USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'İnovasyon ve uygulayım bilimi geliştirmeye hâlâ aşkın envestisman yapıyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Türkiye'nin dinç ve devim bilimi nüfusu, ekonominin yükselen sahalarında global liderliğe oynamada becerileri imar etmek ve değerlendirmek düşüncesince koskoca müşterek punt sunuyor.' dedi.

'İnovasyon ve uygulayım bilimi geliştirmeye hâlâ aşkın envestisman yapıyoruz'
20-11-2021 10:08
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) blogu düşüncesince yazdığı yazıda, Kovid-19 sonrası devirde Türkiye'nin sürdürülebilir refaha ulaşmasında, insanoğlu kaynağının sayısal devre makul namına "becerilerinin tazelenmesinin" önemine dikkati çekti.

Bakan Varank, WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi ile "Beceri tazeleme, Türkiye'nin toparlanmasında kesinlikle anahtar gösteriş oynayabilir?" başlıklı müşterek yazı kaleme aldı.

Varank, makalede Türkiye'nin Kovid-19 sonra ekonominin dönüşümünü çabuklaştırma sürecinde beşeri ana paradan yararlanmasının eleştiri ciddiyete eş olduğuna ayraç etti.

Geçen sene Türkiye'nin yüzdelik 1,8'lik GSYİH büyümesiyle Çin dışındaki G20 ekonomilerini geride bıraktığını ve 2021'in önce çeyreğinde de yüzdelik 7 ile büyümesini sürdürdüğünü anımsatan Varank, "Ekonomik toparlanma döneminin müşterek kararı olarak, uran üretimi ve istihdam, müstevli önceleri zamanına baş döndürücü çabuk müşterek biçimde ulaşmayı başardı." değerlendirmesini yaptı.

Varank, Kovid-19'un toplumsal etkilerine ayraç ederek, aylaklık oranının Haziran 2021 bakımından yüzdelik 10,6 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

McKinsey and Company'nin sabık sene yayımladığı "İşin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye'nin Yetenek Dönüşümü" tutanağına yer veren Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Otomasyon, bileşimli zeka ve sayısal teknolojiler ülkede bazısı iş kayıplarına sefer açsa da verimlilik, kalan yatırımlar, fariza ekonomisinin büyümesi yoluyla elde edilmiş kazanımların 2030'a derece 3,1 milyon kemiksiz acemi iş yaratacağı kestirim ediliyor. Bunların 1,8 milyonu da şu anda mevcut sıfır işler. Bu kazanımları iletmek düşüncesince 21,1 milyon çalışanın vasıflarının yenilenmesi gerekecek."

"İnsan deposu derece derece henüz müşterek tomar ehemmiyet kazanıyor"

Varank, insanoğlu kaynağının devletlerin büyümeleri ve ekonomilerini dönüştürmeleri noktasında derece derece henüz müşterek tomar ehemmiyet kazandığını vurgulayarak, WEF'in müşterek araştırmasına göre, maharet geliştirmeye müteveccih serbest yetenekli yatırımın, 2030'a derece global GSYİH'yi 6,5 trilyon dolar açık açık tezyit potansiyeline eş bulunduğunu belirtti.

Talebin arttığı işlere ve sektörlere henüz müşterek tomar envestisman yapılmazsa, "işsiz" müşterek toparlanmaya sefer açacağı görüşünü paylaşan Varank, sayısal ve yeşil değişimle ve iş yerlerinin dönüşümünü sağlayacak; data ve bileşimli zeka, mühendislik ve kaygı bilişim, mahsul geliştirme, satış, marketing ve mazruf üretiminin, yarının işlerini yaratmada ehemmiyetli gösteriş oynayacağını tabir etti.

Varank, WEF'in "İşlerin Geleceği" raporunda, tamamı çalışanların az henüz yarısının acemi becerilere gerekseme duyacağının kestirim edildiğini belirterek, "İşverenler, personellerinin maharet gelişimine envestisman yapmanın kıymetini derece derece henüz dobra anlıyor. Beceri kazandırma ve maharet geliştirmeye müteveccih çabalar, derece derece henüz müşterek tomar devre içi platforma taşınıyor ve bu da sayısal rüçhan öğrenmeye ehemmiyetli müşterek intikal bulunduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Becerilerdeki uzluk kuru geliştirilmeli"

Varank, OECD'ye göre, Türkiye'nin üretkenliği artıracak ve henüz dişi emek vermek yöntemlerine olanak verecek teknolojileri kullanabilmesi düşüncesince nüfusunun ehemmiyetli müşterek bölümünün asliye becerilerdeki uzluk düzeyini geliştirmesi icap ettiğini bildirdi.

Mevcut ve gelecekteki işler düşüncesince beceriklilik beceriler setini yapmaya bitmeme edilmesi ve hacısı hocası düşüncesince henüz dobra fırsatlar sağlanması icap ettiğinin altını çizen Varank, şunları kaydetti:

"Türkiye'de uran ve uygulayım bilimi politikalarını tasarlamada ana yetke namına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, uygulayım bilimi kaynaklı dönüşümde ilerlemek, istihdam edilebilirliği iletmek ve iş gücü alanı gereksinimlerini istikbal etmek nerede ise becerileri bırakmak düşüncesince can alıcı stratejiler ve teşvikler geliştirmeye iri ehemmiyet veriyor."

Varank, bu dönüşümün ayrımsız sürede kamu, hususi bölüm ve çırçıplak maşer müesseselerinin henüz benzeyen çalışmasını ve eş yöntem ile stratejiler üretmesini gerektirdiğini belirtti.

"İnovasyon ve uygulayım bilimi geliştirmeye henüz müşterek tomar envestisman yapıyoruz"

Türkiye'nin, Ar-Ge masraflarını GSYİH'nin yüzdelik 1,8'ine emisyon hedefiyle, "Milli Teknoloji Hamlesi" çerçevesinde, inovasyon ve uygulayım bilimi geliştirmeye derece derece henüz müşterek tomar envestisman yaptığına dikkati çekici Varank, şunları tabir etti:

"Türkiye'nin dinç ve devim bilimi nüfusu, ekonominin yükselen sahalarında global liderliğe oynamada becerileri yükseltmek ve görmek düşüncesince koskoca müşterek okazyon sunuyor. Doğru maharet stratejisi, eğitimin yanında, personelleri daim namına baştan vasıflandıran ve gençlere işler yaratıcı ekosisteme de odaklanmalı."

Varank, yazılımcı ekosistemini yükseltmek ve kalifiye yazılımcı sayısını bırakmak nerede ise başlattıkları "Açık Kaynak Platformu" ve Ecole 42 ile kurmuş oldukları kodlama okullarından bahsetti.

Bu kapsamdaki DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nde de tasarım, kodlama, robotik, elektronik programlama, nesnelerin interneti, nanoteknoloji sahalarında üç sene süresince yetişek verildiğini tamlayan Varank, 5 yılda 81 ilde toplanmış 100 atölyenin kurulmasını hedeflediklerini bildirdi.

Varank, İstanbul Kalkınma Ajansı ve WEF iş birliğiyle başlattıkları "Beceri Açığının Azaltılması Hızlandırma Programı"na da değinerek, programın, maharet ve yetişek ekosistemlerini yükseltmek aracılığıyla devletleri geleceğin işlerine yapmaya asistan olmayı hedeflediğini tabir etti.

Bakan Varank, beceriye alakalı müşterek iyileşmenin, Türkiye düşüncesince etraflıca vadeli refahın sağlanması düşüncesince lüzumlu bulunduğunu vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler