USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Irak'ta adaletli müşterek hükümet kurulmamasının içtimai vakaları baştan tetikleyebileceği belirtiliy

ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, "Irak'ta hükümet ihdas sürecinde denktaş katılımlı birlikte siyasal birlikte bina oluşturulmazsa baş döndürücü ağır içtimai patlamalar durmak mümkün. Ortam buna sonuç adım uygun." dedi.

Irak'ta adaletli müşterek hükümet kurulmamasının içtimai vakaları baştan tetikleyebileceği belirtiliy
11-10-2021 13:54
İstanbul

Uzmanlar, Irak'ta planlı seçimlere katılımın düşüt olmasının halkın politik düzene inancını kaybetmiş bulunduğu anlamına geldiğini belirterek kâffesi kesimleri havi müşterek hükümetin kurulmaması yerinde maşeri ayrışmaların ve ayaklanmaların baştan tetiklenebileceğini tabir ediyor.

Ortadoğu Stratejik Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik, SETA Dış Politika Uzmanı Can Acun ve ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Bilgay Duman, AA muhabirine icra ettikleri açıklamada, Irak Yüksek Seçim Komiserliğinin geçmiş gerçekleşen seçimlerde yüzdelik 41 katılma sağlandığına değgin oranların hakikatı yansıtmayabileceğini tabir ederek katılımın aşırı şimdi düşüt oranlarda olabileceğine nazarıitibar çekti.

Prof. Dr. Ahmet Uysal, Irak'ta seçimlere katılımın yüzdelik 41'den şimdi az olabileceğini belirterek bu sonuçların ülkede emektar politikacı sonuçsuz döngünün bitmeme edeceği anlamını taşıdığını söyledi.

Irak'ta halkın az şimdi yarısının ülkeyi düzlüğe çıkaracak politikacı dilek ilişkin ağırbaşlı müşterek kırgınlık ortamında olduğunu, umudunu kaybettiğini tabir fail Uysal, "Ülkede, el bundan böyle müşterek inkılap müşterek değiş beklentisi ortamında değil. Bu genişliğinde düşüt katılım, emektar sistemin bitmeme etmesi ve acemi müşterek tablonun ortaya çıkmayacağı anlamına geliyor. Bu seçim neticeleri bire müşterek sürede doğacak zamanlarda şahısların sistemden beklentilerini aşırı ağırbaşlı müşterek halde menfi etkileyecek." niteleyerek konuştu.

Uysal, ülkede politik değiş ve dönüşümün zorlaşmasıyla manzume dışı dinamiklerin harekete geçebileceğine nazarıitibar çekerek budunsal ve mezhebi gösterilerin baştan gündeme gelebileceğini kaydetti.

Irak’ta anlayış ve budunsal ekip bağlamında ağırbaşlı müşterek bölünmüşlük bulunduğunu özetleyen Uysal, şu halde bitmeme etti:

"Ülkede bu bölünmüşlüğe hal üretebilecek kararlı ve çelimli müşterek patronaj maatteessüf ortaya çıkmıyor. Bu seçimlerde de bunu aşırı belirgin müşterek halde gördük. Yoksulluk, fakirlik, aut müdahaleler, çatışmalar, yıldırı kabil hastalıkların yanı esna ülkenin aşırı ağırbaşlı yalıtım ve su problemi var. Bunlardan kaynaklı ağırbaşlı müşterek öfke var. Dolayısıyla el bu kızgınlıkla sandığa gitti niteleyerek düşünüyorum."

Irak'ta içtimai patlamalara elverişli müşterek binanın bulunduğunu dile getiren Uysal, "Resmi açıklamalara uyarınca katılımın yüzdelik 40 oranında bulunduğu söyleniyor. Bu oranın aşırı şimdi düşüt olduğuna değgin bilgiler de var. Pazarlıklar, hükümet ihdas faaliyetlerinden sonraları herhangi müşterek obje aşırı şimdi belirgin ortaya çıkacaktır. Hükümet ihdas sürecinde denk katılımlı müşterek politikacı müşterek bina oluşturulmazsa aşırı ağırbaşlı içtimai patlamalar bekleyivermek mümkün. Ortam buna kâr aşama uygun." değerlendirmesinde bulundu.

Etnik ve mezhepsel hicran söylemleri gündeme gelebilir

Prof. Dr. Sezai Özçelik, yolsuzluk, içtimai haklara erişimde yaşanmış bulunan teessürat yalıtım ve su kesintileri zımnında 2019 senesinde yaşanmış bulunan ayaklanmalardan aşırı şimdi şişman tehlikelerin Irak'ı beklediğine nazarıitibar çekti.

2019'daki ayaklanmalar, müstevli sürecinde yaşanmış bulunan sıkıntıların ülkede şahısların siyasete ve siyasilere bulunan inancını kaybettirdiğini dile getiren Özçelik, "Seçimlerde bu genişliğinde düşüt katılımın olması esasen bu kızgınlığın, bu tepkinin müşterek yansıması oldu. Seçim neticeleri hemen maşeri patlamalara hastalık mümteni bire müşterek sürede ülkeyi müdahaleye şimdi açıkça bir vaziyete getirecek." dedi.

Seçim neticelerinden tasalı bulunan yahut merkezi hükümetten beklentisini yitirmiş Kürtlerin ve Sünnilerin hicran söylemini gündeme getirebileceğini kanıt fail Özçelik, "Seçimlerde ortaya çıkan bu emniyetsizlik ortamı aşırı ağırbaşlı tehlikeler barındırıyor. Özellikle Kürtler ve Sünniler infirak konusunu gündeme getirebilir ayrıca bu süreci hızlandırabilir bile." niteleyerek konuştu.

Irak acemi düzlük okumalarla gönül rahatlığı karşıya kalabilir

SETA Dış Politika Uzmanı Acun, Amerika işgalinden sonraları bitmeme fail politikacı süreçte Irak'ta dışlayıcı, kutuplaştırıcı müşterek politik sistemin düz yazı edildiğini belirterek halkın şişman genellikle bulunan düzene ve politik düzene itimatsız bir vaziyete geldiğini tabir etti.

Sünni kesimlerin genellikle ülkedeki politikacı yapıyı ve seçimleri boykot ettiğini, oy ita eğilimlerinin aşırı düşüt bulunduğunu tamlayan Acun, "Sünnilere kıyasla Şii gruplar genel olarak müşterek halde seçimlere katılma sağlayıp oy veriyorlar. Ancak ülkede kâr senelerde yolsuzluk, çirkin yönetim, maşeri ve iktisadi mesail Şiilerin de genel olarak bundan böyle politikacı düzene itimatını kaybetmesine hastalık oldu. Bu seçimlerde oranın bu genişliğinde düşüt olmasında bunun da aşırı şişman müşterek tesiri oldu." halinde konuştu.

Seçim sonuçlarının Irak’ta maşeri meşruluk zemini oluşturacak politik sistemin olmadığını gösterdiğini vurgulayan Acun, şunları söyledi:

"Siyasal düzene güvenin kaybolması değişik arayışları birlikte getirebilir. Irak aşırı güç müşterek coğrafya, şimdi evvel nice budunsal ve mezhebi arbede yaşandı. Amerika işgaline gönül rahatlığı mücadeleden sonraları DEAŞ terörü ortaya print ve ülkenin şişman müşterek kesimini arama dibine aldı. Yanlış müşterek politik sistemin düz yazı edilmesi ve mezhepçi dayatmalar çerçevesinde oluşan müşterek öfkenin patlamasıyla DEAŞ’ın servet bulduğunu ve enli kesimlere bulaşık etmeye başladığını görmüştük."

Ülkede enli kesimlerin fukaralık arasında yaşadığını, ağırbaşlı enfrastrüktür sorunları bulunduğunu tamlayan Acun, "Elektrik kesintilerinden tuttun eğitim, esenlik sistemine genişliğinde nice misyon piyasası göçük durumda. Dolayısıyla bu da şahısların mutluluk mekanizmasına ve politik düzene bulunan itimatını ağırbaşlı açıdan etkiledi ve neticelerini seçimlerde gördük." dedi.

Acun, "Küresel mesail ve acemi düzlük okumalarla gönül rahatlığı karşıya küsurat Irak'ta kâr seçimlerde katılımın düşüt olması ve hükümet ihdas sürecinde enli katılımlı müşterek bina oluşmaması kabil bağlam ülkede içtimai vakaları aşırı ağırbaşlı müşterek halde tetikleyebilir. Bu belki enikonu yüksek." ifadelerini kullandı.

"Tüm kesimleri havi müşterek hükümet kurulmazsa maşeri ayaklanmalar olabilir"

ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Bilgay Duman, Irak'ta seçimlere düşüt katılımın acemi müşterek gidiş olmadığını, herhangi müşterek güzeşte sene katılımlarının azaldığını bunun da şahısların siyasete bulunan güvenlerinin kalmamasından kaynaklandığını dile getirdi.

Irak'ta seçim neticelerini strateji kılmak düşüncesince bulunan Duman, gözlemlerini şu halde anlattı:

"Burada gördüğüm obje halkın siyasetten müşterek beklentisi yok. Hep bire müşterek yüzlerle gönül rahatlığı karşıya artmış durumdalar. Siyasetin el üstündeki baskısı kâr aşama etkili. Özellikle nüfusun az şimdi yüzdelik 75'inin 35 gözyaşı altı bulunduğu düşünüldüğünde gençlerin siyasete değgin müşterek umudunun kalmadığını görüyorum. Siyasetten ve siyasetçilerden beklentileri yok. Ülkenin istikbaline değgin ümitleri de kâr aşama az."

Duman, Irak'ta amme hizmetleri, tutum ve düzenlilik hikayelerinde aşırı ağırbaşlı mesail yaşandığını belirterek halkın bunun sorumluluğunu siyasetçilere yüklediğini ve seçimlerin müşterek kâr getirmeyeceğine inandığını söyledi.

Seçim sonuçlarının direkt maşeri vakalara hastalık olacağını söylemenin belkili olmadığını vurgulayan Duman, şu halde bitmeme etti:

"Ancak geçtiğimiz seçimlerde aşırı ağırbaşlı alavere dalavere olmuştu. Özellikle Türkmenlerin yaşamış bulunduğu Kerkük'te el 28 gündüz süresince seçim neticelerini gıcırtı etmişti. Mavi sembol direnişi yapmışlardı. O devre elektronik oylama kullanılmıştı. Bu seçimlerde de elektronik oylama kullanıldı. Bu seçimlerde de yöntemsizlik ve alavere dalavere ortaya çıkması yerinde teessürat ortaya çıkabilir. Mevcut düzende seçim neticeleri şayet harbi ve saydam müşterek halde ortaya konursa maşeri anarşi bekleyivermek dayanıklı belkili değil."

Duman, Irak'ta acemi hükümetin herhangi müşterek kesimi anabolizma fail müşterek hükümet kurmamasının şişman riskler taşıdığını vurgulayarak "Ülkedeki budunsal ve anlayış gruplarını havi müşterek dengenin kurulmaması yerinde acemi maşeri ayrışmaların ortaya çıkması aşırı olasıdır görünüyor. Tüm kesimleri havi müşterek hükümet kurulmazsa maşeri ayaklanmalar olabilir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler