USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İranlı uzmanlara uyarınca Reisi hükümeti Viyana'dan çabuk akıbet kabul etmek istiyor

İran'ın toy yönetimi Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak görüşmelere katılacağını açıklasa da süreci geciktirdiği düşüncesince çekirdeksel anlaşmanın akıbeti herhangi bir sabık çağ hâlâ da belirsizleşiyor.

İranlı uzmanlara uyarınca Reisi hükümeti Viyana'dan çabuk akıbet kabul etmek istiyor
18-10-2021 11:54
Tahran

ABD'de Joe Biden'ın göreve gelmesiyle 6 Nisan'da Viyana'da baştan başlamış bulunan ve 6 tur meydana getirilen çekirdeksel barışma müzakerelerine İran'daki hükümet değişikliği dolayısıyla boşluk verilmişti.

İran'daki toy hükümetin görüşmelere döneceğini açıklamasının arkası sıra Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora, 14 Ekim'de İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri ile Tahran'da görüşerek İran ile AB arasındaki müzakereleri baştan başlattı.

Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Mora'nın ziyaretinin arkası sıra Rus ve Çinli mevkidaşlarıyla icra ettiği telefon konuşmasında, görüşmelerin "olumlu" geçtiğini ve Brüksel'de bitmeme edileceğini açıkladı.

İran ile AB ortada küsurat diplomatlık trafiği, Viyana'daki görüşmelerin de endamsız müddette başlayacağının habercisi. İranlı yetkililer bu mevzuda açık müşterek gün vermemekle beraberce devir kaybetmeyeceklerini anlatım ediyor.

İranlı uzmanlar, AA muhabirine, çekirdeksel anlaşmanın geleceği ve Viyana'da yapılacak görüşmelerin akıbetiyle ilgilendiren değerlendirmelerde bulundu.

İran, çekirdeksel potansiyelini Viyana'daki görüşmelerde bası uzlaştırıcı adına değerlendirmek istiyor

Uluslararası münasebat uzmanı ve gazeteci Abbas Aslani, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti çağında Viyana'da 6 tur etüt yapıldığını fakat anlam alınamadığını hatırlatarak, "İran'daki toy hükümet müzakerelerden aceleci anlam bildirme etme arayışında. İran eş bulunduğu çekirdeksel potansiyeli erinç tarafı altüst etmek düşüncesince müşterek bası uzlaştırıcı adına istimal düşüncesinde. Bu halde toy müşterek anlaşmaya varmayı hedefliyor." dedi.

Aslani, İran ve çekirdeksel anlaşmaya yan devletler ile Amerika ortada kaldırılacak yaptırımların kapsamı dair ihtilaflar bulunduğunu ve Washington'un Tahran'ın roket programı ile diyalekt faaliyetlerinin de müzakereye engelleme edilmesini istediğini belirtti.

İran'ın Viyana'daki müzakerelerin çekirdeksel anlaşmanın canlandırılması neredeyse uran kurda yapılması noktasında ısrar eden bulunduğunu kaydeden Aslani, şunları söyledi:

"İran AB ve Amerika ile roket programı ve diyalekt faaliyetlerinin ele alınacağı toy müşterek etüt dönemini bildirme etmez. İran çekirdeksel barışma ile ilgilendiren de henüz müşterek tomar sınırlamaya isteme göstermez. Amaç esas çekirdeksel anlaşmaya devir olursa muvaffakiyet şansı evet fakat ortalık toy itirazlar dile getirir ve şerait öne sürerse bu belki zayıflar. Yeni hususlar katılmak isterse barışma şansı azalır. Eğer bulunan çekirdeksel barışma metni üstünden gidilirse barışma ihtimali henüz güçlüdür."

İran'daki toy hükümetin çekirdeksel anlaşmayla ilgilendiren henüz sert müşterek tutuma eş bulunduğu anlamında müşterek orgazm bulunduğunu fakat Reisi'nin diyetle bulunan çelimli ilişkileri cezaevi önüne alındığında anlaşmaya muvasala imkanının henüz müşterek tomar olabileceğini anlatım fail Aslani, "Hükümetin diyetle ahenkli oluşu dolayısıyla elinin çelimli olması bu proses düşüncesince henüz güzel olabilir. Bu müzakerelerin baştan start ihtimali baş döndürücü erdemli fakat barışma ile sonuçlanması ve çekirdeksel anlaşmanın canlandırılması konusu cins olsa da belirsiz. Bu az buçuk da tarafların ne denli elastikiyet göstereceğiyle ilgili." görüşlerini paylaştı.

"Reisi hükümeti, müzakerelerin konkre sonuçlar vermediğini hissettiğinde masayı ayrılma edecektir"

Gazeteci ve edip Peyman Yezdani de Abbas Arakçi'nin adına İran Dışişleri Bakan Yardımcılığına tayin edilen Bakıri'nin geçmiş görüşmelerde de toprak aldığını ve bu mevzuda görmüş geçirmiş bulunduğunu anlatım ederek, "ABD çekirdeksel anlaşmadaki taahhütlerine dönerse çekirdeksel anlaşmanın diriliş umudu olabilir. Aksi vaziyette İran, AB ülkeleriyle spot alıp vadeli bey politikasını bildirme etmeyecektir. Reisi hükümeti, müzakerelerin devir aldığını ve konkre sonuçlar vermediğini hissettiğinde masayı ayrılma edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

İran, topu topu yumurtaları çekirdeksel barışma sepetine bırakmak istemiyor

Tahran yönetiminin Viyana'daki görüşmelerde roket programını ve diyalekt faaliyetlerini etüt etmeyeceğini kaydeden Yezdani, şu yorumu yaptı:

"İran, topu topu yumurtaları çekirdeksel barışma sepetine koymayacağını henüz ilk de açıkladı. Nükleer barışma akıbet verse de vermese de Reisi hükümeti zat iktisadi programını uygulayacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler