USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran'da kuraklık dolayısıyla 'kızıl altın' safranın çiçekleri açmadı

İran'ın "kızıl altını" namına bilinen ve yararları dolayısıyla nice bölgede makbul zafran da ülkedeki kuraklıktan etkilendi ve istihsal kestirmece yüzdelik 75 düştü.

İran'da kuraklık dolayısıyla 'kızıl altın' safranın çiçekleri açmadı
27-10-2021 18:09
Tahran
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}İran'da kuraklık zımnında "kızıl altın" safranın çiçekleri açmadı

İran'da ülkenin kuzeybatısındaki Urumiye Gölü'nün kurumasına defa açan, Huzistan'da halkın sokaklara dökülmesine sebep bulunan kuraklık, "kızıl altın" safranı da vurdu.

İklim koşulları zımnında dünyada en birinci sınıf safranın büyüdüğü toprak kendisine tanıdık İran'ın Rezevi Horasanı eyaletine ilişkin Türbet Haydariye ilçesinde safranın hasat tarihi geldi ama çiftçilerin yüzü gülmüyor.

Bu sene şita aylarında kar ve yağmurun tek yağmaması zımnında güç beraberinde devre nâkil safran üreticileri, devletin kuyu kazılmasına müsaade vermemesi zımnında de sulamayı tankerlerle aldıkları suyla gerçekleştirmek durumunda kaldı.

Üreticiler verimin evvel yıllara uyarınca yüzdelik 75 düştüğünü ve şartların bu halde bitmeme etmesi biçiminde zafran ekimini bırakacaklarını, onun namına buğday ve yemlik kabil ürünleri ekeceklerini anlatım ediyor.

AA ekibi, zafran hasadını durumunda izleme ederek toprak sahipleri, işçiler ve bu işin ticaretini fail kişilerle konuştu.

Bir hektardan elde edilmiş zafran 22 kilodan 8 kiloya düştü

35 senedir zafran üretimi ve satışı fail Ali Rıza Guli, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bu sene yağışın az olması zımnında meydana mevrut kuraklıktan çevre verimin aşırı düşüt ölçüde kaldığını söyledi.

Yaklaşık 25 hektarlık bölgeye zafran ektiğini tamlayan Guli, "Önceki zamanlarda beraberinde hektardan kestirmece 22 kilogram zafran elde ediyorduk, bu kemiyet demincek 8 kiloya derece düştü. Safran üretimi kuraklık zımnında kestirmece yüzdelik 75 azaldı." dedi.

Üretimin az olması çiftçilerin maliyetlerini artırıyor

Safran üretiminin az olması ve verimin düşmesinin çiftçiler düşüncesince maliyetleri artırdığını, bunun fiyatlara yansıdığını aktaran Guli, şöyleki konuştu:

"Gelecek sene da safrandaki gümrahlık ve fiyatlar böyle olursa çiftçiler bu ürünün ekimini tasarruf etmek durumunda kalır. Buğday, yemlik ve buna benzeri ürünleri ekerler. Bir kilogram safranın maliyeti 22 milyon, mutluluk ise alıntı fiyatını 20 milyon 500 bin kendisine açıkladı. İşçi yevmiyeleri arttı."

Safran çiçeğinin al dallarının yanı esna yapraklarının da kağıtlarda kullanıldığını, ama maliyetlerin erdemli olması zımnında katı beğenme görmediğini özetleyen Guli, bu bitkinin imdi beraberinde tomar bölgede kullanılmasının üreticilerin yararına olacağını anlatım etti.

"Günlük 200-300 kilogram çiçek toplardık demincek ise 30-40 kilogram ama elde ediliyor"

Safran tarlası sahibi Ahmed Guli de herhangi beraberinde sene 40 ila 50 iştirakçi epilepsi hasada başladıklarını ama bu sayının demincek 6'ya derece düştüğünü belirtti.

Ahmed Guli, "Önceki zamanlarda günce 200-300 kilogram çiçek toplardık demincek ise 30-40 kilogram ama elde ediliyor. İşçiler ırak yerlerden çalışmaya geliyor ama iş olmayınca onlara gönül rahatlığı da utangaç oluyoruz. Onların yevmiyelerini de ödeyemiyoruz." sanarak konuştu.

Hükümetten yanıtsız itimat olanağı sunmasını ve su sorununu çözmesini talip Guli, bölgede çiftçiliğin ve hayvancılığın bitmeme etmesi düşüncesince kendilerine dayanak noktası verilmesi icap ettiğini söyledi.

Üretimin az olması zımnında zafran fiyatı yüzdelik 50 arttı

Hasadın az olması zımnında Türbet Haydariye'deki zafran pazarında da sakinlik hücre çarpıyor.

Pazarda zafran alıntı satımı fail Mahmud Gulamzade, üretimin az olması zımnında fiyatların yüzdelik 50 arttığını anlatım ederek şu detayları paylaştı:

"Bu sene kuraklık zımnında zafran üretimi kestirmece yüzdelik 75 düştü. Talep arzdan beraberinde tomar bulunduğu düşüncesince bu sene fiyatlar imdi yüksek. Elbette alışveriş da eskiye uyarınca azalmış durumda. Safran bu sene az bulunduğu düşüncesince verim hâlâ piyasaya gelmeden komisyoncular tarladan satın alıyor."

Kuraklık zafran işçilerinin de nan kapısını kapatıyor

Safran tarlalarında idman kıl payı ülkenin güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinin biçim şehri Zahidan'dan 5 kızı ve eşiyle Türbet Haydariye'ye mevrut Habibullah Naruyi, emektar canlılığın olmadığını söyledi.

Safran tarlalarının çiçek açmadığını ve bundan dolayı toplayacakları ürünün olmadığını aktaran Naruyi, evvel zamanlarda ailecek günde 100 kilogram topladıklarını, ama demincek bunun yarısını güçlü bulamadıklarını belirtti.

Topladıkları kilogram başına mal aldıklarını aktaran Naruyi, "Sabahtan akşama derece biz baş başa canla başla çalışsak da 35 kilogram ama toplayabiliyoruz. Ailece 7 ad sabahtan akşama derece çalışıyoruz, en güzel halde 35 kilogram toplayabiliyoruz. Bu gündüz günden azalıyor. Bir ad 7 kilogram toplasa 105 parti kazanıyor (40 Türk Lirası)." şeklinde konuştu.

Habibullah'ın kızı Sara Naruyi ise düzentileme şartlarıyla ilgilendiren şunları anlattı:

"Safran mesleğinde idman düşüncesince geldik ama iş yok, boyut aşırı kötü. Yaptığımız iş de aşırı ağır, günce 8 sayaç çalışıyoruz. Sabah gündüz aydınlanınca geliyoruz ve güneşin altında çalışıyoruz. Gelirimiz de bu çalışmaya uyarınca aşırı az. Yaklaşık beraberinde ay burada kalıyoruz. Memlekette 8. sınıfı tamamladıktan sonradan okula gitmedim, çalışmaya gidiyorum."

Sistan-Beluçistan eyaletine ilişkin Zabul kazasından çalışmaya mevrut Gavseddin Serani ise geliş-gidiş, yeme-içme ve tahaffuz kabil nice giderleri olduğununa ama iş bulunmadığı düşüncesince kazançlarının verdikleri emeğe değmediğine dikkati çekti.

Çalışmak düşüncesince sabahları gündüz doğarken çiçeklerin açmasını beklediklerini dile getiren Serani, "Aileler çocuklarıyla buraya çalışmaya geliyor. Çocuklar da lüp ekonomik durumuna yardım gelmek amacıyla okullarına boşluk verip tarlaya çalışmaya geliyor. Geçen zamanlarda bu tarlalar çiçek doluydu, demincek tek yok." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler