USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

'Irak'ın mozaiği' Kerkük'te umumi seçimlere eyyam kaldığında yarışma kızışıyor

Irak'ın ayrımlı budunsal grupları barındıran hususi birlikte yapıya eş kenti Kerkük, umumi seçimlerde Türkmenler, Kürtler ve Araplar ortada devam eden birlikte yarışa oyunluk oluyor.

'Irak'ın mozaiği' Kerkük'te umumi seçimlere eyyam kaldığında yarışma kızışıyor
27-09-2021 14:24
At Ta mim

Uzun senelerdir politik ve kazançlı krizlerin bitmeme etmiş olduğu Irak, 10 Ekim'de yapılacak erken umumi seçimlere hazırlanırken Kerkük'te de dip birlikte propaganda dönemi yaşanıyor. "Küçük Irak" yahut "Irak'ın mozaiği" kabil yakıştırmalar meydana getirilen kadim şehrin sokakları, muhtelif politik gruplar ve adaylarına ilgilendiren afiş ve posterlerle donatılmış durumda.

Irak geçmiş kere emektar başvekil ve cumhurbaşkanlarının yavuklu bulunmadığı birlikte seçime gidiyor

Kerkük'ün merkezi ağırlıklı yerine gökçe mülevven Türkmen bayrakları ve adayların posterleriyle süslenirken, Kürtlerin ve Arapların dip yerine yaşamış olduğu alanlarda de bahis konusu budunsal gruplara ilişkin adayların posterleri öne çıkıyor.

Irak'ta 329 sandalyeli Meclisin 12 sandalyesi Kerkük düşüncesince ayrıldı. Bu 12 sandalyenin 3'ü avrat kotasına tahsis edilirken, 1 iskemle de şehirde canlı Hristiyan azınlığına verildi. Kerkük, dünkü seçim yasasına layıkıyla Türkmen, Kürt ve Araplar ortada üç ayrı seçim sahasına ayrıldı.

Türkmenler, bu seçime Kerkük ve ona ilişkin alanlarda kâffesi Türkmen politik partilerin katılımıyla açılan "Birleşik Irak Türkmenler Listesi" ismi altında 7 adayla katılıyor.

Türkmenler, Kerkük Valiliğine talip

Birleşik Irak Türkmenler Listesi'nden saylav talibi Ammar Kahya, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, bu seçimde Türkmenlerin birlikte tane dizelge şeklinde birleşerek el erki yarışına girdiğini ve bu birleşmenin Türkmenleri güçlendireceğini söyledi.

Uzun senelerdir yöntemsizlik ve biçimsiz dümen dolayısıyla ahali ile siyasiler ortada kaybolan güvenin seçimlere aksi yansıyacağını aktaran Kahya, şunları kaydetti:

"Irak'ın genelinde ve Kerkük'te hala yalıtım kesintileri, avarelik ve biçimsiz şehremaneti hizmetleri bitmeme ediyor. Reform düşüncesince dünkü hukuklar çıkarılmalı. Parlamento yerine kurulacak dünkü hükümete bası yapılarak yenilikler gerçekleştirilebilir. Irak'ta erke kaynaklarının şimdi güzel değerlendirilmesi düşüncesince Petrol Bakanlığı ile Elektrik Bakanlığı birleştirilerek Enerji Bakanlığı kurulmalı."

Kerkük'te 2003'ten beri valinin Kürt yahut Araplardan seçildiğine ayraç fail Kahya, Türkmenler yerine bu göreve isteyen olduklarını ve seçim sonrası kente birlikte Türkmen'in ilbay olmasını sağlayacaklarını söyledi.

Irak'ta şehremaneti hizmetinde Türkiye modeli uygulanmalı

Kahya, "Her sabık devir şimdi da gerileyici Kerkük şehremaneti hizmetleri sisteminde Türkiye'deki belediyecilik modelinin uygulanması düşüncesince parlamentoya bası yapacağız." dedi.

Birleşik Irak Türkmenler Listesi'nden saylav talibi Sevsen Ceddu da Irak'ta siyasi, ekonomi, sağlık, kalkınma ,eğitim ve asayiş sahalarında ağır reforma ihtiyacın olduğuna ayraç ederek bu seçimlerin Türkmenler düşüncesince ehemmiyetli birlikte dönüm noktası olacağını belirtti.

Hayatının 20 yılını pedagoji bilimi dalında görev vererek nâkil ve sonuç yerine müfettişliğe derece yükselen Ceddu, Irak'ın en aşırı pedagoji bilimi dalında reforma gereksinimi olduğuna dikkati çekti.

KDP'den Kerkük düşüncesince "ortak yönetim" söylemi

Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisinden (KDP) saylav talibi Şahavan Abdullah ise öğür yerine bu seçimlerde Irak genelinde uğur boncuğu politik koalisyona girmediklerini ve birlikte tane öğür yerine yarışacaklarını bildirdi.

"Kerkük'te Türkmen, Arap ve Kürtlerden oluşacak birlikte kuma dümen Kerkük problemi düşüncesince en güzel hal olur." diyen Abdullah, Kerkük'teki politik hastalıkların fakat Kerküklüler ortada çözülebileceğini tabir etti.

Abdullah, şöyleki bitmeme etti:

"Kerkük'teki politik sorunlara ağır analizör gerekiyor. Siyasi çevre arasındaki probleminin çözümü düşüncesince Irak hükümeti ve IKBY'nin desteğine ihtiyacımız kabil fakat on paralık kimsenin dahil etmesini istemiyoruz."

Arap seçmenlerin dip iştirak göstermesi bekleniyor

Kerkük'te Arap Tashih Partisinin talibi Burhan Asi ise Arap seçmenlerin bu seçime faziletkâr iştirak göstereceğinden ümitli bulunduğunu söyledi.

Asi, şimdi evvela yıldırı örgütü DEAŞ dolayısıyla yaşanmış olan vakalardan etkilenen şehrin güneyindeki ve başta rustik kesimindeki seçmenlerin, bulunan tehlikesiz ortamın bitmeme etmesi düşüncesince sandığa gitmeyi yeğleme edeceğini dile getirdi.

Seçimlere rastgele birlikte halde hile karışmasından akıl ettiklerini kaydeden Asi, hükümetten bu mevzuda müstelzim önlemleri almasını istedi.

Irak'ta umumi intihabat düşüncesince arka tadat sürüyor

Irak, 10 Ekim'de yapılacak er umumi seçimlere hazırlanıyor.

Bu seçimlerde 167 politik öğür ve oluşuma ilişkin 3 bin 249 yavuklu yarışıyor. Söz konusu adayların 951'i kadın. 789'u bağımsızlardan oluşan adayların arka kalanı ise politik öğür ve koalisyonların listesinden yarışa katılıyor.

Irak'taki budunsal binalar

Irak Anayasası'na layıkıyla yurt Arap ve Kürt peyda etmek kıl payı dü resmi budunsal yapıya sahip.

Resmi sıfır verilere göre, nüfusun yüzdelik 75-80'i Arap, yüzdelik 15-20'si ise Kürt.

Türkmenler ve diğerleri, yurt nüfusunun yüzdelik 5-7'lik yönünü oluşturduğu tabir edilse de Türkmen gruplar esas rakamların aşırı şimdi faziletkâr bulunduğunu belirtiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler