USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail'in saldırılarında yaşamını kaybedenlerin yakınları Türkiye'de hak arıyor

Saldırılarda yaşamını kaybeden birtakım evlatların aileleri Türkiye'deki avukatlarıyla sorumlularının yargılanması düşüncesince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

İsrail'in saldırılarında yaşamını kaybedenlerin yakınları Türkiye'de hak arıyor
02-11-2021 19:29
İstanbul

İsrail'in Gazze'de katlettiği bazısı evlatların aileleri, avukatları aracılığıyla, sorumluların yargılanması düşüncesince ihbarında bulundu.

İsrail'in mayıstan (2021) itibaren Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de Filistinlilere erinç düzenlediği, ilkin Mescid-i Aksa peyda eylemek neredeyse perestiş sahalarına ve iskân yerlerine icra ettiği saldırılarda yaşamını kaybeden 6'sı soy sop 7 ferdin yakını, sorumluların yakalanması ve tutuklanması düşüncesince İstanbul Adalet Sarayı'na gelmiş olarak avukatları eliyle ihbarında bulundu.

Evine giderken İsrail'in roket saldırısında yaşamını kaybeden DimaSaad Ali Asaliya (11), evlerinde anneleri AbeerThamr Ali Ashkantna (30) ile bombardımanda yaşamını kaybeden Dana (9), Lana (6), Yahya (4), Zain (2) kardeşler ile gine evine meydana getirilen bombalı saldırıda yaşamını kaybeden Hala HusseinRaafat Al-Rifi'nin (14) katledilmelerinin soruşturulması düşüncesince meydana getirilen suç duyurusunda, 253 öldürülmüş ile vurulan binlerce can ve işlenen tamamı gayrı suçların mağdurları düşüncesince de muhakeme yapılmasının istek edilmiş bulunduğu bildirildi.

Yargılamaları istek edilen esame ortada İsrail emektar Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun birlikte Aviv Kochavi, Benjamin Benny Gantz, Amikam Norkin, Eliezer Toledano, Nri Horvits, David Salma, Aharon Halifa, Oded Basik, Tamer Yaday, Nemrut Aloni, Afekhay Adrei kabilinden politik ve askeri esame ile ayrıca belirleme edilecek İsrail askerleri arazi alıyor.

Savcılığa sunulan dilekçede, bahis konusu saldırılar sırasında, İsrailli politik ve askeri eşhas tarafından, arsıulusal ahbaplık ile 5237 mahdut Türk Ceza Kanunu'nda tamlanan insanlığa erinç taksirat işlendiği vurgulanırken, sanıklar kendince yürütülecek sormaca sonuçlanıncaya kadar, şüphelilerin Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına girmeleri biçiminde tutuklanmaları düşüncesince tahkikat buyruğu çıkartılması, Türkiye sınırları dışındayken de "suçluların yakalanması ve iadesine değgin ahbaplık normları"ndan bilistifade şüphelilerin yakalanarak tutuklanmaları istek edildi.

Mağdur yakınları ve avukatları, ihbarının arkası esna İstanbul Adalet Sarayı önündeki ortada matbuat açıklaması yaptı. Bazı katılımcılar yaşamını kaybeden evlatların fotoğraflarını, birileri ise yargılanmaları istek edilen adların fotoğraflarını, "aranan terörist" yazılmış pankartlarda taşıdı.

"Filistinlilerin bulamadığı adaleti Türkiye mahkemelerinde bulmasını istek ediyoruz"

Mağdur yakınlarının avukatlarından Gülden Sönmez, açıklamasında, "Mayıs 2021'de Kudüs sokaklarında başlayıp, Batı Şeria'da, Gazze'de bitmeme fail İsrail saldırılarında baş döndürücü sayıda çırçıplak Filistinli yaşamını yitirdi ve baş döndürücü sayıda tadı gözaltı, yaralanma, tadı hapsedilme, azap ve cehennem azabı şeklinde bitmeme fail taksirat silsilesi gerçekleşti. Malumunuz bulunduğu neredeyse ilkin Batı Şeria ve Kudüs sokaklarında bitmeme fail ihlaller ve taksirat elan sonradan Gazze'nin bombalanmasıyla bitmeme etmişti. Gazze bombardımanı esnasında Filistin Sağlık Bakanlığının açıklamalarına gereğince 253 çırçıplak Filistinli yaşamını kaybetti. Evler, okullar bombalandı. Hayatını kaybeden 253 Filistinlinin 66'sı çocuktu." dedi.

Hayatını kaybeden bazısı evlatların fotoğraflarını yayınlayan Sönmez, "15'i soy sop peyda eylemek neredeyse 66 soy sop İsrail bombardımanı esnasında yaşamını kaybetti. Bir bölümü ise babasını, annesini toprağa verdi. Bizim düşüncesince İsrail'in bu sistemli suçları acemi değil, şaşırtı de değil, sistemli biçimde sonsuz gördüğümüz insanlığa erinç suçlar. Biz Gazze'ye meydana getirilen akıbet saldırıda Kudüs'te ve Batı Şeria'daki İsrail'in işlemiş bulunduğu suçları sakatlık konusu eylemek düşüncesince çağ Çağlayan Adliyesindeyiz. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğumuz başvuruyla İsrail'in işlemiş bulunduğu suçlardan ötürü İsrailli sorumluların Türkiye mahkemelerinde yargılanmalarını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin üniversal sakatlık yetkisinden meydana gelen mevzuat imkanını kullanarak ihbarında bulunduklarına aksan karşıcı Sönmez, "Bu 7 çocuğun davasıyla bu arada 253 şehidin davasıdır. 15 bebeğin ve 66 çocuğun, 39 kadının katliamının bu mahkemelerde hesabının görülmesini ve Filistinlilerin bulamadığı adaleti Türkiye mahkemelerinde bulmasını istek ediyoruz. Ne istiyoruz? Şikayetçi olduğumuz İsrailli komutanlar ve bu saldırılarda ferman sağlayan politik ve askeri sorumluların geçmiş ilkin haklarında tahkikat sonucu çıkarılarak tutuklanmalarını istek ediyoruz. Türkiye'ye antre icra ettikleri anda yakalanmalarını, Türkiye'ye antre yapmazlarsa da suçluların iadesi prosedürünü kullanarak Türkiye'ye doğrulama edilmelerini istek ediyoruz. Umuyoruz ki Türkiye mahkemelerinde günahsız Filistinli çocuklara, bireylere erinç işlenen suçlardan ötürü ihtimal de dört başı mamur insanlığın ümidi bulunan adalete muvasala belkili olacak." sanarak konuştu.

Hukukçular Derneği Başkanı Ahmet Yılmaz da üniversal hukuku, insanoğlu haklarını savunan, kadına, çocuğa erinç hızlı uğraş eden, bununla dayalı kanuncu tensikat karşıcı ve mağduriyetlerin önüne devrolmak düşüncesince uğraş fail evren ülkelerinin Filistin'de çocukların, kadınların, nemli kişilerin katline, okulların, hastanelerin bombalanmasına sağır ve lal kaldığını söyledi.

Yılmaz, hukukla ilgilenen, adil ve zulme erinç olmaktan bahseden kişilerin bu zulme duyarsız kalmasının menfaatlerini yakından etkilediğini ve üzdüğünü kaydetti.

Sorumluların ahbaplık uğrunda aritmetik vermeleri ve hukukun buradaki zulme tepkisini ortaya koyması yerine sorumlular kendince ihbarında bulunduklarına dikkati çekici Yılmaz, "Amacımız bizim hem bu olayın hukuka muhalefet bölümüne özen çekmek, hem adamlık suçunun dünyanın gelişigüzel birlikte köşesinde nerede işlenirse işlensin tamamı insanlığın eş birlikte biçimde ahbaplık uğrunda itiraz etmesi icap ettiğini ortaya ayırmak amacıyla yapıyoruz. Umarız Türk mahkemeleri üniversal ahbaplık kuralları çerçevesinde bu yargılamayı, değerlendirmeyi yapar ve sorumlular Türkiye'ye girdiğinde de türel yaptırımlarla karşılaşırlar." dedi.

Filistinli hukukçu Said Al Dashan ile kıygın yakını Emsam Ebru Owda da açıklamalarını Arapça yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler