçim bölgesi ne de göreceli temsille seçilmesi, öbür taraftan 16 seçim galibiyetiyle maruf LDP'nin en eskilerinden 80 yaşındaki Noda Takeşi'nin koltuğunu kaybetmesi partide beklenmeyen tesiri oluşturdu.

"LDP'nin alternatifi?"

CDP seçime müteveccih kuvvet donanması meydana getirdiği JCP, Re-Shin ve Shamin grubunda istediği kararı elde edemedi.

CDP Genel Sekreteri Fukuyama Tetsuro, bütünlük adaylarının 30'dan müşterek tomar seçim alanında "10 binden daha az oyla kaybettiğine" dikkati çekerek gene de birliğin "bütünsel başarısını" sorguladıklarını söyledi.

"Sonuç hayalet kırıklığı. Sandalye kaybı beklemiyorduk" ifadelerini kullanan Fukuyama, mesuliyeti üstlendiklerini bildirerek görevinden istifa edeceğini açıkladı.

Hokkai-Gakuen Üniversitesinden siyasa bilgin Yamamoto Kentaro, kuvvet donanmasına müteveccih "Yapmasalardı daha aşırı alanda aşağı mahalle kaybedeceklerdi." değerlendirmesinde bulundu.

Yamamoto, "CDP, LDP'nin alternatifi yerine seçilmek istiyorsa politikacı pozisyonunu temelden gözden geçirmeli. İlk yerine da 'JCP'nin tesiri altında kalmayacağı' kurumsal enerjisini kuvvetlendirme etmeli." dedi.

Güç donanmasında "politika ihtilafı"

JCP önderi İşii Kazuo ise kuvvet birliğinin geçmiş denemesinde "iktidar koalisyonunu yenik ika maksadının başarısızlığını" bildirme ettiğini, "ikinci ve üçüncüyü sınamak istediklerini" belirtti.

CDP-JCP teşrikimesai stratejisinde, Öz Savunma Kuvvetlerinin (SDF) anayasal statüsüne ve ABD-Japonya asayiş anlaşmasına müteveccih "siyasi ihtilafların seçmenin nazarına geldiği" yorumu yapıldı.

Ritsumeikan Üniversitesinden Siyaset Bilimci Kamikubo Masato, dü partinin "politikalarında formülasyon" oluşturmaması ve CDP'nin destekçilerinden, Japon Ticaret Birliği Konfederasyonunun (Rengo) bu kuvvet donanmasına muhalefetini, "iş birliğinin açmazları" yerine niteledi.

Muhalif cephede en iri aşağı mahalle kayıpları ortada CDP Genel Başkan Yardımcısı Tsujimoto Kiyomi ile CDP'den kampanya yürüteç ve "50 yılı hayli yasama kurulu kariyeri süresince erk ve aykırılık cephelerinde siyasa yapan" Ozawa İçiro'nun geçmiş yol ve öz alanında kaybetmesi de dikkati çekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler